https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-jiznim-atlantiku-byl-poprve-spatren-zluto-bily-tucnak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V jižním Atlantiku byl poprvé spatřen žluto-bílý tučňák

21.2.2021 16:22 | LONDÝN (ČTK)
V jižním Atlantiku byl zřejmě poprvé spatřen tučňák, jehož zbarvení je žluto-bílé. Belgický fotograf divoké zvěře Yves Adams zachytil nezvyklého jedince mezi tisíci černo-bílými tučňáky na pláži ostrova Jižní Georgie.
 

"Nikdy jsem neviděl ani neslyšel o žlutém tučňákovi. Na té pláži bylo 120 000 ptáků a tenhle jediný byl žlutý," řekl Adams. "Byl to neuvěřitelně jedinečný zážitek."

U tučňáka šlo zřejmě o případ leucismu. Jeho buňky již nevytvářejí melanin, takže černé peří mění barvu na žlutou a krémovou, uvedl list The Independent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Petr Vojvo

Petr Vojvo

21.2.2021 16:10
Lákavý kousek pro dravce.
Odpovědět
Pája Žížala

Pája Žížala

22.2.2021 01:25
Proboha, to je zase blud!
Průměrný chovatel andulek ví, že existuje MUTACE "lutino" (která vypadá přesně takto - viz oko), v přírodě slepá ulička. Tedy žádný nový druh, ale genetická úchylka, která díky funkčnosti Darwinovi teorie brzy sama zmizí. Dravci ho brzy sežerou, nebo ho uklovou vlastní (patrně z neznalosti neomarxistické pseudoteorie o korektnosti k nim budou velice netolerantní). Mimochodem velice často jsou podobní genetičtí zmetci neplodní.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.2.2021 07:40 Reaguje na Pája Žížala
V tom článku se ale nic nepíše o tom, že by to byl nový druh. Je tam pouze napsáno, že mezi 120 tisíci normálně vybarvenými tučňáky byl zahlédnut jeden žlutobílý. A neviděl bych to jako zmetka. Spíše příroda zkouší další vývoj a buď se osvědčí a nebo ne. Mimochodem, pokud si pamatuji, tak podle Mendelových zákonů je podobná mutace recesivní, takže po spáření s normálně vybarveným ptákem budou mláďata normálně vybarvená a možná některá štěpitelná na to lutino. Vzhledem k tomu, že v té skupině druhý podobný pták zřejmě není, dá se očekávat, že tato mutace v další gengeraci zanikne.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

22.2.2021 08:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Přesně tak, jen dodám, že soused rozmnožoval albinotické krajty na kšeft, a sdělení, že jsou to neplodní zmetci by se asi ze srdce zasmál
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.2.2021 10:58 Reaguje na Jakub Graňák
Mám takový pocit, že ty albinotické krajty se objevily po výbuchu Temelína. Kamarád v té době množil klasické krajty tmavé a ze snůšky se mu po výbuchu vylíhlo několik albínů. Druhý takový případ byl na Slovensku a taky po výbuchu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

22.2.2021 15:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Temelína? :-)) asi mi něco uniklo:-) Čert ví, ale rozmnožují se hezky, zmetci jedni zmutovaní:-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist