https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/thunbergova-vedla-nekolikatisicovy-klimaticky-pochod-v-bruselu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Thunbergová vedla několikatisícový klimatický pochod v Bruselu

9.3.2020 00:14 | BRUSEL (ČTK)
Několik tisíc převážně mladých lidí v čele se švédskou klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou v pátek v centru Bruselu demonstrovalo za účinnější boj proti klimatickým změnám.
Několik tisíc převážně mladých lidí v čele se švédskou klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou v pátek v centru Bruselu demonstrovalo za účinnější boj proti klimatickým změnám.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik tisíc převážně mladých lidí v čele se švédskou klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou v pátek v centru Bruselu demonstrovalo za účinnější boj proti klimatickým změnám. Lidé v sídle evropských institucí vyzvali politiky, aby rychleji než dosud vedli své země i Evropskou unii k ekologicky udržitelnému způsobu života.
 

Navzdory dešti a obavám ze šíření koronaviru se v belgické metropoli v pátek odpoledne sešly tisícovky lidí k protestu, který Thunbergová svolala více než rok poté, co v Evropě podobné akce pod hlavičkou "Pátků pro budoucnost" začaly.

"Mrzí mě, že tu zase musíme být. Už je rok 2020, ale ti, co jsou u moci, stále dělají, jako by neexistovala žádná budoucnost," prohlásila z pódia nedaleko sídla Evropské komise a unijních summitů sedmnáctiletá Švédka.

Thunbergová minulý týden strávila v Bruselu na pozvání institucí EU. Minulou středu byla přítomna zasedání komise, na němž unijní exekutiva představila návrh takzvaného klimatického zákona, který země EU zavazuje k dosažení uhlíkové neutrality do poloviny století. Podle Thunbergové je však návrh počítající s "vynulováním" emisí skleníkových plynů nedostačující, protože státy by měly přísných limitů dosáhnout mnohem dříve.

"Lidé nám říkají, že jsme naivní děti a přeháníme. Ale my jen říkáme těm, co vládnou, aby věřili vědcům a dali nám zdravou budoucnost," prohlásila Thunbergová, jejíž projev doprovodilo mohutné skandování tradičního hesla "chceme klimatickou spravedlnost".

Pátečního protestu se vedle studentů zúčastnilo i několik desítek belgických důchodců, kteří měli na oblečení nápisy vyjadřující podporu studentskému protestnímu hnutí.

"My už tady za pár let nebudeme, ale není nám jedno, jak se budou mít tyhle děti. Proto jim chceme pomoct," řekl třiasedmdesátiletý Bart Wilmots, který se prý podobných klimatických pochodů účastní pravidelně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (38)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

9.3.2020 03:23
Jim imaginárně hoří planeta a nevšimli si, že začínající pandemie změní vše okolo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2020 20:08 Reaguje na Richard Vacek
Ta pandemie je jen dobře rozmazaná chřipka.............
Odpovědět
MH

Martin Hájek

10.3.2020 01:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak si hned dejte facku a jděte si sehnat informace.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

10.3.2020 08:09 Reaguje na Martin Hájek
hájek a proč si ten v pysk nedáš sám...??? kolik jsis nakoupil mouky, oleje a nudlí...??? měli by tady ti šiřitelé paniky ohledně koronaviru zveřejnit i statistiky s úmrtími v případech obyčejné chřipky a srovnat to...že nezveřejní taky kdo vlastně všude umírá...??? v táborech ilegálních ekonomických přivandrovalců koronavirus nedělá selekci...???
Odpovědět
ml

15.3.2020 18:59 Reaguje na Martin Hájek
Informace? To asi nebude získávat... (Lidi se rádi pletou.)
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

10.3.2020 08:04 Reaguje na Pavel Hanzl
tak nějak...
Odpovědět
MS

Michael Stanovský

16.3.2020 01:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Možná, ale chcípe se na ní nepoměrně více.
Odpovědět
ml

15.3.2020 18:55 Reaguje na Richard Vacek
Souhlasím; pravda.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.3.2020 06:24
Efekt Greta Thunberg byl uměle stvořen , aby zvýšil tlak pro přijímání opatření , které chce establishment v Bruselu prosadit.
(Energiewende)
Obdobné přepadení rozhlasového vysílače Němci v Gliwicích 1939, aby nacisté získali záminku pro vyhlášení války Polsku a před světem ospravedlnili své jednání.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2020 11:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jéžišmarjá, srovnávat mladou holku s přepadením vysílače chcete fakt srovnávat? Nepouštíte tu fantazii až příliš daleko?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.3.2020 13:58 Reaguje na Pavel Hanzl
To víte, že ne. Vy si myslíte, že najdete na chodníku školačku,která se trápí klimatem a najednou se jí počnou samovolně otevírat dveře vrcholných orgánů EU, vlád a prezidentů. Kde žijete ? Zkuste si dohodnout schůzku třeba s naším předsedou vlády.
Pokud za vámi nestojí vlivná lobbistická skupina , tak si ani neškrtnete.
Prostě potřebovali sehnat tajtrlíka ,který bude jménem "zhrzené a ohrožené mladé generace" dojímat politiky před kamerami.
Dopředu vymyšlená,objednaná a zaplacená kampaň s jediným cílem. Evropa si draze koupí nefunkční německý model. Vždyť jde jenom o peníze.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.3.2020 16:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Souhlas.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2020 20:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Samozřejmě je ta Gréta mediální produkt. Jenže důležité je PROČ!!!
Klimatická změna je tak obludná záležitost, že to normální člověk nemá šanci pochopit a politici se pružit sami nebudou. Prostě někdo musí lidi zdvihnout, musí je popostrčit a nejlépe vystrašit.
A co vlastně ta děvčica říká?? Věřte vědcům.
Ta tragédie už není za rohem, ale ničí naši krajinu, už není za pět dvanáct ale po dvanácté. Tohle není o penězích, to je o život. A to celé civilizace, já vím, je to příliš vzdálená a neuchopitelná představa................
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.3.2020 20:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Klimatická změna je pouze jednou ,mediálně protěžovanou, známkou devastujícího vlivu homo sapiens na globální ekosféru.
Připočtěte si k tomu obludnou intoxikaci odpady, úbytek biodiverzity,elektrosmog, devastaci přírodních zdrojů, apod.
Ano, to je jak výstižně uvádíte "o život".
Máme-li přežít, potřebujeme nové realistické politiky pro regulaci jednání lidstva.
A tyjátr Greta a spol. to určitě není.
Odpovědět
ml

15.3.2020 20:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Winklere, souhlasím s Vámi. S klidným výkladem, bez emocí. Díky!
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.3.2020 20:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Lidmi způsobená klimatická změna je jen fikce. A proti té způsobené přírodními silami nemáme nárok udělat nic.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

10.3.2020 08:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
ještě bych dodal - pomateného tajtrlíka...!!!
Odpovědět
ml

15.3.2020 19:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je to tak.
Odpovědět
MS

Michael Stanovský

16.3.2020 01:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Líp to napsat nešlo.
Odpovědět
ml

15.3.2020 18:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Asi tak.
Odpovědět
VN

Vilém N

9.3.2020 07:38
Milé děti. To skokové zlepšení emisí po celé evropě jsme vynalezli, zaplatili a postavili my. Generace, proti které teď stávkujete. Místo stávkování vynalezněte, zaplaťte a postavte další opatření. Ale nás už nechte odpočívat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2020 11:38 Reaguje na Vilém N
To skokové zvýšení emisí o bilióny tun ale vytvořil jako kdo? Paroubkovi Marťani?
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.3.2020 16:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Bylo pozvolné zvýšení emisí, bez něhož by neproběhla průmyslová revoluce a vypadalo by to tu obdobně jako v islámských zemích (pokud si dokážete odfiltrovat vše, co v nich pochází od nás).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2020 20:12 Reaguje na Jan Šimůnek
To "pozvolné zvýšení" je v geologické historii sotva vteřina a ty bilióny tun uhlíku se ukládaly pod zem stamilióny let. Takže ten náraz je dost děsivý a přírodě je úplně fuk, že jsme si dělali nějakou revoluci a islámské země ji taky nezajímají.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.3.2020 20:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Islámské země by nás měly zajímat jako určitá ukázka toho, jak to tu bude vypadat, pokud se dostanou k moci političtí ekologové. Přírodě jsou jistě zcela šumafu i kambodžské pyramidy z lebek z dob režimu vysoce ekologického Pol - Pota. Nám by to to šumafu být nemělo, protože hrozí, že v něčem takovém skončíme i my a naše děti.
Odpovědět
VN

Vilém N

10.3.2020 13:38 Reaguje na Pavel Hanzl
To skokové zvýšení emisí způsobily generace našich předků, kteří se snažili nás dostat z bláta polních cest do světel civilizace. Máme je za to historicky "postavit ke zdi"? Protože došlo ke skokovému zvýšení emisí, mohl nastat takový průmyslový rozkvět, že si tu teď můžeme pokecávat v online prostoru, místo prskání barvy na stěnu jeskyně. To zvýšení zapříčinili vaši rodiče a jejich rodiče.

Ve zkratce. Naše generace postavila pořádné odpopílkování, odsíření a DeNOxy. Nacpala do aut DPF fitry a po celé evropě postavila solární elektrárny a větrníky. Na to jsme studovali na vějškách, trávili čas od rýsovacích prken až po PDMS a jezdili po stavbách.

A teď vlna "dětí" demonstruje, že se toho děje málo, zatímco oni sami k ničemi nepřispěli. Že my jim zničili jejich budoucnost. A samozřejmě politici, chtějíc se udržet u korýtek, naskočili na tuhle vlnu. A tak se ta nová revoluce samopohání kupředu. Tak snad to přežijeme...
Odpovědět
ml

15.3.2020 20:38 Reaguje na Vilém N
"Naskakování na novou vlnu" = protestovat proti tomu, co vybudovaly minulé generace lidí, je tak snadné a pohodlné! I peníze se jistým neZiskovým organizacím hrnou... A neustálá PUBLICITA v mainstremu! ["Fridays for Future", "Rebelie proti vyhynutí(!)" apod. obskurní pseudo-eko-aktivity].
Odpovědět
AM

Aleš Malík

9.3.2020 13:57 Reaguje na Vilém N
Můžete prosím uvést o jakém skokovém zlepšení píšete? Ač prohledávám všechny dostupné zdroje, žádné nevidím. Trošku se to zlepšilo a máme emise na hlavu o něco nižší než Čína, ale to myslím EU ne ČR, tady se to zrovna moc nedří.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.3.2020 19:02 Reaguje na Aleš Malík
Jaké emise myslíte? Škodlivé? Nebo emise dluhopisů? Jinak životní prostředí se podstatně zlepšilo - odsíření, čističky, plynofikace, katalyzátory v autech. Je tak kvalitní, že v Praze můžete ve Vltavě chytat pstruhy.
Odpovědět
VN

Vilém N

10.3.2020 13:27 Reaguje na Aleš Malík
Začal bych třeba zprávou o stavu životního prostředí, kterou vydává MŽP.
Nebo:
https://chmibrno.org/blog/2018/12/08/co2-emise-podle-zemi/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2020 11:45
Vytvořili jsme si tak gigantického netvora, že jej lidská hlava nemůže pochopit. Někdo se alespoň snaží jít cestou, která má nezanedbatelnou šanci na úspěch, ovšem v našem demagogiemi ovládaném čecháčkistánům se neudělá nikdy nic.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.3.2020 16:18 Reaguje na Pavel Hanzl
"Gigantický netvor" je ryzí fikce. Nutně to skončí krachem daným tím, že zcela nebo z naprosté většiny přirozené oteplení se prostě zastavit nepodaří a prostředky na prosazovaná nesmyslná opatření budou chybět pro přizpůsobení se. Druhou věcí je, že za pár let tu klidně můžeme mít další dobu ledovou. Stejně má už zpoždění a všechny předchozí meziledové doby končívaly teplým výkyvem (mnohdy na výrazně vyšší teploty, než jsou ty dnešní), takže současný teplý výkyv může být klidně předzvěst katastrofálního ochlazení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2020 20:15 Reaguje na Jan Šimůnek
To je zase čistě ropácká pitomost, jak dycky.
Konečně si tohle přečtěte.
https://www.czechsight.cz/co-vime-o-zmene-klimatu-zadna-alternativni-teorie-nedokaze-soucasne-otepleni-vysvetlit/?fbclid=IwAR1SAwsg7V66pKgf63_aJx8WFw463pCH51GIpE2zr4PAzKoNH9swwzwVXP4
Odpovědět
VN

Vilém N

10.3.2020 13:29 Reaguje na Pavel Hanzl
To není ropácká pitomost. Pitomost je se snažit zastavit něco, co z globálního pohledu nikdo zastavit nemůže. Je proto blbost mrhat prostředky na zastavení, místo přizpůsobení.
Odpovědět
ml

15.3.2020 20:44 Reaguje na Vilém N
Ti, co pochopit realitu nedovedou anebo k jejímu pochopení nebudou hledat ani validní informace, nepochopí. Budou se stále vztekat jako malá dítka. Budou nám nadávat jako jakýsi navedený nejmenovaný fracek. Ne, tomu tleskat nebudu.
Odpovědět
ml

15.3.2020 20:46 Reaguje na Jan Šimůnek
Souhlasím i s Vámi.
Odpovědět
MH

Martin Hájek

10.3.2020 01:44
Stačí teď udělat pár demonstrací, vir pořádně namnožit a on už udělá práci v boji s klimatem sám. Tomu říkám solidarita mladé generace se starými a nemocnými...
Odpovědět
MS

Michael Stanovský

16.3.2020 01:13
Sežere je korona.
Darwin tomu říkal přirozený výběr.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist