https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-nove-mape-najdete-silu-geotermalni-energie-ve-vasi-ulici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V nové mapě najdete sílu geotermální energie ve vaší ulici

19.5.2022 10:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Instalace tepelného čerpadla na střechu, Mateřská škola V Zápolí na Praze 4
Instalace tepelného čerpadla na střechu, Mateřská škola V Zápolí na Praze 4
Vědci dnes představili novou webovou aplikaci pro geotermální energii. Měla by pomoci samosprávám a investorům určit oblasti vhodné pro využití geotermální energie, její potenciál v daném místě a možná rizika střetů zájmů.
 

„Využití geotermální energie je pro ČR velkou příležitostí, jak transformovat sektor zásobování teplem, ale i chladem a přejít z fosilních paliv na obnovitelné zdroje. Tvrzení, že zemské energie není dostatek, nebo že není dostupná či není ekonomicky konkurenceschopná, již v dnešní době neobstojí,” uvedl Štěpán Chapupa, předseda Komory OZE.

Potenciál geotermální energetiky (získávání energie zemského jádra) se v Česku pohybuje na úrovni evropského průměru, její využívání v tuzemsku ale stojí na samém začátku. V současnosti lze konstatovat, že jímání geotermální energie z prvních stovek metrů pod povrchem v kombinaci s tepelnými čerpadly je zcela konvenční a ověřenou technologií.

V Česku je však až na výjimky využívaná velmi omezeně, rozšířeny jsou především malé instalace v sektoru bydlení, typicky rodinné domy. V poslední době se již ale začínají objevovat instalace i pro komerční využití v administrativních budovách, školách, průmyslových areálech a rezidenčních souborech. Oproti tomu potenciál pro systémy dálkového zásobování teplem je zcela nevyužitý, přičemž i zde je geotermální energie schopna efektivně nahradit stávající fosilní zdroje vytápění o výkonu v řádech jednotek megawatt. Jediným limitem je v zásadě plocha, na které mohou být geotermální vrty zrealizovány.

„Nové mapy geotermálního potenciálu území ČR jsou klíčovým zdrojem pro budoucí rozvoj geotermální energie. Velkou přidanou hodnotou jsou pak mapy střetů zájmů, které zobrazují limitující faktory. Poprvé v historii jsou tyto mapy zveřejněny online a jsou tak dostupné široké veřejnosti,“ komentoval přínos map Jan Holeček z České geologické služby.

Na výzkumu se podílí Česká geologická služba, Geofyzikální ústav Akademie ČR a Komora OZE a financemi také Technologickou agenturou ČR.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

19.5.2022 11:02
Kdyby byla ekonomicky konkurenceschopná, tak se používá i jinde než na Islandu.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.5.2022 15:24 Reaguje na Richard Vacek
Ale když by se to řádně zadotovalo, to by se to vyplácet mohlo, ne?

Aspoň tomu, kdo by to prodával.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

19.5.2022 11:14
No, možná to někde bude fungovat (Island). U nás je v 5 km teplota 117 °C. Nic moc. A vrtání do 5 km.... jednak to není úplně triviální záležitost, druhak bych to nechtěl platit.
Odpovědět
kk

karel krasensky

19.5.2022 11:58 Reaguje na Galipoli Petr
Vrtaní do zhruba 1km hloubky v roce 2015-22 mega.Nechci to víc upřesnovat a rozepisovat kdo,co,kde,jak.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.5.2022 18:29
Vrty 50 - 100 metrů hluboké pro tepelná čerpdla nejsou geotermální energie.
Kromě toho v minulosti se spousta geotermálních zdrojů zavrhla, protože geotermální zdroje často provokují místní zemětřesení. Zavrhly se nějaké geotermální zdroje ve Švýcarsku i geotermální zdroj tuším pro Liberec.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist