https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-rokycanech-postavili-prvni-ekologicke-verejne-toalety.nevyuzivaji-elektrinu-ani-chemii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Rokycanech postavili první ekologické veřejné toalety. Nevyužívají elektřinu, ani chemii

19.4.2024 01:14 | ROKYCANY (ČTK)
Kompostovací veřejná toaleta.
Kompostovací veřejná toaleta.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | BIOCULTUS
V Rokycanech tento týden otevřeli kompostovací veřejnou toaletu finské technologie u skateparku a cesty na rozhlednu Kotel. Toaleta je bez zápachu, nezávislá na chemii a elektřině, řekla ČTK Adriana Jarošová, mluvčí třetího největšího města v Plzeňském kraji.
 

Toaleta ze dřeva a recyklovaných materiálů se solárním osvětlením podle mluvčí využívá ověřenou finskou technologii Green Toilet s více než třicetiletou tradicí. "Provoz bez zápachu je zajišťován dvojicí velkokapacitních nádrží a ventilačním systémem ukončeným větrným ventilátorem nad střechou kabiny," uvedla mluvčí. Podle jednatele sušické firmy Biocultus Jana Šmatery funguje jednoduše a ekologicky, bez použití chemikálií a nutnosti napojení na sítě.

"Proto míříme do přírody a všude tam, kde se pohybuje hodně lidí. Toaleta je vhodná například i na chaty a chalupy. Splachuje se posypáním pilinami, nikoliv zalitím pěti litry pitné vody," uvedl.

Působením přirozeně se vyskytujících bakterií a drobných organismů se podle mluvčí organický materiál mění v čistý humus. "Nehrozí tak byť jen sebemenší riziko pro zdraví člověka. Vše se odehrává v oddělené, v dostatečně prostorné nádobě, která umožní materiálu projít správným zúrodňovacím procesem," uvedla. Kompostem lze hnojit okrasnou zeleň.

"Náklady města činily 85 000 korun, krajská dotace z programu na podporu karavanových stání pak 300 000 korun. Toaleta je u skateparku, kde teď město rozšiřuje sportovní infrastrukturu o nový pumptrack a v budoucnosti discgolf. Toaletu jsme svěřili místnímu klubu Roboys využívajícímu skatepark, pokreslil ji umělec Chaozzline z Brna," řekl starosta Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TS

Tonda Selektoda

19.4.2024 09:02
Co, ty veřejné záchodky jsou v Rokycanech? To vypadá spíše na Chevallierovy Zvonokosy.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.4.2024 09:41
Jak ukazuje fotoreportáž, nová kadibudka stojí v příjemném zeleném prostředí, na vršku, hned za místním potokem, ve kterém si zájemce může umýt i ruce. Na dalších snících je zřejmý obrovský zájem veřejnosti, stojící a trpělivě čekající před kadibudkou, až v ní vyjde předešlý šťastlivec a uvolní v ní místo pro dalšího. Někteří si již při dlouhém čekání drží i břicha, protože už vážně musí. A na dalším snímku, si čekající veřejnost dokonce stříhá a rozděluje si právě dovezený toaletní papír...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.4.2024 12:30
no jo, ale co ty chemikálie, drogy, hormony, psychofarmaka apod. které jsou propasírované skrze člověka?
Homo sapiens svými výměšky vytváří ekologickou zátěž samo o sobě.
Odpovědět
LB

Lukas B.

19.4.2024 13:09
tyhlecty fičury jsou dobré na soukromé použití nebo tam, kde jsou návštěvníci nějak prokastovaní (třeba alpské chaty, kam je to od parkoviště nebo lanovky několik hodin chůze obtížným terénem), jak tam pustíte širokou veřejnost, tak to jde do kopru, hází do toho odpadky, plíny a dámské hygienické propriety a bůhvíco ještě.

ostatně, nejlepsi eko toaleta do parku, zahrady či sadu je vykopaná jáma, nad ní dřevěná kadibudka, která se po řádném naplnění jámy do poloviny o pár metrů přemístí, do jámy se hodí náruč slámy, dvě kolečka zeminy a na povrch se zasadí jabloň, švestka nebo jinan dvoulaločný.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.4.2024 09:53 Reaguje na Lukas B.
Podle posledního odstavce se tak každoročně dělo na dětských táborech. Hlínou z nové jámy se zasypala ta předchozí a zasadili jsme tam strom.
Dnes je to místo lemované nádhernými stromy, ale tábor už je zakázán
kvůli ochraně louky, kterou jsme pravidelným kosením připravili k zákazu táboření kvůli výskytu chráněných rostlin. Pomalu dnes ale
zarůstá jílkem a brzy bude stejně tuctová, jako ostatní v okolí.
Pasivní ochrana je cesta do pekel a nespraví to ani EKO záchodky.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

20.4.2024 14:25
Po pravdě, docela mě ta sláva s otevíráním kadibudky pobavila. Kéž by jich však bylo více, aby jeden na procházce, nemusel konat svou potřebu u stromu jako pes, nebo tajně dřepět s holým zadkem za keřem…
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

21.4.2024 19:26
cca 400 000.- za takový hajzlík, to je teda solidní kšeft !!! takovou latrínu mohli určitě postavit i za míň. ale asi by bylo rychlejší se vysrat v lese.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist