https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-cr-se-koncem-lonskeho-roku-potvrdily-tri-pripady-pseudovztekliny-u-psu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR se koncem loňského roku potvrdily tři případy pseudovztekliny u psů

14.1.2023 00:12 | PRAHA (ČTK)
Podle veterinární správy se prakticky ve všech případech přenesla nákaza na domácí zvířata od divokých prasat, kteří jsou hlavními šiřiteli nemoci, protože jako jediná nákazu přežívají. Ilustrační foto
Podle veterinární správy se prakticky ve všech případech přenesla nákaza na domácí zvířata od divokých prasat, kteří jsou hlavními šiřiteli nemoci, protože jako jediná nákazu přežívají. Ilustrační foto
Foto | Mark / Flickr
Veterináři na konci loňského roku evidovaly tři případy úhynu loveckých psů kvůli nákaze Aujeszkyho chorobou, která se označuje také jako takzvaná pseduovzteklina. Pravděpodobně se nakazili od divočáků, informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Veterináři proto upozorňují chovatele na riziko přenosu nemoci při kontaktu psů s divokými prasaty, které ji přenáší. Nákaza není nebezpečná pro člověka a v chovu domácích zvířat se v Česku dlouhodobě nevyskytuje.
 

Veterinární správa v prosinci zaznamenala případ, kdy musel veterinář kvůli nákaze utratit jagdteriéra na pražské Zbraslavi, který se dříve účastnil honu na černou zvěř v Karlovarském kraji. Podobný případ se začátkem prosince objevil také na Českokrumlovsku, kde musel veterinář psa utratit po kontaktu s divočáky. Třetí případ se objevil v Ústeckém kraji, kde veterinární správa eviduje úhyn labradorského retrívra po kontaktu s uhynulým nakaženým divočákem.

Aujeszkyho choroba se šíří po celém světě, v Česku se běžně objevuje několik případů ročně. Podle veterinární správy se prakticky ve všech případech přenesla nákaza na domácí zvířata od divokých prasat, kteří jsou hlavními šiřiteli nemoci, protože jako jediná nákazu přežívají.

Původcem onemocnění je herpesvirus, který napadá nervovou soustavu a dýchací ústrojí. Nákaza se může přenášet kromě psů také na skot, ovce, kozy, kočky, králíky i na volně žijící živočichy. Poslední případ nákazy v domácím chovu se objevil v roce 2004 na Benešovsku. Veterinární správa upozornila na to, že u psů nelze použít vakcíny určené pro prasata, protože mohou způsobovat závažnou reakci vedoucí až k jejich úhynu.

Nejčastěji se nákaza přenese přímým kontaktem, zvířata se ale mohou nakazit například pozřením vyvržených vnitřností nebo kusů masa. Proti nemoci neexistuje účinná léčba ani vakcína, a proto je pro psy nákaza smrtelná.

Mezi základní preventivní opatření patří minimalizovat kontakt psů a dalších domácích zvířat s divokými prasaty a nekrmit je syrovým masem nebo vnitřnostmi. Vysoké teploty podle veterinární správy virus spolehlivě ničí. "Pokud jde o chovatele hospodářských zvířat, zejména prasat, platí nutnost dodržovat zásady biologické bezpečnosti, především zamezit možnému vniknutí divokých prasat do chovů," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Poslední dostupná data z roku 2017 ukázala, že protilátky má více než pětina divokých prasat po celé ČR, což znamená, že se během života s virem setkala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

15.1.2023 15:42
Njn vakcína v nedohlednu.
Na druhou stranu to může pomoci redukovat jiné psovité šelmy , co si, bohužel, nyní na divočáky netroufnou.
Tím by vývoj vakcíny mohla sponzorovat ekotlupa
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist