https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-cine-se-po-obnove-provozu-tovaren-zvysilo-znecisteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Číně se po obnově provozu továren zvýšilo znečištění

19.5.2020 00:25 | PEKING (ČTK)
Koronavirovou krizi už Čína zřejmě překonala a život se v zemi vrátil k normálu. To se odrazilo i v opětovném zvýšení hladiny oxidu dusičitého, oxidu siřičitého či jemných prachových částic. / Ilustrační foto
Koronavirovou krizi už Čína zřejmě překonala a život se v zemi vrátil k normálu. To se odrazilo i v opětovném zvýšení hladiny oxidu dusičitého, oxidu siřičitého či jemných prachových částic. / Ilustrační foto
Foto | Hight Contrast / Wikimedia Commons
V Číně se v posledních týdnech výrazně zhoršila kvalita ovzduší poté, co země uvolnila přísná opatření zavedená v souvislosti s šířením koronaviru. Množství některých jedovatých látek ve vzduchu překročilo hodnoty ze stejného období loňského roku. K vyššímu znečištění přispěla především obnova průmyslové výroby. Vyplývá to ze studie helsinského Centra pro výzkum energetiky a čistého ovzduší (CREA), o níž včera informovala agentura Reuters.
 

Nákaza novým koronavirem se začala v Číně šířit koncem loňského roku a od té doby čínské úřady zaznamenaly přes 80.000 případů infekce. Peking ve snaze zastavit epidemii dal do karantény celá města, omezil dopravu a zavřel továrny, čímž také klesla poptávka po elektrické energii. Omezující opatření vedla k viditelnému zlepšení stavu ovzduší, které zaznamenal na svých satelitních snímcích například americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Koronavirovou krizi už Čína zřejmě překonala a život se v zemi vrátil k normálu. To se odrazilo i v opětovném zvýšení hladiny oxidu dusičitého, oxidu siřičitého či jemných prachových částic, uvedlo nyní Centrum pro výzkum energetiky a čistého ovzduší, jehož studie pokrývá třicetidenní období, které skončilo 8. května. Podle studie CREA koncentrace některých znečišťujících látek přesáhla hodnoty, které byly v Číně naměřeny ve stejném období loňského roku.

"Zaregistrovali jsme první varovné signály, které napovídají, že zotavování z krize způsobené šířením nemoci covid-19 v Číně vede k opětovnému zhoršení kvality ovzduší," napsalo Centrum pro výzkum energetiky a čistého ovzduší, které ve své studii analyzuje data z 1500 monitorovacích stanic v Číně.

Větší nárůst emisí oxidu dusičitého zaznamenaly regiony, kde je soustředěno množství továren. Naopak hustě osídlené městské oblasti - kde k znečištění ovzduší přispívají spíš motorová vozidla než továrny a tepelné elektrárny - tak vysoký nárůst hladiny oxidu dusičitého neregistrují, uvedlo CREA.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

19.5.2020 06:01
Tak nějak vypadá jednostranně podaná informace. Chybí tam ta druhá část s pozitivy, která by mohla vypadat takto:
Díky zvládnutí pandemie se zaměstnanci v Číně vracejí do práce a mají zajištěný příjem. Nejen to, běžící továrny vyrábějí opět neskutečné množství polotovarů a výrobků, na které celý svět netrpělivě čekal.
Všichni si můžeme oddechnout, že se alespoň v Číně podařilo negativní tendence zvrátit a všichni doufají, že se to podaří i jinde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2020 08:22 Reaguje na Richard Vacek
Ovšem je potřeba dodat, že to "neskutečné množství polotovarů a výrobků" se stává někdy velmi brzy, někdy okamžitě pouze odpadem.
Pokud máme zamořenou planetu nejen plasty, ale i chemií všeho druhu (u nás se stává z krajiny poušť), tak vyvstane otázka, jestli to "neskutečné množství polotovarů a výrobků" nás nepřichází až děsivě draho.
Odpovědět
ig

20.5.2020 10:13
Vcelku logicky. Pokud je totiž omezení výroby jediný způsob jak snížit znečištění, pak to nikdy nenastane a pokud přece, tak jen krátkodobě z výjimečných důvodů :-)
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

22.5.2020 13:22
Tak je jasné, že když továrny nevyrábí a lidé nikam nejezdí, že je pak hned čistý vzduch. Když se situace dává do normálu, tak rostou i exhalace. Každopádně komu se nelíbí to co se děje v Číně, tak může přestat kupovat čínské výrobky. A v tom případě přeji hodně štěstí při hledání alternativ.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist