https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/u-zapadni-australie-uvizlo-na-melcine-asi-160-kulohlavcu-26-uz-uhynulo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Západní Austrálie uvízlo na mělčině asi 160 kulohlavců, 26 už uhynulo

25.4.2024 09:59 | SYDNEY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Australští odborníci na volně žijící mořské tvory se snaží zachránit asi 140 kulohlavců, kteří dnes uvízli na mělčině v jižní části státu Západní Austrálie. Dalších 26 kytovců už uhynulo, informovala agentura Reuters.
 
Kytovci uvízli v zátoce Toby v zálivu Geographe Bay nedaleko města Dunsborough na jihozápadě státu. Tato oblast je vyhledávaným turistickým místem a leží asi 240 kilometrů od státního hlavního města Perthu.

"Podle našich informací uvízla na mělčině čtyři hejna kulohlavců, ve kterých bylo asi 160 jedinců. Zabírají asi 500 metrů. Bohužel 26 kytovců, které voda vyplavila až na pláž, už uhynulo," uvedl v prohlášení mluvčí ministerstva biologické rozmanitosti, ochrany přírody a atrakcí Západní Austrálie.

"Na místě, nebo na cestě tam, už je tým zkušených odborníků včetně ochránců přírody, mořských vědců a veterinářů," dodal mluvčí s tím, že podle zkušeností z předchozích podobných událostí nejspíš bude nutné zvířata uvízlá na pláži uspat, protože je to nejhumánnější.

V červenci loňského roku uhynulo více než 50 kulohlavců, kteří uvízli na odlehlé pláži Západní Austrálie. Tento druh kytovců je známý svými pevnými sociálními pouty. Proto když se jeden z nich dostane do potíží a uvízne na mělčině, další ho často následují.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist