https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-irackych-mokradech-ubyva-vody-a-hyne-dobytek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V iráckých mokřadech ubývá vody a hyne dobytek

12.7.2018 00:30 (ČTK)
Oblast mokřin rozkládající se na rozloze 20.000 kilometrů čtverečních ohraničují řeky Eufrat a Tigris. / Na ilustračním snímku irácké mokřady v minulosti
Oblast mokřin rozkládající se na rozloze 20.000 kilometrů čtverečních ohraničují řeky Eufrat a Tigris. / Na ilustračním snímku irácké mokřady v minulosti
Foto | Paul Dober / Wikimedia Commons
V bažinatých oblastech na jihovýchodě Iráku uhynulo v červnu několik desítek buvolů, pro něž se v mokřadech mění životní podmínky k horšímu. Klesající hladina vody pak ohrožuje i tamní populaci Arabů, kteří v mokřadech žijí mnoho generací, napsala agentura Reuters.
 

Z původních 1,3 metru se hladina vody v mokřadech snížila asi o třetinu a obsah soli v ní se téměř zdvojnásobil, řekl Raad Habíb z organizace pro ekoturistiku.

Tato fakta jsou novou ranou pro oblast, která má za sebou devastující vysušování za režimu bývalého prezidenta Saddáma Husajna. V 80. letech, kdy Irák vedl válku proti Íránu, Saddám tamní obyvatele obvinil ze spolčování s Íránci, a aby tyto své údajné nepřátele dostal z nedostupného terénu, nařídil mokřady vysušit. Mnoho obyvatel uprchlo, ale po Saddámově pádu v roce 2003 se oblast začala obnovovat.

Kromě lidí je to domov velkého množství ptactva a také buvolů. V červnu jich ale 30 uhynulo a mnoho ostatních ohrožují kvůli stále klesající hladině vody choroby. Irácké úřady už zahájily očkování zvířat.

"Stát musí najít řešení, které bude spočívat v dohodě o sdílení vod se sousedními státy, a zabránit nadměrnému odčerpávání vody z Eufratu," řekl Habíb.

Oblast mokřin rozkládající se na rozloze 20.000 kilometrů čtverečních ohraničují řeky Eufrat a Tigris. Jsou zde archeologické lokality Ur a Uruk a pro její výjimečnost tuto lokalitu zařadilo UNESCO před dvěma lety na svůj seznam kulturního dědictví. Říká se, že právě zde mohla být biblická Rajská zahrada.

Tamní obyvatelé se vodními cestami pohybují na dřevěných člunech, daleko od iráckých měst a vzdáleni zbytku společnosti. Úbytek vody je důsledkem špatného hospodaření s vodou a také malého zájmu vlády o zemědělství. Svou úlohu sehrávají i klimatické změny a korupce.

"Vody začíná být málo, lodě sem už nepřiplouvají a naše zvířata začala ubývat na váze a hynout. Dali jsme jim léky, ale nebylo to k ničemu," říká Ahmad Sabah, který vlastní 500 zvířat. "Vracejí se (z pastvy) domů, lehnou si na slámu a zemřou. Často je porazíme, ale kusy, které najdeme mrtvé ve vodě, musíme spálit. Přišli jsme o mnoho zvířat," dodává.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist