https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-cine-zacal-nechvalne-prosluly-festival-psiho-masa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Číně začal nechvalně proslulý festival psího masa

22.6.2020 10:29 | PEKING (ČTK)
Čínská vláda nyní připravuje zákony, které budou zakazovat obchodování s volně žijícími zvířaty a chránit ta domácí. Aktivisté v této souvislosti doufají, že letos se festival v Jü-linu koná naposled.
Čínská vláda nyní připravuje zákony, které budou zakazovat obchodování s volně žijícími zvířaty a chránit ta domácí. Aktivisté v této souvislosti doufají, že letos se festival v Jü-linu koná naposled.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Číně začal nechvalně proslulý festival psího masa, který v minulosti přilákal tisíce návštěvníků. Festival se koná navzdory vládní kampani, která má za cíl zlepšit životní podmínky zvířat, a za situace, kdy země stále bojuje se šířením nového koronaviru, poznamenala agentura Reuters. Aktivisté, kteří proti festivalu každoročně protestují, doufají, že "dny této akce jsou sečteny".
 

Na každoročním festivalu ve městě Jü-lin na jihozápadě země si návštěvníci mohou koupit psí maso přímo ze zvířat, která se tísní v přeplněných klecích. Podle aktivistů to nicméně vypadá, že počet příchozích se letos snížil.

Čínská vláda nyní připravuje zákony, které budou zakazovat obchodování s volně žijícími zvířaty a chránit ta domácí. Aktivisté v této souvislosti doufají, že letos se festival v Jü-linu koná naposled. Jak uvedl Peter Li, který je jedním z nich, festival musí skončit "nejen kvůli zvířatům, ale také kvůli zdraví a bezpečnosti lidí". "Povolit shromáždění velkého množství lidí za účelem obchodování a konzumace psího masa na přeplněných trzích a v restauracích pod záštitou festivalu představuje významné zdravotní riziko," dodal.

Nový typ koronaviru se podle názoru řady expertů rozšířil do světa z čínského tržiště ve městě Wu-chan, kde se prodávala i divoce žijící a exotická zvířata. Podle vědeckých poznatků jsou původním zdrojem koronaviru SARS-CoV-2 netopýři. Z netopýra na člověka se virus patrně přenesl přes nějakého mezihostitele, mohl jím být například chráněný luskoun, jehož maso se v Číně považuje za delikatesu.

Čínské nejvyšší vedení v této souvislosti už v únoru vydalo zákaz obchodování s volně žijícími živočichy i jejich konzumace. Město Šen-čen se pak v dubnu stalo vůbec prvním, které v rámci opatření proti nákaze koronavirem rozhodlo zakázat konzumaci psů a koček.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SC

Stanislav Chytrý

26.6.2020 19:33
Proč nechvalně proslulý? My jíme prasata a krávy, což u hinduistů, muslimů a židů je zločin proti jejich víře. Ať si každý jí co chce. Chtělo by to trošku více tolerance z naší strany. Nejsme jediní na tomto světě a nemáme právo jiné odsuzovat za to co dělají, když samy děláme to stejné. Jen ne psům, ale právě těm kravám či prasatům.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist