https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-cr-se-loni-umele-obnovilo-21.245-hektaru-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR se loni uměle obnovilo 21.245 hektarů lesa

22.10.2019 00:10 | PRAHA (ČTK)
V ČR se loni uměle obnovilo 21.245 hektarů lesa. / Ilustrační foto
V ČR se loni uměle obnovilo 21.245 hektarů lesa. / Ilustrační foto
V ČR se loni uměle obnovilo 21.245 hektarů lesa. Nejvíc, ve více než třetině případů (36,8 procenta), se sázel smrk, podíl zalesňování tímto druhem ale dlouhodobě klesá. V roce 2000 byl jeho podíl při zalesňování 43,3 procenta, předloni 39,8 procenta. Loni se stále více sázelo jehličnatých (55,3 procenta) než listnatých dřevin, vyplývá ze státní zprávy o stavu lesa. Meziročně se plochy s umělou obnovou zvětšily o 6,4 procenta.
 

Těžba dřeva loni vzrostla o zhruba třetinu na 2,42 metru kubického na každého obyvatele ČR. Těžba se zvyšuje kvůli kůrovcové kalamitě, brouk se rozmnožil v suchých lesích a likviduje jehličnaté porosty.

"Podíl listnatých dřevin na umělé obnově lesa je z dlouhodobějšího hlediska stabilní a i ve zhoršených podmínkách zvýšeného výskytu kalamitních holin došlo v roce 2018 opět k jeho nárůstu oproti předchozím letům. V roce 2018 dosáhl tento podíl 44,7 procenta," stojí v materiálu.

Styl výsadby kritizuje například hnutí Duha. "Zhruba čtvrtina stromků, které (státní podnik) Lesy ČR vysadí, odumřou již v prvním roce výsadby. V roce 2018 zalesnil státní podnik 7249 hektarů plochy, uměle vysazené sazenice se přitom neuchytily a do května 2019 zahynuly na ploše 1777 hektarů. V následujících letech po výsadbě pak uhyne další část stromků zejména díky okusu přemnožené spárkaté zvěře nebo suchem. V některých místech uhynulo 100 procent vysazených stromků," uvádí organizace.

O ztrátách způsobovaných zvěří informoval také Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti. Problémem také je, že si přemnožená spárkatá zvěř radši pochutnává na listnatých dřevinách než na smrku. Podle starších údajů je okusem vrcholu poškozena skoro třetina hlavních dřevin a 60 procent dřevin zpevňujících a melioračních. "Modelovými výpočty bylo současně zjištěno, že nové a opakované poškození kul tur zvěří vyšší než 20 procent se nachází na vice než polovině území Česka. Výsadby lesních dřevin tak nelze řádně zabezpečit bez oplocování a nátěrů repelenty," uvádí materiál Lesní ochranné služby.

Škody způsobené převážně kůrovcem a suchem v českých lesích podle think tanku Czech Forest za letošek dosáhnou 40 miliard korun. V budoucnu jsou ohroženy smrkové lesy za 600 miliard, uvedla v říjnu organizace. Šlo by tak o polovinu všech smrkových lesů v ČR. Nárůst škod na výnosech proti předchozím odhadům pro letošní rok vzroste asi o čtyři miliardy korun kvůli dalšímu propadu cen dříví. Prohlubují se tak existenční problémy vlastníků, dodala organizace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

22.10.2019 12:46
Na to, jakou katastrofu člověk v "lesích" napáchal se děje pramálo k tomu, aby se situace zlepšila.. šak co žeo... svede se to na brouka a sucho a realita se nějak zamotá, aby lidi moc neřvali a dál se bude konat spoustu zla jak v lesích tak všude jinde... člověk je prostě debil....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist