https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/tym-ktery-odhalil-obchod-s-tygry-v-inspekci-konci.odbornici-prechazi-na-univerzitu-karlovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tým, který odhalil obchod s tygry, v inspekci končí. Odborníci přechází na Univerzitu Karlovu

28.12.2020 14:49 | PRAHA (ČTK)
Odcházející členové týmu inspekce budou na univerzitě působit v nově vzniklém Centru environmentálních forenzních věd. Podle České inspekce životního prostředí bude činnost v oblasti trestných činů spojených s divokou přírodou zajištěna i po odchodu týmu.
Odcházející členové týmu inspekce budou na univerzitě působit v nově vzniklém Centru environmentálních forenzních věd. Podle České inspekce životního prostředí bude činnost v oblasti trestných činů spojených s divokou přírodou zajištěna i po odchodu týmu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Speciální pětičlenný tým pro zločiny spojené s divokou přírodou, který odhalil třeba nelegální obchod s tygry, v České inspekci životního prostředí (ČIŽP) k závěru roku skončí. Členové týmu kvůli reorganizaci inspekce přejdou od ledna na Univerzitu Karlovu, kde se chtějí dále věnovat tomuto typu kriminality. Uvedl to server IHNED.cz. Podle inspekce bude činnost v oblasti trestných činů spojených s divokou přírodou zajištěna i po odchodu týmu.
 

Odcházející členové týmu inspekce budou na univerzitě působit v nově vzniklém Centru environmentálních forenzních věd. "Budeme se tam problematice wildlife crime věnovat na expertní úrovni jak v oblasti výzkumu, tak co se týče odborné podpory orgánů státní správy," sdělila serveru vedoucí týmu Pavla Říhová. Aktivity centra se podle ní nebudou překrývat s prací inspekce. "Nebudeme se věnovat kontrolní činnosti, to ani z pozice univerzity nemůžeme," doplnila.

Centrum povede Tomáš Cajthaml z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který je zástupcem ředitele univerzitního Ústavu pro životní prostředí. "Paní Říhová a její tým jsou pro nás určitě velkou posilou. Jsou skutečnou špičkou v oboru," řekl serveru. Říhová, která před 17 lety stála u zrodu specializovaného útvaru ČIŽP, získala za svou činnost několik ocenění. Loni například obdržela vyznamenání Celní správy za celoživotní spolupráci. S celníky tým Říhově před dvěma lety odhalil v Česku nelegální obchod se zabitými tygry, kteří byli využíváni k výrobě přípravků tradiční čínské medicíny.

Říhová kritizovala už dříve chystanou reorganizaci ČIŽP i pracovní poměry v inspekci. "Nejde jen o aktuální situaci se zrušením, či nezrušením oddělení. Problémy se stupňují skoro tři roky, prakticky od úspěšné kauzy obchodu s tygry. Chování k podřízeným plné arogance, výhružek, naschválů, hledání chyb a důvodů, za co sejmout," napsala v listopadu na facebooku. "Věc rozhodně není černobílá, k práci týmu pod vedením paní Říhové jsem měl své výhrady. Detaily z pracovně-právních vztahů a interní komunikace ale rozhodně nebudu ventilovat do médií. Chtěl jsem určité změny, bohužel jsme nenašli společnou řeč," sdělil tehdy na webu inspekce ředitel ČIŽP Erik Geuss.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Josef BIS

28.12.2020 10:50
Dobrý den, a já se ptám. Proč tedy odchází ten expertní tým? Není to náhodou proto, že třeba!!!!!!! Byl porušován zákon, že se někteří lidé pasovali na všemocné, že oni sami a měrou vrchovatou svojí iniciativou zničili zadržený materiál,podle zákona se nepostarali o zadržené rostliny a další komodity, je toho hodně co zřejmě nebylo v souladu se zákonem a bylo porušeno inspekcí a čekám, že třeba nezávislý soud řekne Bylo to snad v souladu se zákonem o čemž pochybuji ale jedině soud může odpovědět. A mlžit jako u Bečvy, jako o tom kdo snědl tygry, zadržené rostliny skončily kde, činnost expertního týmu je třeba prošetřit a ukázat. Házet ale kamenem a čekat, jestli se husa ozve??????? Expertní tým se asi oblékl do brnění a vzal si i helmu na hlavu. A to opravdu asi nebylo cílem změny vedení v Čižipu. Vlk se nažral ale koza zůstala celá.
Odpovědět
JB

Josef BIS

28.12.2020 14:18
Nedá mi to a tak napíši fakta.
Speciální pětičlenný tým pro zločiny spojené s divokou přírodou - co je to za blábol, na základě jakého zákona byl takový tým zřízen? Zločiny spojené s "divokou přírodou" přísluší odhalovat jen a pouze policii ČR a Celní správě. ČiŽP zde má podle zákona jen podružnou, spíše administrativní úlohu. No to jsme to dopracovali, když tady zločiny odhaluje ČIŽP, které to vůbec nepřísluší. Ono to asi bude jinak. Za svého působení se p. Říhová dopustila řady nepravostí. V normálním právním státě by už v teplákách sledovala oblohu za vězeňskou zdí! Bohužel, tento tým, bez zákonného posvěcení, fungoval jako nikým nezřízená, neozbrojená, zpravodajská jednotka sloužící policii a celní správě. Proto byla tato nezákonná činnost přikryta autoritou policie a celní správy. Státní úředník má kompetence stanovené zákony ČR. Nikde nenajdete §, který by dovoloval způsoby, které si oddělení p. Říhové přisvojilo. A paní Říhová se s tím před veřejností dokonce chlubila (iDnes) a vytvářela v podvědomí čtenářů dojem o své odbornosti a nepostradatelnosti. Zatím to bylo obyčejné fízlování. Také "odhalení obchodu s tygry" je veliké faux pas. Kočkovitých šelem je v Evropě přebytek a to nejen v oficiálních zařízeních. Nikdo neví co s tím. ZOO je nemohou množit, protože mláďata nejde nikam umístit. Exempláře v soukromých chovech jsou neřešitelný problém. Jakýkoliv zásah ČIŽP (proč ne Veterinární správy) připomíná "slona v porcelánu". Čeho tím bylo dosaženo z titulu ochrany přírody? Místo toho, aby ČIŽP řešila problém v souvislostech, uchýlila se jen k akci, která mimo pochybné "slávy" tohoto týmu nepřinesla vůbec nic! A na takovou "činnost" vynakládá stát neúměrné množství finančních prostředků. Bohužel tím okrádá jiné potřebné na které se musíme skládat ve veřejných sbírkách. Doufám, že orgány činné v trestním řízení brzy odhalí "zásluhy" oddělení p. Říhové!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.12.2020 19:04 Reaguje na Josef BIS
Stejně by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi chovem geneticky neurčitelného tygra pro konzum a chovem vepřů. Mláďata velkých šelem jsou navíc neumístitelná. Zoo jich mají nadbytek, soukromé chovy jsou taky přesyceny a co s dalšími zvířaty? Jedině zkonzumovat. A pokud se chovaným zvířatům poskytnou vhodné podmínky, nevidím v tomto chovu žádný problém.
Odpovědět
JB

Josef BIS

28.12.2020 21:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Děkuji za reakci pane Šeděnko.. Určitě bych si asi biftek z tygra těžko dal. Ale zrovna tak biftek z krávy by si nedal jiný a já mu to nezazlívám. Jen je třeba rozlišit ochranu přírody v souvislostech. A každý extrém je nutné popsat. A jak má řešit malá Zoo problém s krmivem když velké Zoo mají obrovské problémy v současné době a jeden možný způsob jak pomoci je adopce nějakého druhu. A tak expertní tým ,paní Říhová a spol. jsou mimo a jen ujely na pochybné zásluhovosti. A jen se ptám, kde třeba skončila ta tygří kůže u které je paní expertka Říhová focena. Jak s ní bylo naloženo , jak se o tu zadrženou kůži postaral stát. Česká republika jí má v majetku, kde je zaevidováno, kdo , kdy a jak????? A tady je úloha ČIŽIP, Ta ale honí pašeráky rostlin a semen třeba orchidejí a tilandsijí a honí si na tom triko. A na letišti opravdu paní Říhová nemá co pohledávat, ta má stát u Bečvy a šetřit. Dívat se jestli chlap-pašerák nemá ukrytou rostlinu v trenýrkách to opravdu České inspekci životního prostředí nepřísluší. A o tom to je. A snad by vám odpověděla paní poslankyně Balcarová,nedávno zde na Ekolistu paní Říhovou obhajovala a ronila krokodýlí slzy. Tak jí napište přímo do Poslanecké sněmovny.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.12.2020 22:22 Reaguje na Josef BIS
Ta kůže zřejmě skončila ve stejném tunelu, jako ty stovky a možná tisíce zabavených kaktusů a dalších rostlin, ptáků, plazů a bůhvíčehoještě. A co se týče toho bifteku, tak ten z tygra bych si nedal taky, ale asi je to jenom o předsudcích, nebo úhlu vnímání světa. Ohledně toho letiště, tak tam mají zasahovat celníci a ne nějaká baba z ochrany přírody, která si na tom honí triko a získává politické body. A u Bečvy bychom ji určitě nezahlédli, protože tam to, bez ohledu na výsledek šetření, smrdí neskutečným průserem. Díky za pokec a přeji hezký večer.
Odpovědět
JB

Josef BIS

28.12.2020 22:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Paní Říhová u Bečvy stát nemusí, Cites a ochrana je trochu jinde než problém u Bečvy. To jsem napsal v rychlosti a nedomyslel. Za to se paní Říhové omlouvám a to bych po ní chtěl hodně. A určitě specializace na určitý obor je nutná, třeba je i paní Říhová odbornice ale je chyba v systému a kompetencích.O tom je třeba se bavit, popsat a pokud poruší zákon kdokoliv tak je na Policii aby našla kdo, kdy a jak.
Odpovědět
JB

Josef BIS

28.12.2020 23:03 Reaguje na Josef BIS
Ta má stát u Bečvy a šetřit.
Tohle patří jinam a za to se omlouvám paní Říhové.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist