https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-britanii-obvinili-tri-klimaticke-aktivisty-za-zniceny-travnik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Británii obvinili tři klimatické aktivisty za zničený trávník Video

25.2.2020 00:29 (ČTK)
Tři lidi obvinila minulou středu britská policie v souvislosti s pondělním protestem, na kterém klimatičtí aktivisté kritizovali univerzitu v Cambridge za vazby na těžební společnosti.
Tři lidi obvinila minulou středu britská policie v souvislosti s pondělním protestem, na kterém klimatičtí aktivisté kritizovali univerzitu v Cambridge za vazby na těžební společnosti.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tři lidi obvinila minulou středu britská policie v souvislosti s pondělním protestem, na kterém klimatičtí aktivisté kritizovali univerzitu v Cambridge za vazby na těžební společnosti. Členové hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) při akci rozkopali trávník před historickou budovou vysoké školy, informoval minulou středu list The Guardian.
 

Policisté obvinili z poškození cizího majetku tři lidí ve věku 19, 26 a 62 let, kteří se v pondělí zúčastnili protestu před historickou budovou Trinity College, největší kolejí univerzity v Cambridge. Klimatickým aktivistům se nelíbí vazby vysoké školy na společnosti spojené s těžbou fosilních paliv. V rámci protestu vykopali pomocí rýčů a vidlí do trávníku díry a příkopy.

"Trinity College musí zpřetrhat své vazby na společnosti spojené s těžbou fosilních paliv," vyzvala na facebooku skupina Extinction Rebellion. "Jo, a měla by využít této příležitosti a nahradit trávník květinami. Jaro je koneckonců za rohem," dodali aktivisté.

Jedna z žen obviněných v souvislosti s protestem minulé pondělí čelí spolu s dalšími třemi osobami obvinění z poškození cizího majetku také kvůli úternímu protestu před cambridgeským sídlem firmy Schlumberger. Ta poskytuje služby těžařům ropy. Protestující budovu posprejovali a později se přilepili k policejním autům.

Obě akce byly součástí protestního týdne, který vyhlásilo ekologické hnutí Extinction Rebellion. To vzniklo v roce 2018 právě v Británii a jeho protesty za ochranu klimatu se následně rozšířily do celého světa včetně Česka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

25.2.2020 00:27
Uděluji britské policii pochvalu, po těch původních slizkých poraženeckých řečech poškozeného (Trinity College) to vypadalo, že jim odpustí nebo snad i poděkují, že jim otevřeli oči :-)
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

25.2.2020 08:45 Reaguje na
Taková škoda, z těch kousků, které nepomrvili je patrné, že šlo o ten klasický "Ještě pět set let a bude to hezký trávník"
Odpovědět

Jan Šimůnek

25.2.2020 13:11
To je dobře. Teď jim jen nasolit tolik, aby to bylo opravdu odrazující.
Odpovědět
ig

25.2.2020 16:02 Reaguje na Jan Šimůnek
Nejtěžší trest pro lidi jejich ražení jsou veřejné práce, nejlépe na obnově toho trávníku :-)
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

13.5.2020 13:13
Dobrá zpráva, že byli zatčeni. Ještě lepší by byla, kdyby v rámci trestu je poslali sázet stromy, nebo uklízet plasty. Pár rán holí by také neškodilo pro ty co tahle ničí cizí majetek.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist