https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/tri-indicka-mesta-jsou-po-svatku-svetel-mezi-desitkou-nejvice-znecistenych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři indická města jsou po svátku světel mezi desítkou nejvíce znečištěných

13.11.2023 23:46 | DILLÍ (ČTK)
Letos oslavy díválí připadly na 12. listopadu. Úřady každoročně před tímto svátkem zakazují odpalování pyrotechniky, tato nařízení ale nebývají respektována.
Letos oslavy díválí připadly na 12. listopadu. Úřady každoročně před tímto svátkem zakazují odpalování pyrotechniky, tato nařízení ale nebývají respektována.
Foto | dksesh / Flickr
Tři indická města - Dillí, Bombaj a Kalkata - se dnes ocitla mezi desítkou nejznečištěnějších měst světa. Smogový opar je zahalil po oslavách hinduistického svátku světel díválí, při nichž bývá zvykem odpalovat petardy a pořádat ohňostroje, informovala agentura Reuters.
 

Na prvním místě žebříčku specializované společnosti IQAir byla indická metropole Dillí, kde žije kolem 30 milionů obyvatel. Index kvality ovzduší, který měří koncentraci toxických látek ve vzduchu, dnes v Dillí přesáhl opět hodnotu 400. V noci na dnešek dokonce dosáhl na některých místech hlavního města Indie 680. Hodnoty nad 400 spadají do nejvyššího, vážného stupně znečištění a jsou nebezpečné i pro zdravé lidi, uvádí Reuters.

V případě Kalkaty a Bombaje se index kvality ovzduší pohyboval mezi hodnotami 150 a 160, což znamená nepříjemné důsledky například pro lidi trpící astmatem a plicními či srdečními problémy, dodává Reuters.

Letos oslavy díválí připadly na 12. listopadu. Úřady každoročně před tímto svátkem zakazují odpalování pyrotechniky, tato nařízení ale nebývají respektována.

Znečištění ve velkých městech Indie způsobují především automobily a průmyslové emise, ale i prach ze stavenišť a dým vznikající při spalování odpadků a zbytků zemědělských plodin na polích v okolí. Páteční déšť situaci v Dillí mírně zlepšil, takže indická metropole zatím odložila dřívější rozhodnutí omezit vjezd automobilů do města, kam měla být jeden den vpouštěna auta s lichými poznávacími značkami a další den se sudými čísly, informovala dnes agentura Reuters.

Místní vláda ale uvedla, že má v plánu ponechat v platnosti zákaz stavebních prací a také nechat uzavřené školy, aby chránila obyvatele před znečištěním.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

15.11.2023 05:02
svátek, který by mohl být i v ČR. Je to mnohem více, než bouchání rachejtlí.
Odpovědět
AI

Animoid II

15.11.2023 20:21
Brno má spalovnu tu bombajci s kalkaťaty nemají šanci překonat
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist