https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/usmrceni-1400-delfinu-na-faerskych-ostrovech-ozivilo-debaty-o-stalete-tradici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Usmrcení 1400 delfínů na Faerských ostrovech oživilo debaty o staleté tradici

15.9.2021 11:43 | KODAŇ (ČTK)
Loni při lovu zvaném Grindadráp místní lidé usmrtili 576 kulohlavců a 35 plískavic bělobokých, zvaných též delfín běloboký. Letos jim ovšem za oběť padlo 1428 plískavic bělobokých. Na fotografii lov kytovců na Faerských ostrovech v roce 2006.
Loni při lovu zvaném Grindadráp místní lidé usmrtili 576 kulohlavců a 35 plískavic bělobokých, zvaných též delfín běloboký. Letos jim ovšem za oběť padlo 1428 plískavic bělobokých. Na fotografii lov kytovců na Faerských ostrovech v roce 2006.
Foto | Erik Christensen / Wikimedia Commons
Více než 1400 delfínů na Faerských ostrovech v neděli padlo za oběť tradičnímu lovu kytovců, při kterém jsou tato zvířata nahnána na mělčinu a usmrcena kvůli masu a tuku. Tento zvyk znovu vyvolal debatu a kritiku, napsala agentura AP.
 

Lov není komerční a úřady ho povolují, ale ochránci přírody ho považují za krutý. Sami obyvatelé Faerských ostrovů, kteří tuto tradici obhajují, uznávají, že letos vzbudila nechtěnou pozornost. Loni při lovu zvaném Grindadráp místní lidé usmrtili 576 kulohlavců a 35 plískavic bělobokých, zvaných též delfín běloboký. Letos jim ovšem za oběť padlo 1428 plískavic bělobokých.

Heri Petersen, předák skupiny, která kytovce nahání na mělčinu u druhého největšího faerského ostrova Eysturoy, řekl, že o lovu delfínů nic nevěděl a že se od toho "zcela distancuje".

Předseda Faerského sdružení pro lov kulohlavců Ólavur Sjúrdarberg má obavy, že nedělní události vrhnou špatné světlo na tradici udržovanou na těchto ostrovech, které jsou autonomní součástí Dánska. "Musíme myslet na to, že nejsme na Zemi sami. Naopak, svět se výrazně zmenšil a každý nosí v kapse kameru," řekl místním médiím. "To je skvělé sousto pro někoho, kdo chce, abychom vypadali špatně, pokud jde o lov kulohlavců," dodal.

Mezinárodní ochranářská organizace Sea Shepherd, která se dlouhodobě tomuto lovu snaží zabránit, tvrdí, že letos bylo na Faerských ostrovech usmrceno nejvíce mořských savců při podobné jednorázové akci. "Tento lov je nesmyslný a podle výpovědí svědků způsobil zvířatům velké utrpení. Byla překročena jistá hranice a lov dosáhl nových rozměrů," uvedla podle agentury DPA také organizace OceanCare, která se zasazuje o ochranu světových oceánů a mořských savců.

Tradice lovu Grindadráp sahá do 16. století. Kořistí jsou většinou kulohlavci černí, někdy ale právě i delfíni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DH

David Hromádko

15.9.2021 16:57
Ne všechny tradice by se měly udržovat při životě... Pokud bychom chtěli udržovat něco, co vzniklo v 16. století, tak tady upalujeme a každé město má svého kata. Zde už není nic, co by dovedlo tyto činy odůvodnit - lidé tam nemají hladomor, kytovci jim nijak neškodí, takže historické důvody této tradice už dávno pominuly. Takže bych Faerským ostrovům řekl - my se dovedli vzdát upalování a práva útrpného, vy se určitě dovedete vzdát tohohle. Vyznávat tradice masového zabíjení zvířat a pak řešit co se vůbec s tím masem stane, jestli nebude lepší ho zahrabat, vypovídá o značné hlouposti tradice jako takové. A hloupost se musí mýtit. Ochota vzdát se věcí, které jsou hloupé a nesmyslné ,přesto (nebo právě proto) že se dělají od středověku jsou hlavním důkazem vyspělosti dané společnosti. Nerozumím tomu, že si nějaký národ, který patří (nebo chce patřit) mezi vyspělé státy odůvodní zabíjení kytovců, když se je většina ostatních států snaží chránit, považuje jejich ochranu za nutnou a účelnou, někde se nesmíte k delfínům ani přiblížit kvůli rušení a pak jich nějaký stát zlikviduje 1500 bez sebemenšího pádného důvodu...
Odpovědět

Jirka Černý

15.9.2021 20:42 Reaguje na David Hromádko
Třeba nechtějí patřit mezi "vyspělé" společnosti, ale jen si tradičně žít. Nevím jak je jejich tradice stará, stovky let? To by se už njaká negativa dávno projevila. A že to nevypadá hezky? No naše kultura nás od smrti a zabíjení tak důkladně oddělila že dnes spousta mužů nedokáže zabít ani kapra na vánoce, stačí jim pohled na krev a lapajíce po dechu pozvolna zelenají s následnou mdlobou. Obecně je to problém naší kultury která se tváří jak je všetolerantí ale opravdu není.
Odpovědět
DA

DAG

16.9.2021 07:57 Reaguje na Jirka Černý
Naprosto souhlasím.
Jinak zjevně ani lovci neměli v plánu, tak úspěšný lov.
Jinak my zde vidíme vše v pojetí střední Evropy. to je do nejbližšího obchodu deset minut autem. Ale není daleko doba, kdy měl u nás prase ve chlívku každý a půl léta trávil výrobou marmélád a šťáv. Museli, aby ušetřili nebo aby něco vůbec měli. Ne jak dneska ty slečny v televizi, které si udělají marmeládu a pak kabelku ze starých kalhot, protože se prostě nudí.
Pamatuji si mamku, jak to do deseti klohnila, pak udělala svačinu, aby ve čtyři vstala do fabriky. A to mi není ani čtyřicet.
Takže co my víme, jaký mají život, kdesi na ostrovech na severu.
Odpovědět
PE

Petr Eko

16.9.2021 19:28 Reaguje na DAG
Nedělejte že nevíte, jaký tam mají život.. Pokud tam mají elektřinu, jezdí autz, mají lodě s motorem, tak něžijí jako v 19.století. A určiět mají i televizi a internet, takže zaostalí nejsou. A potraviny sedají dovézt z pevniny.
Čili je neomlouvejte.

A panu Jiřímu - Tady jde o honění si EGA těch "mužů".. Zabít nevinné zvíře pro zábavu, tak to opravdu vyžaduje chlapa jak hrom, že ano.
Pokud Vám to imponuje, tak s Vámi není něco v pořádku.
Odpovědět
PE

Petr Eko

16.9.2021 19:33 Reaguje na Petr Eko
Ještě dovětek - kdyby lovili jak Eskymáci před x lety - na kanoích s ruční harpunou, tak to by byli opravdoví chlapi a smekl bych před nimi. Toto jsou opravdoví - železní muži..

Pokud ale používají motorovu lod, jak je vidět s jiném článku, pak je to ostuda lidské civilizace. Takto jednají jen srabové a zbabělci..
Odpovědět
DA

DAG

16.9.2021 21:18 Reaguje na Petr Eko
Ne omlouvám je. Jen píšu, že nevíme jak tam žijí a proto není správné to šmahem odsoudit.
Skutečně tam nežijí pět set let zpátky, ale ani nevěřím tomu, že mají dostupné služby, jako třeba naše okresní město.
Podívejte se na počet ostrovů a kolik na nich žije lidí.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Faersk%C3%A9_ostrovy
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.9.2021 22:27 Reaguje na Petr Eko
Faeřani zabili těch delfínů tento rok hodně, to jo, myslím,že kvóty podle počtu obyvatel by byly na místě, stejně tak i v Japonsku a jinde. Zaostalí nejsou, Dánsko do nich sype hodně peněz, aby nemluvili o samostatnosti. Ale oni kytovce nevraždí pro zábavu, ale na jídlo, čímž nezvyšují tlak na velkochovy hospod.zvířat a nezvyšují lodní dopravu potravin. Aspoň doufám, tak jsem o tom slyšela. Jo, a prý to maso není vůbec dobré, pro naše jazýčky.
Odpovědět
MH

Milan Hasik

19.9.2021 11:00 Reaguje na Petr Eko
Takže si chovem kralíků a lovem kaprů honím EGOq jo?To že si hromada chlapů mysli ze maso a brambory rostou v makru,to je tragedie.Každý mesíc si minimalne honim EGO na kralikovi.A na vánoce......to jsou přímo EGOorgie:-)Člověče trochu toho selského rozumu.Jo mimochodem to stěma delfinama je prasarna,nahnat do zatoky na breh a pak je podřezávat.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

19.9.2021 14:45 Reaguje na Milan Hasik
No, když už se je rozhodli zabít, tak to prostě nějak udělat musí.
A to zabíjení je podle zveřejněných fotek, poměrně milosrdné,přesným sekem nějakou sekerou nebo mačetou za hlavu přerušit páteř. Je to prakticky úplně stejný způsob, jakým se třeba zabíjejí kapři na vánoce a jiné ryby. Když pominu to omráčení paličkou do hlavy,ze kterého stejně spousta lidí v praxi udělá rozbití hlavy kladivem. A které je stejně pochybné, protože trefit to správné omráčení coby narkózu je dost těžké, většina lidí se intenzitou netrefí. Když je to slabé, tak to jen vyvolá obrovský stres, když příliš silné, tak vyvolá kóma či rovnou zabije, což taky nemusí být žádoucí.
Pokud ovšem do těch kytovců třeba nebudou, v té vodě, sekat, aby se prosekali třeba k srdci nebo velké tepně... to by byla opravdu prasárna.
Odpovědět
LB

Lukas B.

17.9.2021 07:53
my zase máme to rituální týrání kaprů ve vanách a roztomilé domácí zabijačky. jo a taky na jaře mydlíme žencký pletencem z proutí.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

18.9.2021 19:43
Už by to chtělo tam u nich zcivilizovat, třeba v našem středoevropském stylu.
Ty delfíny a jiné kytovce zabít jen symbolicky pár kusů, aby každý mohl jen ochutnat, to by jim mohlo trvat místo celého dne tak půl hodiny, hodinu ráno. Místo ostatních kytovců dovézt z pevniny loď plnou v sádce odchovaných vychlazených pstruhů nebo lososů a nějakých klobásek či kachních stehen a podobně a na pobřeží na grilech to opékat. K tomu nějaké sudy s pivem a nějakou kapelu...
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

19.9.2021 10:21
A kde byla Greta a ti lepiči z grupy proti vyhynutí ? Mohli se ke každému delfínkovi přilepit.
Prostě letos to s počtem přepískli. Proti našim kaprům jsou kytovci savci a hooodně inteligentní. Jaksi k nim máme blíže , než ke kaprům.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist