https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/trafigura-evropa-se-muze-tuto-i-pristi-zimu-vyhnout-nedostatku-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trafigura: Evropa se může tuto i příští zimu vyhnout nedostatku plynu

23.11.2022 16:02 | SINGAPUR (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropa by se díky mírnému počasí posledních týdnů mohla vyhnout nedostatku plynu tuto i příští zimu. Řekl to Jeremy Weir, šéf společnosti Trafigura, která je jedním z největších světových obchodníků s komoditami.
 

Jestliže bude obvyklé počasí a Rusko bude plyn i nadále posílat přes Ukrajinu, zásoby suroviny se v Evropě tuto zimu patrně sníží zhruba o dvě třetiny, řekl Weir. To znamená, že region bude schopen přečkat nadcházející zimní období a mohl by mít dostatečnou zásobu suroviny na to, aby se vyhnul krizi i v příštím roce.

"Pokud by tomu tak bylo, nemuseli bychom mít následující zimu tak velký problém, jak jsme se původně obávali," uvedl Weir na konferenci Commodities Asia Summit, kterou v Singapuru organizuje list Financial Times. "Všechno se teprve ukáže, ale já si myslím, že se podařilo zmírnit významný problém," dodal.

Teplejší počasí v severozápadní Evropě od října vedlo k prudkému poklesu cen plynu z rekordních úrovní z letošního léta. Region pokračoval v doplňování zásob a dovážel i další zkapalněný zemní plyn (LNG).

Podle Weira nastala situace, kdy má Evropa značné zásoby plynu. "Měli jsme velké obavy z cen energií, a ty se zmírnily," dodal.

Vládní činitelé a představitelé energetických společností už dříve varovali, že Evropě hrozí příští zimu akutní nedostatek plynu. V té době se očekává i vrchol celosvětové energetické krize. Rusko v podstatě zastavilo dodávky plynu do Evropy, což v regionu komplikuje doplňování zásob.

Ruská plynárenská společnost Gazprom by mohla od 28. listopadu začít snižovat dodávky plynu přes Ukrajinu do Moldavska. Zdůvodnila to tím, že Ukrajina zadržuje část plynu, který je určen Moldavsku. Ukrajinský provozovatel plynovodní soustavy to odmítl a obvinil Rusko, že používá energie jako zbraň. Ukrajina s Ruskem vede spory o tranzit plynu dlouhodobě, Ukrajinci měli už dříve vůči Gazpromu dluhy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.11.2022 17:09
To už je na úrovni komiksů.
Spíše kladu k diskuzi otázku, kdo stojí za sabotáží NS I, II.

Vyloučím-li pana Hanzla, který by to určitě provedl, ale nemá k tomu potřebné materiální vybavení, zužuje se podezření na Rusko a Západ.

Protože k sabotáži došlo v národních vodách Dánsko, Švédsko , klaním se k názoru, který se už někde objevil.
James Bond z pověření Jejího Veličenstva, a to na dobrou radu Strýčka Sama.
Vidím zde jak motiv, tak i potřebné vybavení včetně profesionálů.

Všimněte si také , jak nápadně rychle na toto téma zmizela diskuze
v mainstreamech a ani ji nikdo neoživuje. Taková lapálie - těžce poškozená investice za 15 mld $ a jediná dostatečně silná kapacita k přepravě ZP z Ruska do EU. (110 mld. m3/rok).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2022 17:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Faktem je, že ty rúry byly už k ničemu a odstřelem se nic nezměnilo. Logicky na tom zájem nikdo neměl, stále je funkční jedna větev NS2 a celý Jamal, všechno mimo provoz. S Gazpromem už nikdo žádnou smlouvu neuzavře, i zadarmo by byl ten plyn drahý.
Že to zmizelo z médií je logické, jsou nové události a nikdo nic nového neví.
Zprovoznění v nějakém omezeném režimu by bylo možné až Rusko řachne a noví vládci budou mít rozum, čehož se už my nedožijeme.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.11.2022 14:58 Reaguje na Pavel Hanzl
"S Gazpromem už nikdo žádnou smlouvu neuzavře, ..."

Jen tak ze zvědavosti, ten ruský plyn, co jde do Evropy, ten dodává jako kdo? Ono ho totiž zase tak málo z Ruska fakt není a ostatně i v článku se uvádí.
A sranda je, že on furt jde i přes tu Ukrajinu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.11.2022 16:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Gazprom prý dodává nějaký plyn (asi 8% loňských dodávek) Turkem na Jih, do našich krajů nic. Samozřejmě přes Ukrajinu, jinudy truby nevedou. Vy sám jste mi posílal web s výkonem ruských plynovodů, ne?
A my bereme z Norska, Holandska a Belgie, taky se rozjel už ten LNG terminál v Holandsku.

Hlupy mužil pálí miliardy kubíků na Jamalu, prostě dobytek.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.11.2022 12:24 Reaguje na Pavel Hanzl
O nás řeč nebyla, a nejen T-streamem. Plyn jde normoš i přes Ukrajinu.

Což je docela prdel.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 22:29 Reaguje na Svatá Prostoto
Ještě ho mužici netrefili. Přes Ukrajinu jde (Ukrajině těžko) a právě Ukrajinci mají velmi silný zájem aby šel dál. Nemůžou dát vohnoutům jedinou záminku, aby z nic mohli dělat idioty a protizápaní gaunery.
Zelenský je skutečný mediální génius a mistr politiky možného, nebýt jeho, Ukrajina už není. Všichni z ruských pátých kolon čekají na jeho jakoukoliv chybu aby mu zablokovali pomoc, což je konečná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.11.2022 16:56 Reaguje na Svatá Prostoto
Zkuste uzavřít smlouvu na třeba plyn, když nevíte, jestli ho dostanete. Máte svoje odběrateke, kteří jsou na plynu závislí a budou vás za nedodávku penalizovat. Za kolik byste ho kupoval?
Pro normálního obchodníka je i zadarmo drahý.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.11.2022 12:27 Reaguje na Pavel Hanzl
A proč ne? Je to riziko? Je. Ale to není důvod ten kontrakt neuzavřít, to se prostě odrazí v ceně.

Problém není takový deal udělat, problém je nemít ošetřenou situaci, kdy mne protistrana nechá ve štychu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 17:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Takže to ošetření bude stát víc, než normální kontrakt se sopolehlivým dodavatelem.
Ale zcela amorální kšeftař může říci: "dobře podrazníče, mám prostor xy kubíků v nějakém zásobníku, tak mi to dodej za pětinu normální ceny. A když nedodáš, koupím ho jinde a hlavně nekrvavý."
Rozumně to udělali Skopčáci, když se Putler vnucoval, že bude dodávat nepoškozenou trubou NS2. Tak mu sdělili: "vyliž si".
To je jediné možné řešení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2022 17:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kdybych já mohl něco odpálit, tak by to byly všechny nosiče ruských jaderných hlavic.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

23.11.2022 17:24
Trafigura se snaží si otevřít pozici v opcích na plyn na roky příští. Na další roky 24 a 25 je cena ještě relativně nízko, pokud 23 bude zima, kontrakty se budou lépe prodávat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2022 17:26 Reaguje na Katka Pazderů
Co myslíte pod pojmem "ještě relativně nízko"? Dnes je asi 5x vyšší, než je nějaký normál.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist