https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-nemecku-se-rozrusta-vlci-populace-smecky-ziji-i-na-pomezi-s-ceskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu se rozrůstá vlčí populace, smečky žijí i na pomezí s Českem

29.11.2022 01:15 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vlčí populace v Německu nadále roste, v období let 2021 a 2022 ji tvořilo přinejmenším 161 smeček, tedy o tři více než v předchozí periodě. Oznámil to Spolkový úřad pro ochranu přírody (BfN). Část smeček či samostatných párů obývá regiony na hranicích s Českem, ve kterých se jim prokazatelně daří množit. Zveřejněné údaje o výskytu těchto šelem v Německu se týkají vlčího roku 2021/2022, který trval od loňského května do konce letošního dubna. Vlčí rok lépe než kalendářní odpovídá rozmnožovacímu cyklu vlků.
 

Vlci v Německu byli od poloviny 19. století považováni fakticky za vyhubené, od 90. let 20. století, kdy byla jejich ochrana zaručena zákonem, se ale do země začali postupně vracet. První mláďata narozená ve volné přírodě zaznamenal Svaz na ochranu přírody Německa (NABU) v roce 2000. Ve vlčím roce 2021/2022 pak BfN v Německu zjistil nejméně 1175 vlků, z nichž 550 byla mláďata v prvním roce života.

Podle BfN žije v Německu prokazatelně 161 smeček, dále 43 párů a 21 samotářských vlků. V předchozím období 2020/2021 to bylo 158 smeček, 35 párů a 22 samotářů. Nejvíce vlků žije v Braniborsku (47 smeček), Dolním Sasku (34 smeček) a v Sasku (31 smeček). Další rozsáhlejší vlčí teritoria jsou také v Bavorsku, které stejně jako Sasko hraničí s Českem.

Na hranicích s Českem doložil spolkový úřad vlky na řadě míst, mimo jiné na pomezí se Šumavou a Českým lesem, v Krušných horách v oblastech sousedících s českými obcemi Vejprty a Hora Svaté Kateřiny nebo v pásmu od Českého a Saského Švýcarska přes Šluknovský výběžek až po Lužické hory. Na pomezí se Šumavou a se Šluknovským výběžkem se pak vlci podle BfN prokazatelně v období 2021/2022 rozmnožili.

Největší hrozbou pro populaci vlků v Německu jsou automobily. Ze 148 uhynulých zvířat, která byla v období 2021/2022 nalezena, uhynulo 102 kvůli dopravní nehodě. Dalších 18 vlků pošlo z přirozených příčin, 13 jich bylo nelegálně odstřeleno a dva byli zabiti záměrně na povolení. U zbývajících vlků se příčinu úhynu nepodařilo zjistit, případně se na zjištění ještě pracuje.

S rostoucí vlčí populaci se v Německu rovněž zvyšuje počet případů, kdy tyto šelmy napadají hospodářská zvířata. V roce 2021 bylo zaznamenáno 975 takových útoků, při kterých uhynulo, případně bylo zraněno 3374 hospodářských zvířat, především ovcí či koz. O rok dříve to bylo 942 útoků. Německé úřady na odškodném zaplatily v loňském roce vlastníkům zvířat zhruba 500.000 eur (12 milionů Kč). Německo ve vlčích teritoriích rovněž poskytuje farmářům dotace na výstavbu elektrických ohradníků, na což loni poskytlo 16,6 milionu eur (404 milionů Kč).


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (76)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

dm

david matoušek

29.11.2022 07:20
Hezký článek, ale takový jaksi neúplný. Což tahle občas na vyvážení taky nějaký článek o reakcích na problematiku vlka v daných zemích. Dokonce se prý na nejvyšší úrovni EU dokonce řeší snížení míry ochrany...
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.11.2022 13:49 Reaguje na david matoušek
https://www.agrarheute.com/politik/bayern-will-schutz-woelfen-lockern-594961
Zde je jeden z mnoha bavorských článků, kde sedláci z vlka nadšení nejsou, dělají, co můžou, aby to uznali i politici, a daří se jim to. Např. argumentují, že chov ovcí v ohradě není biochov nebo že život a hospodaření na horách jsou důležité a politici to vnímají.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.11.2022 07:25
Daleko více bych přivítal, kdyby se stejný trend ukazoval i v populaci drobného zpěvného ptactva, zajíců, bažantů. koroptví , tetřívků, sýčků, raků, obojživelníků apod.

Zastánci bezbřehého množení vlků na celém území státu mi silně připomínají fanatiky prosazující OZE všude kolem nás. Zde se již výsledky dostavily.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.11.2022 07:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
1* V první řadě jde o to, zaplnit veřejný prostor nějakým úspěšným projektem, protože u vyjmenovaných druhů se ta tragedie snadno okecá "změnou hospodaření".

Když už nemůžeme vrátit do naší přírody lva, kterého máme ve znaku, tak alespoň jeho vzdáleným příbuzným. Navrhuji tedy k projednání, zda by nebylo na místě mít ve znaku tuto výsostně populární ikonu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.11.2022 08:31 Reaguje na Karel Zvářal
Doporučuji věnovat pořádný grant znovuoživení šavlozubého tygra a jeskynního lva. Tím vyřešíme základní příčinu sodovkáče, když sežerou dostatečný počet přemnožených primátů
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.11.2022 08:55 Reaguje na Slavomil Vinkler
To by mohlo fungovat, dokonce i s recentními druhy. Žel, zatím běží granty, resp podpora, na ochranu nekriticky se chovajících primátů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 08:58 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jednodušší je vyvolání nějakého válečného konfliktu. Oživení těch šelem je nejisté a účinek je minimální, zatímco pořádná válka dokáže doslova vymazat z povrchu zemského celé lidské populace.
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.11.2022 13:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
Není potřeba šavlozubý tygr a lev. Stací ekologové a medvěd. V Rumunsku má život lidožravého medvěda větší cenu než život Rumuna, prý už tam bylo několik smrtelných napadení lidí, i dětí, medvědi se potulují po městech a vesnicích, a všechno je v pořádku.
Odpovědět
VJ

Václav John

29.11.2022 16:40 Reaguje na Jarka O.
To je dost zkreslující. V Rumunsku se každoročně část medvědů střílí, přednostně se samozřejmě střílí problematičtí jedinci. Mnohem větší problém je tam s toulavými psy, kteří ročně napadnou, vážně zraní a zabijí nesrovnatelně víc lidí, než medvědi. To vám potvrdí většina lidí, co jezdí do rumunských hor (což je mimochodem zážitek, ale na ty psy je dobré brát si pepřák).
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.11.2022 17:42 Reaguje na Václav John
Kéž byste měl pravdu, že se medvědi řeší. Potulní psi jsou opravdu problém a prý není zájem o řešení nebo chybí peníze. Mluvila jsem nedávno se známým, Rumunem, který byl z toho, co se děje v Rumunsku, dost smutný. Mj. ukazoval fotky lidí zraněných medvědy. Koukněte ostatně do článků, našla jsem jich mnohem víc, o strachu obyčejných lidí z medvědů, kteří jsou schopní vlézt do domu, když třeba cítí vůni oběda. Medvědovi prý chybí prostor a může za to člověk. No ano. Ale je to trochu zavádějící. Může za to těžař a ti nejsou Rumuni, kteří v zemi nerozhodují už o ničem, nýbrž firmy z EU, které také ignorují jakákoliv ekologická pravidla. A také za to může to mnozství medvědů.
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.11.2022 17:43 Reaguje na Václav John
Zde aspoň 2 články.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/video-zastrelit-nebo-chranit-premnozeni-medvedi-v-rumunsku-utoci-na-farmy-155065
https://www.mdr.de/nachrichten/welt/osteuropa/land-leute/rumaenien-baeren-gefahr-100.html
Odpovědět
Sl

Slovan

29.11.2022 19:07 Reaguje na Jarka O.
Typický příklad, kdy něco média rozmáznou a udělají z komára velblouda. Každý, kdo někdy v Rumunských horách byl vám potvrdí, že toulaví psi jsou pro ně zdaleka větším strašákem než medvědi, vlci nebo divočáci dohromady. A tak nějak si myslím, že to bude platit i pro samotné Rumuny...
Odpovědět
JO

Jarka O.

29.11.2022 19:45 Reaguje na Slovan
To bylo dost arogantní. Vy bydlíte s dětmi v podhorské vesnici v Rumunsku?
Odpovědět
Sl

Slovan

29.11.2022 22:31 Reaguje na Jarka O.
Nic arogantního sem fakt nenapsal.
Já ne, jinak bych byl Rumun a ne Čech :) Vy jste Rumunka z podhorské vesnice v Rumunsku nebo co?
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.11.2022 09:12 Reaguje na Slovan
Jo jo :-) medvěda zblízka jste viděl nanejvýš v ZOO. V Rumunsku je ohrožení touto šelmou jen vrcholek ledovce. Toulaví psi se dříve prý zabíjeli. Po převratu nastal problém, nepravidelně se kastrují a očkují, protože peníze na to nejsou. A nejnebezpečnější jsou vaši oblíbení pastevečtí psi, a ty jsem zažila. Reknu vám, že tyhle zážitky celkem ovlivnují má rozhodnutí, kam se vydám na dovolenou, takže těmto zchudlým zkorumpovaným zemím psi, medvědi a vlci ekonomicky rozhodně neprospívají.
Odpovědět
Sl

Slovan

30.11.2022 16:05 Reaguje na Jarka O.
Vy jste taková trošku hysterka, co? Určitě vaše nepřítomnost bude znamenat bankrot země :) Nevím co si bez vás počnou...

Znám pár lidí, kteří v tom Rumunsku byli a všichni se shodli na jedné věci - že se tam jednou určitě vrátí. Tu zemi totiž milují lidé, kteří vyhledávají klid s "troškou" té evropské divočiny. Ti s medvědy, vlky, divokými i pasteveckými psi, divočáky a já nevím čím ještě, počítají. A je to mimochodem i jedna z věcí, proč tam jezdí! Navíc se tam teď vrací zubři! Ty jejich hory pro vás prostě nejsou. Pokud chcete mít klídek a pohodičku, doporučuji např. Rakousko. Jen pozor na jejich zabijácké krávy!
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rakousko-alp-turiste-kravy-utoky.A200813_101553_zahranicni_aha

Jo a pozor, ať někde neuklouznete nebo špatně nešlápnete!
Odpovědět
Sl

Slovan

30.11.2022 16:23 Reaguje na Slovan
psy*
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.11.2022 17:38 Reaguje na Slovan
To byla jednoduchá odpověď, kde jste ji levně koupil? Já si pujčím odpověď z diskuze, protože líp bych to nevyjádřila. Není důvod se víc bavit. To jste určitě nepsal vy: "Jednat v klidu a argumentovat u toho by měl umět každý inteligentní člověk. Pokud na mě okamžitě někdo začne řvát, u toho si bude myslet, že sežral moudrost světa a jeho argumentační schopnosti budou na úrovni IQ 50, tak si o něm pomyslím své a poslouchat ho rozhodně nebudu"
Odpovědět
Sl

Slovan

30.11.2022 22:04 Reaguje na Jarka O.
Nijak na vás neútočím, nijak vás neurážím, pouze jsem použil trošku ironičtější odpověď, protože mi to prostě nedalo, a zároveň jsem ale předložil i své argumenty.

Státy jako Rumunsko jsou jiné než ČR nebo státy jako Rakousko a Německo. Ta příroda je tam prostě mnohem divočejší a když jdete do těch jejich hor, tak s tím rizikem snad počítáte. Prostě moc nechápu, proč se nad tím tak pozastavujete a proč to tak odsuzujete. V USA nebo Kanadě to každému kdo jde do jejich hor taky přijde automatické, že kromě jelena mohou potkat i toho medvěda. Aby ne, když se třeba v Maine, které je co do velikosti souše stejně velké jako ČR, vyskytuje minimálně 25 000 medvědů černých. Některé odhady dokonce tvrdí až 35 000.
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.12.2022 14:12 Reaguje na Slovan
Protože článek i diskuze je o situaci v různých zemích Evropy. Je to od pradávna tak, že šelmy se mají bát člověka a ne naopak. A zůstat v lese. Také, za likvidaci lesů jako životního prostoru šelem v tom rozprodaném Rumunsku mohou nadnárodní firmy (samozř. s korupcí vládnoucích), hodne rakouské, které u sebe doma mají plnou ... ekologie. Není to podle vás pokrytecké?? Není správné využívat své lesy, mít hospodářské lesy pro svou potřebu (smrkové často ;), ne tzv. ekologické pralesy, místo jinde beztrestné likvidace přírody? V Brazílii taky např., a když to nejde tam, tak holt jinde...
Odpovědět
Sl

Slovan

1.12.2022 20:13 Reaguje na Jarka O.
Ale tak já samozřejmě odsuzuju jakékoli kácení v posledních zbytcích evropských pralesů. Zároveň chci mít stabilní a zdravé lesy i u nás. To se jaksi nevylučuje. Toto téma je však do jiné diskuze.
Opovrhujete jejich stále relativně divokou přírodou. Já ji naopak obdivuji! Jsem rád, že i v Evropě jsou místa, kde je ta příroda jakž takž stále v pořádku. Kde člověk může chodit sám celé dny a pokud nechce, tak nikoho nepotkat. Vy si jezděte do Krkonoš nebo do Rakouska (ale fakt pozor na ty krávy!) a mě nechte to Rumunsko, Balkán apod.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.12.2022 08:41 Reaguje na Slovan
Nesmysl o opovrhování by pasoval z mého pohledu na vás, takže si to nechte!
Odpovědět
VJ

Václav John

29.11.2022 16:25 Reaguje na Slavomil Vinkler
Můžete na znovuoživení šavlozubého tygra věnovat třeba polovinu státního rozpočtu, ale pochybuju, že to k něčemu bude. DNA z těch vzorků, které máme je tak degradovaná, že kompletní genom nejspíš nikdy nepřečteme. A samozřejmě nemůžeme vyrobit něco, co neznáme. Já vím, bylo by to super, ale nedovedu si představit, jak moc by technika musela pokročit, aby to teoreticky bylo možné, tedy za předpokladu nemožnosti cestovat v čase.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.11.2022 10:19
Aktuálně Evropský parlament vyzval k projednání změn článku 19 směrnice o stanovištích. Plně a správně pojatá směrnice by měla zahrnovat změny příloh směrnice, aby bylo zajištěno, že příslušné druhy šelem budou uvedeny v příloze v souladu s aktuálním vědeckým a technickým pokrokem. Je třeba poznamenat, že přesun některého druhu šelmy z jedné kategorie (např. přísná ochrana) do jiné (např. ochrana s využíváním) nemění právní povinnost členských států zajistit odpovídající ochranu druhu, resp. populace.
Změna směrnice a jejích příloh je zásadním požadavkem pro všechny zúčastněné strany na venkově, včetně myslivců, protože přísný status ochrany některých druhů velkých šelem vede ve stále větším počtu členských států k právní a administrativní patové situaci. Problém vyplývá z podstaty příliš úzké interpretace práva EU některými zúčastněnými stranami a z neustálých právních útoků a požadavků nevládních organizací na přísnou ochranu některých druhů šelem na vnitrostátní úrovni.
Podle prezidenta FACE Torbjörna Larssona je hlasování dobrou zprávou a další jasnou výzvou Evropské komisi, aby zahájila jednání pro změnu příloh směrnice o stanovištích. Byl to požadavek předchozího Evropského parlamentu a dalších institucí EU, takže pro Komisi bylo stále obtížnější nejednat.

Mnoho populací velkých šelem, zejména evropských vlků, se nadále rozšiřuje. Podle nejnovějšího stavu ochrany vlků v Evropě bylo v EU hlášeno přibližně 19 000 jedinců s nárůstem populace o více než 25 % jen za posledních deset let. To se ale nezohledňuje při podávání zpráv v EU, kdy jsou populace hlášeny jen na biogeografické úrovni, což je nevhodné pro vysoce pohyblivé druhy, jako je vlk a rys.
Areály populací velkých šelem totiž dosahují až tisíce kilometrů čtverečních a jsou nevyhnutelně rozděleny státními nebo jinými správními hranicemi. Ochranná, monitorovací a řídící opatření, jakož i hodnocení stavu ochrany, by tedy měly být prováděny na biologicky správné a hlavně přeshraniční úrovni, což kromě jiného potvrzuje i nejnovější hodnocení IUCN stavu ochrany vlka v Evropě.

V návrhu se objevil požadavek na vyloučení „lovecké činnosti“ jako legitimního nástroje řízení populací podle článku 16 směrnice o stanovištích, to však většina europoslanců odmítla, neboť myslivci se aktivně podílejí (a musí se podílet) na řízení populací velkých šelem a použití výjimek pro populace, které jsou přísně chráněny, platí pouze v rámci přísných licenčních systémů, aby byly splněny podmínky stanovené ve směrnici.
Dále je třeba zdůraznit, že podle rozhodnutí Evropského soudního dvora je lov velkých šelem „pro účely řízení populace“ povolen, pokud jsou splněny určité podmínky. Kvóta (národní nebo regionální) skutečně může existovat a stanoví horní hranici s ohledem na kritérium „omezený počet“, ale i v rámci takové kvóty je možné činit cílená rozhodnutí pro jednotlivé subjekty.
Mnoho členských států je přesvědčeno, že myslivci podpoří přístupy k ochraně a řízení populací šelem a zajistí tak dobré soužití šelem s ​​místními komunitami. To bylo kromě jiného také stále více dokumentováno ve výzkumech, které v nedávné minulosti proběhly. V Evropě lze tak poukázat na úspěšné pozitivní příklady soužití s ​​velkými šelmami, jako je medvěd hnědý, vlk a rys, vždy ale hlavně tam, kde existuje aktivní management populace příslušného druhu šelmy a také fungující spolupráce s myslivci.

Zdroj: FACE Press Release: European Parliament demands procedure to review the protection status of large carnivores ze dne 24.11.2022

https://myslivost.cz/Pro-myslivce/Aktuality/Evropsky-parlament-pozaduje-prezkoumani-stavu-ochr

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 12:55 Reaguje na Hunter
...."V návrhu se objevil požadavek na vyloučení „lovecké činnosti“ jako legitimního nástroje řízení populací podle článku 16 směrnice o stanovištích".......
Nevysvětlil autor návrhu, jak by chtěli redukovat přemnoženou vlčí populaci? Paintballovými zbraněmi? Jo a pořád nikde nenacházím informaci o tom, kolik vlků je akorát? Je to někde zveřejněno?
Děkuji za odpověď.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.11.2022 13:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Není to zveřejněno a těžko někdy bude, AOPK se tomu bráni zuby nehty a neustále se vymlouvá. Takže nic.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.11.2022 16:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To mohu zveřejnit hned. Kolik vlků se uživí, tolik činí jejich počet tzv. akorát.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 18:10 Reaguje na Josef Mozek
Jenže oni se v některých lokalitách živí zejména hospodářskými zvířaty. V tom případě postrádá jejich existence smysl a měli by se vystřílet.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.11.2022 18:36 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vystřílet hospodářská zvířata je zbytečně radikální řešení. Lepší je porazit a zkonzumovat, kvalitní jedince poslat do chovů v rozumných oblastech mimo hory, aby je nadále nemohla devastovat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 18:58 Reaguje na Josef Mozek
Kdybyste zapojil to, jak se jmenujete, tak by Vám došlo, že jsem měl na mysli vystřílení těch vlků.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.11.2022 19:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ve vyšších polohách by měla být divoká příroda ( kde jinde, než tam ) . Jako přirozený obyvatel tam patří vlk, a ne domácí ovce chovaná na kšeft, po které zůstane vyžraná holina.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 21:24 Reaguje na Josef Mozek
Je pitomost v místech, kde se dlouhá staletí páslo a je tam tudíž nádherné pestré společenství lučních kytek, přestat pást a koukat se, jak to zaroste náletovými dřevinami. Opakovaně tady bylo konstatováno, že je to pitomost. Nebo snad máte pocit, že ti vlci budou tu pastvu provádět za ta hospodářská zvířata?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.11.2022 22:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V poslední době se rozmnožily stupidní nápady, jak odstraňovat uhlík z atmosféry jako např. vázat jej do sloučenin a zakopávat pod zem. A když by mohly někde vyrůst stromy a třeba i několik staletí uhlík zadržovat ve dřevě, bojuje se proti tomu a ještě se platí za udržování holin. ....Dříve lidi chovali v kopcích ovce, aby přežili, nyní už nemusí. Stačí si najít pořádnou práci a maso koupit v supermarketu. ...
Odpovědět
Hu

Hunter

29.11.2022 10:22
Jak jinak :-)

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-ostrava/729370/ochranari-vzkazali-chovatelum-vlky-strilet-nebudeme-ovce-si-lepe-zajistete.html#utm_content=freshnews&utm_term=vlci&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.11.2022 11:12 Reaguje na Hunter
Kraj prostě malochovatelům vzkázal: ukončete malé chovy, kde nemá
smysl budovat nákladné oplocení a chovat pastevecké psy, protože
vlk je přednější, než vypásání luk. Nechte to zarůst křovím a pak
zase budou plakat estéti a kytičkáři, že zanikají ty louky. Já
si ale myslím, že to Gorole nějak vyřeší, ale bude to asi malér!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 12:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Budou se muset Gorole semknout a začít hubit vlčí populaci nelegálně. Zastřelit vlka a někde ho zahrabat, aby zmizel ze světa. Určitě se časem vlci naučí bát se lidí a respektovat jejich majetek, když už ho nerespektují vypatlaní ekoteroristi.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.11.2022 13:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale proc by to meli proboha dělat nelegálně? Požadavek na management populace je zcela legitimní.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 14:23 Reaguje na Hunter
Protože legitimní odstřel není možný. Dokonce i soudy to pod vlivem ekoteroristů zamítají.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.11.2022 14:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je třeba bojovat právní cestou za zcela legitimní požadavek na management populace. Proč by se Gorole měli uchylovat k nelegálnímu postupu se všemi negativními důsledky? Jen proto, že pár ekofášos si prosazuje svoje zcela omezené vnímání reality?
Odpovědět

Viktor Šedivý

29.11.2022 14:57 Reaguje na Hunter
Takový "nelegální postup" je ale levný a efektivní a pokud se mezi lidmi nenajde udavačská svině, žádné negativní důsledky nehrozí.

Bylo by dobré, kdyby se lidé naučili chovat přirozeně - nesmyslných zákonů a nařízení stále přibývá a není dobré deformovat si uvažování povyšováním zákona nad rozum.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 15:01 Reaguje na Hunter
Na Broumovsku bojují už několik let a bezvýsledně. Jinde to nebude jiné. I soudy to shazují ze stolu. Podle mě ten nelegální odstřel je jediná možnost, jak ty vlky odnaučit "lovu" hospodářských zvířat. Jinak těch ekofašos jsou celé davy, které dokáží na svoji stranu dostat i velké množství laické veřejnosti.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.11.2022 15:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pane Šeděnko, i když bych souhlasil, tak jsme na veřejném webu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.11.2022 15:12 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Fajn, někdo si jich pár nelegálně picne a on už se někdo najde, kdo myslivcům, resp. držitelům střelných zbraní, primárně dlouhých, utáhne šrouby.
A že to jde a fest je v řadě evropských zemí vidět.

Fakt, tohle jsou super nápady.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.11.2022 15:33 Reaguje na Svatá Prostoto
A když někdo na nelegální činnost upozorní, mají ho jistí lidé (abych byl slušný) za udavačskou svini.
V plánu péče o vlka je i “úkol” stanovit vhodnou velikost populace. Ta by měla být známá při další aktualizaci - pokud se nepletu, pak bude za rok, ale ruku do ohně za to nedám. Poté bude možná regulace - předpokládám, že si AOPK vezme příklad z Francie.
Začít ale likvidovat nelegálně může jenom pitomec, který si přeje větší ochranu druhu. Protože to logicky nastane. Je to jako když dneska určitá individua ničí umělecké obrazy v muzeích a snaží se tím “upozornit” na změnu klimatu. Hrozná hovadina, akorát si znepřátelí celou společnost.
Odpovědět
Hu

Hunter

29.11.2022 16:17 Reaguje na Slovan
Ale samozřejmě ze takovýhle jedinci nejsou nic jinyho než udavacske svine. Nazval jste je výstižne.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.11.2022 18:54 Reaguje na Hunter
Já nikoho tak nenazval. Nazval je tak Šeděnka. Já jsem za lidi, kteří upozorní na trestní čin a ideálně i pomohou k dopadení pachatele, vděčný.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 19:04 Reaguje na Slovan
...."A když někdo na nelegální činnost upozorní, mají ho jistí lidé (abych byl slušný) za udavačskou svini."....
Tohle je text z Vašeho příspěvku z 29.11.2022 15:33. Koukám že máte pěkného Alzheimera.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 16:19 Reaguje na Slovan
A můžu se zeptat jak se dá ještě zintenzivnit ochrana vlka? Dostali jsme se do stavu, kdy zloděje, který mi vnikne do bytu a budu se jím cítit ohrožen, mohu zabít. Pokud mě bude ohrožovat vlk, zabít ho nemohu. V Dánsku teď uveřejnili, že pokud budou vlci z jedné rezervace ohrožovat lidi, mohou se odehnat střelbou z painballových zbraní. Předpokládají, že člověk si na piknik do přírody kromě košíku s jídlem bere i paintballku.
Není tohle magořina?
Odpovědět
Sl

Slovan

29.11.2022 18:51 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vždycky lze přitvrdit. Mohou se dávat přísné tresty, kdy si dotyčný půjde natvrdo sednout. Mohou se nastavit vysoké pokuty. Může se vytvořit vyšetřovací tým, který se bude infiltrovat. Mohou se začít více omezovat a kontrolovat lovecké zbraně apod. Těch možností je stále spousta, takže trestné činy tohle nevyřeší. Navíc by takové jednání uvrhlo hodně špatný pohled na určité skupiny - všichni vědí, kdo by tohle měl na svědomí a komu vlk nejvíce překáží. To doufám není v zájmu ani chovatelů ani myslivců. Mobilizovalo by to nemalou část společnosti, protože doba, kdy vlk a jiní predátoři byli zlo, je pryč.

Je v zájmu všech jednat v klidu a emoce nechat v hospodě. Stát by měl více podpořit ty chovatele v dotčených oblastech, kteří mají zájem se adaptovat. Jediné, co bude akceptovatelné pro obě strany bude regulace po dosažení určitého stavu populace vlka. Populace vlka ale nesmí být ohrožena nadměrným lovem či dokonce zlikvidována úplně. Ale tak primitivní snad už nejsme…
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 19:07 Reaguje na Slovan
A jak chcete kontrolovat zbraně, když se nejde mrtvola toho vlka? Nebo se najde, ale kulku střelec vyřízne? A píšete, že populace vlka nesmí být ohrožena nadměrným lovem. Proč se to teda neřeší jako třeba ve Finsku, kde je stanovena kvóta odlovu vlků?
Odpovědět
Sl

Slovan

29.11.2022 22:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Píšu o obecné přísnější politice v oblasti loveckých zbraní jako o jednom z možných zpřísnění v případě vysokého pytláctví. Vy jste psal, že víc to zpřísnit ani nejde, tak sem vám napsal, že jde a že možností je celá řada. Proto by pytláctví rozhodně nemělo být řešením pro nikoho.

O té kvótové politice, jako o jednom z možných řešení, přeci píšu. Ta ale může nastat až v momentě, kdy bude populace v určitém stavu. To ale nemůže určovat každý páprda, sorry. Nejste to vy, nejsem to já a ani nikdo jiný ve zdejší diskuzi. Tak to prostě je.

Odpovědět
JO

Jarka O.

29.11.2022 19:49 Reaguje na Slovan
Tak už aby se přitvrdilo. Stát nikoho nepodpoří. A jednat v klidu je fajn teoretická rada. Dokonce i neprimitivní bavorský sedlák by vám to u piva osvetlil jinak.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.11.2022 22:29 Reaguje na Jarka O.
Jednat v klidu a argumentovat u toho by měl umět každý inteligentní člověk. Pokud na mě okamžitě někdo začne řvát, u toho si bude myslet, že sežral moudrost světa a jeho argumentační schopnosti budou na úrovni IQ 50, tak si o něm pomyslím své a poslouchat ho rozhodně nebudu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2022 22:53 Reaguje na Slovan
A jak chcete nazvat to, že když v létě na Jablunkovsku vlci za jediný měsíc zabili několik desítek ovcí, zástupce Duhy to označil za přehnanou hysterii.
Odpovědět
Sl

Slovan

30.11.2022 16:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Max. jako názor zástupce jedné z neziskových organizací. Nebo co ode mě chcete slyšet? Podobný humbuk byl kolem Broumovska. Pak to utichlo a vystřídalo ho Jablunkovsko.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.11.2022 09:17 Reaguje na Slovan
V Rakousku  a Bavorsku se normálně vydávají povolení k odstřelu vlka, když se jen mihne v blízkosti volně se pasoucích ekologických chovu, které nehlídají žádní ostří psi, které vy vyžadujete. Stejne legálně se střílí medvědi, kteří si najdou cestu do sídel. Rakusáci a  Němci ( vy jste zmínil Francouze) si prostě zemědělství a turistiku - svou obživu, zničit nedají. To dělá jen ohlouplý chudák.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.11.2022 12:07 Reaguje na Jarka O.
Tady je ale potřeba odlišit dvě věci. Snaha o regulaci vlků, resp. o vytvoření příslušného legislativního rámce. Proti tomu tu pokud vím nikdo neřekl ani slovo.

A volání po "řešení" formou páchání trestné činnosti, což je ale úplně jiný příběh.
Odpovědět
Sl

Slovan

30.11.2022 16:16 Reaguje na Jarka O.
Nojo, jen uvidí někdo vlčí stín, už přichází borec s flintou :) Zvlášť v tom Rakousku, kde se populace odhaduje na závratných 50 kusů. Trošku se mi zdá, že z lidí děláte jenom blbce.

K Francii. Populace nesmí klesnout pod 500 - pokud je nad, jsou kvóty na odstřel. Pokud pod, lov se ruší. Daná populace se však nevyskytuje na celém území země. Drtivá většina je v tamních Alpách, které rozlohově nejsou nijak extra velké.
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.11.2022 17:42 Reaguje na Slovan
https://www.berchtesgadener-anzeiger.de/region-und-lokal/lokales-berchtesgadener-land/ramsau_artikel,-wolfsfreie-zone-gemeinderat-fasst-einstimmigen-beschluss-_arid,708498.html
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.11.2022 17:43 Reaguje na Slovan
Příjemné počtení přeji.
Odpovědět
Sl

Slovan

30.11.2022 21:32 Reaguje na Jarka O.
Dle google překladače (hold mi vyhovuje spíš angličtina) jsem z toho pochopil, že si zastupitelstvo jedné obce s cca. 2000 obyvateli odhlasovalo něco jako "zónu bez vlků" s tím, že lov jako takový v tom "návrhu" ani zahrnut není. Tak já nevím co si z toho mám popravdě vzít...
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.12.2022 14:16 Reaguje na Slovan
Není problém. Je to o tom, že vlk byl viděn u pastvin, o svolení k lovu a odstřelu, o zóně bez vlka, a ves chce, aby se k názoru připojilo co nejvíce okolních obcí, což se bez problému podaří. Dále o ochraně pastvin, o tom, že ploty nestačí, a že se musí zasáhnout i na straně regulace vlka.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.12.2022 16:27 Reaguje na Jarka O.
No, obec může chtít cokoli, jde o to, zda jim Vídeň ten lov/odstřel povolí. Být to u nás na obcích, tak nepochybuji o tom, že už pár vlčích kožešin u krbů je.

Jenže na obcích to není ... ani tam, ani tady.
Odpovědět
Sl

Slovan

1.12.2022 20:03 Reaguje na Svatá Prostoto
Napsal jste to za mě.
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.12.2022 08:42 Reaguje na Svatá Prostoto
Sedláci mají podporu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.11.2022 15:15 Reaguje na Hunter
Plný souhlas ... je potřeba příslušné státní orgány dokopat ke zpracování právního rámce ochrany vlků, nejen, a to samozřejmě včetně případné regulace stavů.

Hledat řešení v páchání trestné činnosti je jednak kravina, jednak se to může snadno vymstít ... kde komu.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.11.2022 16:42 Reaguje na Hunter
T určitě není.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.11.2022 15:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V tom případě doufám, že ty idioty chytnou a zavřou. Tohle fakt není řešení, sorry jako.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.11.2022 16:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To už je přímo návod k trestnému činu. viz TZ.
Odpovědět

Viktor Šedivý

29.11.2022 22:12 Reaguje na Josef Mozek
To není žádný návod ale pouhé rozumné konstatování, že nelze požadovat po lidech, aby respektovali zákony, pokud to ohrožuje jejich živobytí.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

29.11.2022 22:57 Reaguje na Viktor Šedivý
Pokud jim jejich "živobytí" musí nedobrovolně dotovat ostatní, je to špatné živobytí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.11.2022 09:57 Reaguje na Josef Mozek
Malochovatelům nikdo nic nedotuje, ale
naopak oni svojí prací dotují údržbu horských luk a bezmozci jim tu dřinu
ještě závidí.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

2.12.2022 11:15 Reaguje na Břetislav Machaček
Kto povedal, že horské lúky musia spásať len ovce ?
V stádach môžu byť aj väčšie zvieratá, niekoré sami chrania seba aj ovce.

Okrem toho na údržbu horských lúk majú v iných krajinách svoje stáda aj správy parkov, lesné podniky až po tie mestské, a rôzne súkromné organizácie.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.11.2022 12:09 Reaguje na Viktor Šedivý
Pevně doufám, že s touhle argumentací se nikdy před soud nedostanete.

Nedopadlo by to pro vás dobře.

Já obecně mám pro projevy občanské neposlušnosti i celkem pochopení, ale pokud se už bavíme o TČ této závažnosti, tak to pak ani omylem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.11.2022 18:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Malér bude, že tak jako zatravnili políčka, tak louky
nechají zarůst lesem a nebudou chovat ovce pro vlky.
Vlci opustí hory a půjdou do vnitrozemí, kde se pase
taky a nejen ovce, ale i dostihoví koně a třeba ti
divocí koně a zubři. To bude teprve mazec, až splašené
stádo prorazí ohradu a bude běhat po okolí. Mé přání
je co nejrychlejší šíření vlků i mimo pohraničí,
protože teprve pak se to začne opravdu řešit. Gorole
jsou sice drsní lidé, ale kvůli chovu deseti ovcí
nebudou riskovat kriminál. Ono ty lesy jim časem
vydělají za dřevo více, než co utrží za ovce a ubude
jim práce kolem nich. "Kytičkáři"a krajináři zapláčou
a to bude ten malér o kterém jsem psal.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

2.12.2022 10:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Keby ste sa viac zaujímal o nové metody v chove, tak by ste vede , že miesto psov sa dajú ako strážne zvieratá chovať aj osly alebo lamy. Vo viacerých miestach v europe aj v afrike ich takto používajú.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist