https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-lesich-zdarska-jsou-tisice-stromu-napadenych-kurovcem-kalamita-nekonci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lesích Žďárska jsou tisíce stromů napadených kůrovcem, kalamita nekončí

6.6.2022 11:41 | ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve smrkových lesích okolo Žďáru nad Sázavou jsou tisíce stromů napadených kůrovcem, vlastníci by je měli zpracovat do půlky června. Kůrovcová kalamita nekončí, další vývoj bude záviset na rychlosti zásahu v lesích a na počasí, řekl ČTK vedoucí žďárského odboru životního prostředí Jaroslav Doubek. Někteří majitelé lesů podle něj chtějí kvůli zdražování energií napadené dřevo zpracovávat postupně na topení, což je podle něj chybný přístup, který kalamitu posouvá do dalších lesů. Hrozí za něj pokuta.
 

"Vlastníci teď mají velkou šanci, vzhledem k průběhu počasí a k tomu, co se v minulých letech už podařilo udělat, kůrovcovou kalamitu výrazně zpomalit," řekl Doubek. Kůrovci se teď množí a žerou pod kůrou, znovu vyletí zřejmě ve druhé polovině června. Majitelé lesů, kteří do té doby dřevo nezpracují, se dopouští přestupku vůči lesnímu zákonu a navíc umožní to, že kůrovci napadnou další stromy, uvedl.

Žďárský odbor životního prostředí uzavřel v posledních 12 měsících přes 40 přestupků, výše sankcí se podle Doubka pohybuje většinou v tisících korun. Poptávka po dřevě je teď vysoká a kdo nechává stát kůrovcové dřevo, je podle něj sám proti sobě. "Protože ta cena (dřeva) je na historických maximech," řekl.

Úřad spravuje území s 20 000 hektary lesů, které mají několik tisíc vlastníků. V části tohoto území, například kolem Bohdalova, už jsou lesy hodně poškozené kůrovcem, v další části jsou na tom lépe. Doubek uvedl, že úřad eviduje u drobných vlastníků asi 5000 stromů napadených kůrovcem, které je ještě potřeba vytěžit. Na velkých lesních majetcích už jsou podle něj poškozené stromy zpracované.

Městu Žďár nad Sázavou patří 300 hektarů lesů. Kvůli kalamitě se tam roční těžba dřeva zvýšila z 3000 metrů krychlových na 9000 metrů krychlových.

Podle Doubka by majitelé lesů neměli odkládat ani zalesňování, i když na něj byla lhůta prodloužená ze dvou na pět let. "Kdo bude čekat až na ten čtvrtý pátý rok, bude mít problémy zalesnit, protože paseka zaroste," upozornil.

Smrkové lesy na Vysočině likviduje kůrovec několik let. V roce 2020 se podle ČSÚ těžba na území tohoto kraje meziročně zvýšila o 12 procent na 8,71 milionu metrů krychlových, třetím rokem byla nejvyšší mezi kraji v ČR. Výsledek za rok 2021 zatím statistici nezveřejnili.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

6.6.2022 12:26
To jsou velmi rozumné požadavky! Co nejrychleji vytěžit a odvézt na pilu. Snad už i "ekologové" pochopí, že jiné dobré řešení neexistuje.
Odpovědět
MM

Milan Milan

6.6.2022 13:42
Aby to někdo pochopil musel by jevům a procesem probíhajícím v přírodě rozumět. Když ale nejsou v rozhodujících funkcích odborníci, ideálně s praxí v oboru pak to nemůže vypadat než jak to vypadá a nejen v lesích. Hromadící se instrukce, vyhlášky a pravidla, politické figury jedno zda Brabec nebo Bursík a občas nějaká neziskovka, nápady, experimenty a PR kecy.....zdravý rozum a lesnické zkušenosti však nadšení nenahradí
Odpovědět
va

vaber

6.6.2022 18:07
kdy už, konečně, někdo pochopí ,že kácením napadených stromů se kalamita nezpomalila ani nezastaví,
ano napadených stromů je méně ,ale jen proto,že v lesích je mnohem méně smrků a na mladé smrky zatím kůrovec nejde
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

7.6.2022 00:45 Reaguje na vaber
Kácením stromů, ze kterých kůrovec vylétl se kalamita fakt nezpomalí.

Ale kácením napadených stromů v době, kdy ještě nová generace kůrovce je ve stádiu larvy, a po pokácení navíc odkorněním, v horším případě chemickým ošetřením, se zastaví vývoj nové generace kůrovce.

Takže - kácet včas, a zastavit vývoj nové generace, se kalamita zastaví.
Je to po staletí hospodaření v lesích ověřené.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

7.6.2022 08:36 Reaguje na vaber
Kácením a důkladnou asanací napadených stromů, ve kterých jsou larvy (nejpozději ve stádiu "rýže") se kalamita rozhodně zastavit dá. Předevčírem jsem ve svém lese na skládce dříví odkornil poslední "klády" úmyslně ponechané k nalétnutí brouky. Zabil jsem tisíce larev min. 3 různůch druhů kůrovců. Snad mi moje karma odpustí :D Ujišťuji vás, že jsou druhy kůrovců, kteří preferují i mladé smrky (třeba Pityogenes chalcographus, Ips amitinus a další). Uhynulé smrkové mlaziny nebo tyčoviny nedá velkou práci najít prakticky po celém česku. Stačí se projet autem nebo vlakem.
Odpovědět
va

vaber

7.6.2022 08:57 Reaguje na Dalibor Motl
dobrá teorie, ještě aby to fungovalo v praxi,
kolik odborníků už každý rok vyhlašuje , že kalamita je na ústupu,
nejsem žádný odborník ,ale jak poznat že smrk je napadený?
já myslím, že jakmile se objeví na kmeni výtoky praskyřice a strom ztrácí jehličí, smrk je napadený ,
ale to by se musely porazit téměř všechny,
můj smrk na zahradě, má takové příznaky už několik let a nyní asi už je v posledním tažení ,nevím , stále je v mnohem lepším stavu než smrky, které se v lesích poráží jako napadené
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

7.6.2022 09:42 Reaguje na vaber
Napadení signalizují otvory a drtinky na kmeni. Následně opad zeleného jehličí. Pryskyřice může a nemusí být přítomná. Záleží na zdravotním stavu stromu. Kůrovci jsou přirození souputníci stromů. Pokud ubyde konkrétní dřevina ubyde i na ní vázaného kůrovce. Některé druhy napadají více dřevin, jiné jsou monofágní. Vyhubení smrků do "nuly" nehrozí. Takže nehrozí ani vyhubení druhů na něj vázaných. Populační dynamika ale kolísá významně. U nejagresivnějších druhů jsou typické prudké nárůsty početnosti při příznivých podmínkách stejně jako poklesy při nepříznivých.
Odpovědět
va

vaber

7.6.2022 09:35 Reaguje na Dalibor Motl
ještě otázka ,
co žerou kůrovci když nemají smrky?
taková mandelinka žere bramborovou nať ,ale když ji nemá ,sežere něco jiného
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.6.2022 18:54
Jakákoliv liknavost při likvidaci stromů napadených kůrovcem má být trestná
přímo odstrašujícími tresty. Majitel, který se o les nestará , je pouze
vlastník a nikoliv srdcař. Srdcař sousedící s takovým "vlastníkem" je dnes
téměř bezmocný a odborný lesní správce rovněž. Směšné pokuty nenahradí už
nikdy napadené stromy v okolních lesích a ztráty kvalitního dříví, které
nakonec končí v kamnech.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.6.2022 12:45 Reaguje na Břetislav Machaček
To by vám v těch LČR moc lidí nezůstalo, když by byli všici v krimu ... nebo ve výpovědní lhůtě:-)))
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist