https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-nizozemske-zoo-se-utopila-samice-nosorozce-utikala-pred-samcem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V nizozemské zoo se utopila samice nosorožce, utíkala před samcem

18.9.2021 01:27 | HAAG (ČTK)
Nosorožec tuponosý jižní je jedním z poddruhů nosorožce tuponosého. V současné době jich žije asi 10 080. Je uváděný jako téměř ohrožený druh na Červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN).
Nosorožec tuponosý jižní je jedním z poddruhů nosorožce tuponosého. V současné době jich žije asi 10 080. Je uváděný jako téměř ohrožený druh na Červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN).
V zoologické zahradě na východě Nizozemska se při útěku před samcem utopila samice nosorožce tuponosého jižního, která se s ním nechtěla pářit. Spadla do rybníku a ošetřovatelé ji nestihli zachránit. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zoologickou zahradu Wildlands v Emmenu.
 

Samici Elenu ve čtvrtek překvapil devatenáctiletý samec Limpopo, kterého ošetřovatelé pustili do jejího výběhu, který sdílí s další samicí Zahrou. Samec se do zoo dostal v září v rámci evropského chovatelského programu. V předchozí zoo se mu podařilo zplodit tři mláďata. Když samec vstoupil do výběhu, obě samice tím zaskočil a ty začaly utíkat. Podle ošetřovatelů pronásledoval hlavně Elenu, která k němu byla blíž. Vyčerpaná samice spadla do rybníka, a přestože pečovatelé samce okamžitě odtáhli, už se ji nepodařilo zachránit.

Organizovaná setkání nosorožců se často neobejdou bez vnějšího zásahu, ale žádné zatím nemělo tak fatální výsledek, uvedla zoo. Zatím není jasné, zda úmrtí samice nějak zasáhne místní chovatelský program.

Deník Brabants Dagblad uvedl, že samec musel být před šesti lety stažen z německé zoo kvůli "nevhodnému chování vůči jedné ze samic".

Nosorožec tuponosý jižní je jedním z poddruhů nosorožce tuponosého. V současné době jich žije asi 10 080. Je uváděný jako téměř ohrožený druh na Červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN). Na konci 19. století téměř vymizel, díky ochranářům a chovatelským programům se jej ale podařilo zachránit.

Zvíře ohrožují pytláci pohánění velkou poptávkou po jeho rohu. Velký zájem o něj mají především země ve východní Asii, kde z nich podobně jako ze sloních klů vyrábějí většinou šperky, figurky a maličkosti pro turisty. Používají se také v tradiční medicíně. Přestože byl prodej a nákup nosorožčích rohů v celém světě zakázán v roce 1977, kvůli rostoucí poptávce po rozích je pytláci dále zabíjejí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.9.2021 05:52
Který blbec tam nechal udělat nádrž s kolmými (hladkými šikmými) stěnami?
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

18.9.2021 10:45
Pokud´ mě pamět´ neklame, tak nosorožec tuponosý-jižní nemá žádné poddruhy a to i díky tomu, že byl v dávné minulosti skoro vyhuben. Rozlišoval se pouze nosorožec tuponosý-jižní a nosorožec tuponosý-severní, který je prakticky vyhuben a podle posledních výzkumů se nejednalo o poddruh ale samostatný druh. Nesedí i počet. V roce 2000 bylo nosorožců tuponosých-jižních necelých 10 000,v roce 2015 kolem 20 000 a v součastnosti to bude kolem 25 000.Petrův Zdar
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist