https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/thunbergova-politici-v-eu-podcenuji-klimatickou-krizi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greta Thunbergová: Politici v EU podceňují klimatickou krizi

22.7.2020 03:32 | BRUSEL (ČTK)
S dohodou nejsou spokojeni ani další aktivisté ze studentského hnutí na ochranu klimatu.
S dohodou nejsou spokojeni ani další aktivisté ze studentského hnutí na ochranu klimatu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropští politici si stále nepřiznávají rozměr klimatické krize a jejich dohoda o finanční pomoci ekonomikám zasažených pandemií covidu-19 není z hlediska řešení klimatického problému dostatečná. V reakci na summit Evropské unie to řekla sedmnáctiletá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová.
 

Evropští politici se dohodli, že státy budou moci od příštího roku čerpat 750 miliard eur (zhruba 20 bilionů korun) z fondu obnovy.

"Stále popírají fakta (o klimatických změnách) a neberou ohled na to, že v otázce klimatu je situace naléhavá. Klimatická krize se neřeší jako krize. Dokud tomu tak nebude, nezbytné změny se nestanou," prohlásila Thunbergová v rozhovoru s britským listem The Guardian.

Podle dohody, jíž skončil summit EU, má být 30 procent schválených peněz použito na záležitosti týkající se klimatu, mnoho detailů k tomu ale summit neposkytl, píše The Guardian.

S dohodou nejsou spokojeni ani další aktivisté ze studentského hnutí na ochranu klimatu. Luisa Neubauerová, která je tváří německých aktivistů, řekla, že mladí lidé jsou politiky stále víc zklamáni. "Žádáme je, aby se postarali o nejzákladnější věc: o naši bezpečnost, o bezpečnost lidí na celém světě, o zabezpečení naší budoucnosti. Je znepokojivé, když vidíte, že ačkoli požadujete tak podstatné a zřejmé věci, politici je neberou v potaz nebo je nepovažují za tak důležité jako jiná témata," řekla Neubauerová.

Podle Belgičanky Adélaïde Charlierové politici, kteří o klimatu jenom mluví aniž cokoli dělají, jsou horší než ti, kteří tento problém popírají.

Aktivisté napsali evropským politikům otevřený dopis, v němž požadují rychlé činy, jež pomohou vyhnout se nejhorším důsledkům klimatické změny. "Jako nikdy předtím je nyní jasné, že klimatická situace nebyla řešená jako krizová, a to jak ze strany politiků a médií, tak v podnikání nebo finančnictví. Čím déle budeme předstírat, že jsme na dobré cestě ke snížení emisí a že je možné vyhnout se klimatické katastrofě v rámci dnešního systému, tím víc drahocenného času ztrácíme," stojí v dopise, pod nímž je 80.000 podpisů.

Portugalsko tento týden Thunbergové udělilo Gulbenkianovu cenu za lidskost. Váže se k ní milion eur, jež aktivistka věnuje organizacím bojujícím proti klimatickým změnám.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KT

Karel Tejkal

22.7.2020 09:24
Z hlediska klimatu by bylo lepší ty peníze věnovat organizacím podporujícím jadernou energetiku.
Odpovědět
VN

Vilém N

22.7.2020 09:52
"Žádáme je, aby se postarali ..." Tak tohle vystihuje celou tu hysterii kolem ekologické krize.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.7.2020 13:07
To jsou hormony, to přejde...
Odpovědět
ig

22.7.2020 15:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je levá půlka Gaussovy křivky, to nepřejde.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.7.2020 16:26 Reaguje na
Také si myslím, že to nepřejde. Kromě Gaussovy křivky, jde o peníze, něčím se ta holka živit musí.
Odpovědět
ig

22.7.2020 16:53 Reaguje na Jiří Daneš
Ano, na uživení je to vynikající. Kdo z nás to má :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist