https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-olomoucke-zoo-se-narodilo-mlade-medojeda-v-zajeti-je-to-vzacnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V olomoucké zoo se narodilo mládě medojeda, v zajetí je to vzácnost

25.6.2022 00:14 | OLOMOUC (ČTK)
Medojed kapský je chován v zoo velmi zřídka. Na celém světě se jedná jen o 16 institucí. V Evropě o šest, z toho tři jsou české zoo.
Medojed kapský je chován v zoo velmi zřídka. Na celém světě se jedná jen o 16 institucí. V Evropě o šest, z toho tři jsou české zoo.
V zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce se narodilo mládě medojeda kapského. Zoo patří mezi 16 chovatelských institucí na celém světě pečujících o tuto šelmu z čeledi kunovitých. "Rozmnožení medojeda kapského v zajetí představuje velkou vzácnost," sdělila mluvčí zoo Iveta Gronská.
 

Mládě přišlo v olomoucké zoo na svět 30. května. "Nikdo ho ale doposud neviděl. Matka Kali ho velmi pečlivě střeží ve své budce, dává však o sobě vědět charakteristickým hlasem,“ uvedla zooložka Libuše Veselá. Rodiče jsou stejní jako u předchozích dvou mláďat, která se ve olomoucké zoo narodila. "Samička narozená v roce 2021 právě odcestovala do Safari Parku Dvůr Králové, kde s tamním samcem vytvoří záložní chovný pár v rámci republiky, neboť zvířata v ostatních zoo jsou již vzhledem k věku za hranicí reprodukčních schopností," dodala Veselá.

Medojed kapský je podle Gronské chován v zoo velmi zřídka. "Na celém světě se jedná jen o 16 institucí. V Evropě o šest, z toho tři jsou české zoo. Olomouckou skupinu zakládali v roce 2018 jedinci pocházející z míst svého přirozeného výskytu v Africe. Zatím jsme odchovali tři mláďata," řekla Gronská.

Medojed nemá v přírodě téměř žádného přirozeného nepřítele, díky volné kůži se silnou hrubou srstí je odolný vůči hadímu uštknutí nebo kousnutí hmyzem, dokáže se ubránit i proti útokům lva nebo levharta. V Africe žijící medojedi jsou všežravci, živí se ptáky či malými samci, ale také ovocem či medem, podle kterého dostal i své jméno.

Medojed ve volné přírodě úzce spolupracuje s ptákem medozvěstkou křiklavou. "Ta svým křikem zvěstuje, že nalezla včelí hnízdo. Medojeda k němu navede a počká, až ho rozbije a vyplení. Poté se k hostině přidá. Zbytky pláství jsou pro ni uspokojením z dobře vykonané spolupráce," podotkla Gronská. Pozoruhodné je podle ní u medojeda také období páření. "Samice v říji se pozná neochvějně, protože se páří téměř nepřetržitě jeden až dva dny," uvedla mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

25.6.2022 10:55
Když jsem uviděl fotku, zaradoval jsem se, že medojed kapský se stal součástí české fauny. Pak jsem si přečetl nadpis článku.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.6.2022 11:28
Jak je možné, že ve včelařské velmoci je narození medojeda vzácností?-)

A přirozeného nepřítele určitě má, tak jako gepardi, levharti, psi hyenoví či hyeny. Ne při všech útocích smečky lvů dokáže samice mládě uchránit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist