https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-nachode-protestovali-farmari-z-broumovska-pozaduji-regulaci-poctu-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Náchodě protestovali farmáři z Broumovska, požadují regulaci počtu vlků

19.9.2022 16:03 | NÁCHOD (ČTK)
Vlk
Vlk
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Náchodě dnes protestovali farmáři z Broumovska, podle policie šlo zhruba o 25 lidí. Požadují regulaci počtu vlků v oblasti a od státu aktivní přístup při řešení problému. Do centra města přivezli na valníku stržená zvířata. Na Broumovsku útoků vlků na stáda hospodářských zvířat přibývá, řekl ČTK organizátor akce Jan Šefc z Teplic nad Metují. Podle jeho slov mu v noci na neděli vlci usmrtili nebo vážně zranili přes 20 ovcí. Na Broumovsko podle ochranářů zasahují tři vlčí smečky. Farmáři z Broumovska se v minulosti regulace vlků domáhali u soudů, ale neuspěli. Broumovsko je v severní části okresu Náchod.
 

Šefc tvrdí, že žádná preventivní opatření proti vlkům nefungují. "Vlci jsou už tak odrzlí, že útočí na více místech najednou, tři kilometry od sebe, tak jako u nás o víkendu. Hlídač vyháněl od jednoho stáda vlka a v tu samou chvíli útočila smečka vlků na jiném místě," uved Šefc.

Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji byl po 250 letech zaznamenán v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování.

"Požadujeme, aby nám konečně začali platit náhrady za hlídače, za údržbu ohradníků, za zvýšené náklady. Chceme, aby vlk neútočil. Opatření nefungují, je potřeba začít vlky regulovat. Neříkáme, že se musejí všichni vystřílet, ale je nutné jejich počty snížit. Není možné aby na Broumovsku, na tak malé rozloze, působily tři vlčí smečky," řekl ČTK Šefc.

Chovu ovcí se věnuje 20 let. Podle něj náhrady škod nic neřeší, účast na dnešním protestu přislíbilo nejméně 30 chovatelů.

Podle policie se protestu zúčastnilo okolo 25 lidí. Traktor s valníkem s nákladem mrtvých zvířat jel od Police nad Metují do Náchoda. "Dojeli do centra města, kde proběhla demonstrace. Jednalo se o jeden traktor s valníkem, za kterým šlo asi 25 lidí. Policisté asistovali při průjezdu městem, k narušení provozu v ulicích nedošlo. Vyhodnotíme kamerové záznamy, pokud bychom zjistili nějaké protiprávní jednání, budeme konat," řekla dnes ČTK policejní mluvčí Lucie Konečná.

Broumovsko patří k vlčím teritoriím, kde jsou hlasy odpůrců proti rozšíření těchto šelem slyšet nejhlasitěji, jde hlavně o některé farmáře. "Jde nám o život. Pokud se to nevyřeší, pojedeme do Prahy. Mrtvoly ovcí začneme vozit na ministerstvo životního prostředí," řekl ČTK Šefc.

Loni vznikla speciální komise rady Královéhradeckého kraje, která má za úkol najít způsoby, jak zabránit škodám v souladu s právní ochranou vlků. Vlci patří mezi zvláště chráněné živočichy. Kraj na tom spolupracuje s ministerstvy, zástupci obcí a neziskových organizací. Přibývající útoky vlků na hospodářská zvířata ohrožují podle hejtmanství jak pastevectví na Broumovsku, tak i samotné vlky.

Celoplošné mapování výskytu vlka obecného na Broumovsku a okolí letos v únoru potvrdilo výskyt minimálně 14 vlků ve třech předpokládaných teritoriích, což už ale neplatí. "Na Broumovsku se aktuálně vyskytuje mezi 20 až 30 vlky, včetně letošních vlčat. Ve všech třech smečkách bylo letos potvrzeno rozmnožování,“ řekl dnes ČTK zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka. Jedna smečka má podle něj jádrovou oblast v Javořích horách, druhá ve Vraních horách a vlčí pár v Národním parku Góry Stolowe. Důkazy o trvalém pobytu vlků jsou už i z Orlických hor, podle Kafky, tato smečka ale na Broumovsko nezasahuje.

Podle ochranářů vlci plní v přírodě v ČR důležitou roli, pomáhají snižovat počty přemnožených prasat divokých, jelenů a srnců, kteří působí škody. Divoce žijící zvířata tvoří podle výzkumů více než 98 procent vlčí potravy, hospodářská zvířata maximálně dvě procenta. Ochranáři upozorňují také na to, že v zabezpečení stád mají někteří chovatelé rezervy.

Podle dřívějších informací Agentury ochrany přírody a krajiny ČR se loni proti roku 2020 snížil počet útoků vlků na hospodářská zvířata i výše vyplacených náhrad. Za minulý rok v ČR eviduje 190 útoků vlků, předloni jich bylo 238. Chovatelé mohou čerpat na ochranu stád dotace a stát vyplácí také kompenzace za kusy prokazatelně zabité vlky. Agentura poskytuje chovatelům poradenství a na některých regionálních pracovištích také první pomoc v podobě zapůjčení elektrických ohradníků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (41)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.9.2022 16:40
Všech farmářů, kteří musí snášet vlčí teror je mi upřímně lito a jejich akci plně podporuji.
Jsem toho názoru, že farmáři by měli patřičně přitvrdit a vzít ochranu svého majetku pevně do svých rukou.
Na Broumovsko bych z teplých kanceláří vyhnal celé ústředí AOPK z Prahy , aby na vlastní kůži poznali , jak vypadá koexistence člověka s vlkem a ukázali svá "vzorová opatření " v praxi.
S vlky je to stejné jako s gryndýlem, v malých dávkách pomáhá , ve velkém zabíjí.
Dokud někdo Pelce (ředitel AOPK ČR) nevezme pohrabáčem po zádech , aby se ze svého zeleného snění probral, nic se nezmění.

Závěrem bych chtěl laskavě poprosit Majku Kletečkovou, aby sem zase nepsala bláboly o pasteveckých psech, kteří se hravě s vlky vypořádají. Už jsem měl dnes jednu tlakovku a další bych nevydržel.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.9.2022 16:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Myslím, že se spíše chovatelé dočkají knížecích rad, např. o pravidelných návštěvách psychologa, užívání antidepresiv, případně tam agentura pošle antikonfliktní tým. A jinak s pastevci též soucítím, na jejich místě bych si pořídil smečku vlkodavů, bo taková hustota predátorů je nepřirozená, zejména potom v civilizované krajině. Ten kompromis by stál za úvahu, tj. tři smečky o čtyřech kusech. Školení (strachu, respektu) za pochodu...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.9.2022 18:00 Reaguje na Karel Zvářal
v ČR je 6250 obcí taky by nevadilo je zredukovat...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.9.2022 19:57 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A co s obyvateli těchto obcí? Nahnat do koncentráků, nebo vyvézt na Sibiř?
Odpovědět
DA

DAG

20.9.2022 12:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jasně. Obyvatele přestěhovat do města a majetek vyvlastnit.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.9.2022 17:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
začínáte mát melodramatické snění, ono to bude někde uprostřed...neb samo se nic neohlídá
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.9.2022 21:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kdepak pohrabáčem. Do výběhu k hladovým vlkům a na obranu mu dát nějaký ten metodický pokyn MŽP.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

20.9.2022 00:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Miroslave Vinklere, mám pro Vás jedno doporučení. Nečtěte mé příspěvky, když Vás tak nebezpečně rozčilují. Já např. přeskakuji mnohé komentáře od pana Machačka, protože číst jeho dlouhá slohová cvičení je pro mne ztráta času. Díky tomu jsem v pohodě.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

20.9.2022 08:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak zelení jakožto strana a hnutí se v posledních letech definitivně zvrhli ve škoditele lidské společnosti. A pokud se nějaký takový zelený dostane na místo, kde má moc rozhodovat, jako třeba tady do vedení AOPK ČR, tak ty škody, co napáchá, jsou nedozírné.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

19.9.2022 16:42
Do lesů patří vlk a ne ovce.
Odpovědět
TP

Tomáš Pilík

19.9.2022 21:26 Reaguje na Josef Mozek
Kdybyste si článek pozorně přečetl, zjistil byste, že k napadení ovcí nedošlo v lese, protože v lese se ovce nepasou.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

20.9.2022 10:23 Reaguje na Tomáš Pilík
Dobře, tak tedy jinak....horské oblasti by měly být ponechány přírodě, aby v tomto zastavěném státě nějaká vůbec byla. Pokud jsou louky v soukromých rukou, ať na nich pěstují plodiny a ne stovky ovcí jako lákadlo pro šelmy.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.9.2022 17:07
A teď už jenom čekám na standartizované vyjádření nějakého vypatlance z hnutí Duha, který řekne, že se jedná o přehnanou hysterii.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.9.2022 18:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
a proč by se s vámi měl někdo zahazovat...
Odpovědět
SM

Stanislav Mudra

19.9.2022 17:24
Foto roztrhaných ovcí není - to by se vlkařum mohlo udělat mdlo že?
viz např seznam.cz
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

19.9.2022 19:20 Reaguje na Stanislav Mudra
Porovnanim obrazove informace k teto zprave na Novinkach a ekolistu vidime, na ci strane bije srdce redaktoru ekolistu https://www.novinky.cz/clanek/domaci-farmari-nalozili-na-valnik-mrtve-ovce-a-prosli-nachodem-40409138
Odpovědět
Pe

Pepa

19.9.2022 17:57
Protest o 20 lidech? Copak je okurkova sezóna a nemáte o čem psát?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.9.2022 19:02
Zbytečná diskuse, chovatelů docházejí nervy a zoufalí lidé konají zoufalé
činy. To se pak budou vlkomilové divit, jak rychle to lze vyřešit!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.9.2022 19:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Protesty jsou na nic. Na řadě je občanská neposlušnost. Ozbrojené hlídky, které zastřelí každého vlka, který se objeví na pastvinách. Když jsou ti masožravci tak oprsklí, že se ukazují lidem i ve dne, neměl by to být velký problém. A být ekoteroristou z Duhy, moc bych se na těch pastvinách nevyskytoval. Někdo by si je mohl splést s vlkem.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.9.2022 20:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
„Za poslední sedm dnů tři útoky vlků, a to i přes den. Přišli jsme o dvě kozy, pak o pět ovcí a ze soboty na neděli o dalších asi dvacet. Šest bylo zabitých a 12 potrhaných. Museli jsme je utratit,“ popsal aktuální stav další z farmářů, Vladimír Menšík ze Šonova.

Ať žijí vlci ! Příroda se nám maminko konečně vrací domů !
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 14:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No, já bych to na vašem místě hlavně nezkoušel realizovat. Ve výkonu trestu to zase není taková sranda.

Jedna věc je občanská neposlušnost, druhá páchání trestného činu, stejně jako jeho schvalování či nabádání k němu.

Vona to fakt není zase taková prdel, jako se u klávesnice může zdát.

Aby bylo jasno, já nejsem proti regulaci vlků, v případě potřeby i odstřelem, ale na to musí být nastavena nějaká jednoznačná podoba té regulace ... zatím je to většinou ode zdi ke zdi ... vystřílet všechno/neregulovat nic.
A podobné výkřiky, které jste tu právě předvedl, tak ty jsou už úplně mimo.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 14:30 Reaguje na Břetislav Machaček
A pak se možná u soudu budou divit ti řešící.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.9.2022 21:40
Takže klíčová otázka zní, jaká je situace "na místě".
Pokud někdo začne vlky střílet, najde se udavač?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.9.2022 22:14 Reaguje na Viktor Šedivý
Kde není žalobce, tam není soudce. Vlk může vážit nějakých 35 -40 kilo. Zahrabat ho někde na pastvině je otázka tak půl hodiny. A společenství chovatelů by "viníka" určitě neudalo.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

20.9.2022 14:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Stačí aby se za pár měsíců někdo s někým pohádal ... a to vaše "určitě" bude OČTŘ hrozně zajímat.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

19.9.2022 23:21 Reaguje na Viktor Šedivý
Každý vlk má u sebe mobil, a když se na něj někdo špatně podívá, už volá vlčí hlídky.

Ale na druhou stranu, jsem aby se vlci v republice rozšířili, jen je potřeba je odnaučit žrát skopové a telecí.

V sousední obci je okolo ní víc divokých prasat, než trvalých obyvatel v domech obce.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.9.2022 08:45 Reaguje na Pavel Jeřábek
Každý živý tvor jde při obstarávání potravy snazší cestou
a lovit černou, když ho může dospělý kus rozpárat si sakra
rozmyslí a loví to, co mu nemůže ublížit. I člověk si
pořídil zbraně pro bezpečný lov a neloví černou kopím a
dýkou. Vlk raději podhrabe plot, než aby umíral s břichem
rozpáraným statným kňourem a o to tu jde. Odnaučí je jen
"vyprášení" kožichu brokovnicí chovatelů, aby věděl, že
pastvina není hypermarket, hlídaný neozbrojenou ochrankou.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

20.9.2022 00:43
Na Šumavě pozvolna přibývá farmářů, kteří si svá stáda dokáží dobře zabezpečit. Např. vlci opakovaně napadali stádo ovcí na farmě v Muckově na Českokrumlovsku a působili tam velkou škodu. Chovatelům se nakonec osvědčilo pořídit na ochranu pastevecké psy kangaly. Postupně kangaly zvykali na stádo ovcí a ovce na ně. Než se psí smečka sžila s ovcemi, trvalo to dva roky. Psí ochrana teď funguje dostatečně, i když vlci v té oblasti stále operují. K poslednímu napadení stáda tam došlo na podzim 2020, kdy psí smečka odjela na veterinární ošetření a stádo zůstalo několik hodin bez dozoru. Tito farmáři počítají s tím, že odchovaní psi by v budoucnu mohli chránit i další stáda ovcí, nejen na jihu Čech.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.9.2022 07:21 Reaguje na Majka Kletečková
Hned jsem věděl, že vás fixní idea o pasteveckých psech neopustí.
Kdyby to bylo tak jednoduché, tak by to tak všichni farmáři dělali a byl by klid. Ale jaksi to nefunguje , že ?

Vlk prostě do kulturní krajiny nepatří a měl by být vytěsněn do jádrových částí NP, CHKO . Tečka.
Odpovědět
Sl

Slovan

20.9.2022 09:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč tedy lidé používají psy k ochraně stovky let, když to nefunguje? A co jsou ty jádrové zóny CHKO ve vašem podání? Jako příklad můžete uvést třeba Lužické hory, ať si to dokážu i živě představit.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.9.2022 10:24 Reaguje na Slovan
Mohl bych posloužit Jeseníky, Rychleby případně Orlickými horami. Lužici skutečně neznám.

Stovky let jsme tady byli i bez vlka a nikdo si nestěžoval.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.9.2022 11:01 Reaguje na Slovan
Pes a pes je rozdíl. Například v Irsku chovali
Irské vlkodavy, aby zadávili vlky. Po vybití vlků jim stačí pejsci, které chovala britská královna. Při absenci účinných zbraní proti vlkům zbývali ti
psi a lidé to vyřešili jednou pro vždy tak, že se
tam vlků zbavili. Takto se postupovalo všude, kde
soužití vlků s lidmi nefungovalo a nyní už ani
fungovat nemůže. Vy nikdy nepochopíte, že divočina je u nás minulostí a existence vlka v této krajině
je i pro něho problémem. Je omezován překážkami
při migraci, omezením lovu při ukrytí kořisti v
lánech kukuřice a nebo i v okolí lidských obydlí,
kam se před vlky zvěř uchyluje. Náhradou jsou mu
tak zvířata relativně lépe dostupná a bezbranná.
Nezabíjí ani tak z hladu(jedna ovce nasytí smečku),
ale mnohdy z radosti zabíjet. Spokojit se s jednou
ovcí z 500, tak tu není takový odpor k vlku, jako
když malochovateli zabijí ve dne všech jeho deset
zvířat, které nikdy nebude hlídat pět vlkodavů a
nebudou za dvoumetrovým plotem. O ty tu pane jde
hlavně, protože bez těch malých zarostou třeba
louky v Beskydech lesem a budete tu brečet, že
k tomu došlo díky absenci pastvy. Pamatujte si
jedno a to, že pohraničím to neskončí a vnitrozemí
se s vlky vypořádá i za to pohraničí. On takový
vlk v Divoké Šárce bude předvojem jeho likvidace
na celém území a k jeho škodě i tam, kde by mohl
být i dnes(velké NP). Když vyplaší třeba stádo
kopytníků v Milovicích, tak po proražení ohrad
je budou chovatelé odchytávat po širokém okolí.
To budou teprve škody nad kterými se zamyslí
i odpovědné orgány, zda vůbec stál za to ten
"návrat" vlků do kulturní krajiny. Ano, jako
vzácnost v NP budiž, ale jako součást kulturní krajiny je to utopie z hlav fanatiků a nedouků.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.9.2022 12:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Vlk v Divoké Šárce bude docela hrdina:-))).
Odpovědět
RT

Richard Toman

20.9.2022 18:47 Reaguje na Slovan
Stovky let se ale taky současně po vlcich střílelo.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

20.9.2022 08:34
Dámy a pánové, budou volby. Zkuste si najít v programech politickcý h stran a hnutí, kdo z nich bude chtít tento v článku popsaný problém, přemnožení vlků v kulturní krajině pomáhat řešit a volte do vedení svých obcí tyto lidi.
A naopak nevolte zelené potřeštěnce a nedávejte jim tak do rukou moc nad lidmi.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.9.2022 09:46 Reaguje na Radim Polášek
Tedy - jakmile v programu zahlédnete náznak zelené barvy, jde o naprosto nevolitelný subjekt.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

20.9.2022 09:07
tomu říkám masová demonstrace-) předpokládám, že cílem bude vydojit ze státu více peněz
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.9.2022 09:51 Reaguje na Robert Jirman
Cílem je, aby stát své daňové poplatníky chránil. Stát sem nechal přijít velké šelmy, které jsou de facto nedotknutelné. A pak stát řekne chovatelům, aby si své majetky chránili před těmi šelmami sami. Tohle se Vám zdá normální?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

20.9.2022 10:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Chov ovcí je dotovaný státem , takže jaký je to daňový poplatník?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.9.2022 11:12 Reaguje na Josef Mozek
Dotovaná je údržba stávajících luk a pastvin a jaký
bude mít smysl je pouze kosit bez užitku z masa a
mléka? Navíc pastva je pro louku lepší, než pouhé
pokosení a likvidace trávy někde ve škarpě. Pokud
máte pane Mozek mozek, tak ho zapněte a myslete,
co je lepí, zda spásání luk a nebo jejich sečení
stroji na naftu bez dalšího užitku! Nevíte? Napovím
všem těm, co si hrají na ekology, že přece pastva!
Jinak i dotovaný subjekt je daňovým poplatníkem, protože platí daně ze zisku o který ho připravují
vlci. Pokud mu je sežerou, tak zisk a ani daň už
nebude, ale louku udržovat bude třeba i nadále.
Myslete pane Mozku mozkem prosím!
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

20.9.2022 11:15 Reaguje na Josef Mozek
Znám dost malých chovatelů, kteří žádné dotace na chov svých 2-8 ovcí nepobírají. Ti jsou pro biodiverzitu velmi důležití. Pochopitelně profíci spravující stovky ha a stáda čítající stovky kusů hospodaří s dotacemi. Je to proto, že EU nebo ČR asi na jejich práci vidí nějaké ekomické, sociální a enviromentální pozitivní externality ;) Zkuste na nějaké přijít.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist