https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-ugande-vznikaji-odolne-bicykly-z-bambusu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ugandě vznikají odolné bicykly z bambusu

15.1.2019 07:32 | PRAHA (ČTK)
Ve světě cyklistiky jsou bambusové rámy už relativně známé. Ilustrační snímek.
Ve světě cyklistiky jsou bambusové rámy už relativně známé. Ilustrační snímek.
Foto | jbdodane / Flickr
Noordin Kasoma ve své dílně v Kampale pozorně přeměřuje a řeže bambus, který se brzy promění v rám jízdního kola. V oboru, jemuž vévodí ocel a hliník, se může zdát bambus jako materiál podivnou volbou. Ale Kasoma ujišťuje, že jeho kola jsou pevná, lehká a odolná. A taky se na nich dobře jezdí.
 

"Bambus je ohebný. Díky tomu dokáže tlumit otřesy, zejména když jedete v terénu. Má lepší absorpční vlastnosti než ocel a hliník," řekl Kasoma agentuře Reuters.

Ve světě cyklistiky jsou bambusové rámy už relativně známé, ale ty od Noordina jsou speciální. Spoje jeho kol jsou vyztuženy materiálem získaným z vnitřní části kůry fíkovníku, jemuž místní říkají mutuba.

Tato kůra napuštěná pryskyřicí se omotá kolem spojů, nechá se uschnout a vybrousí se, dokud se neleskne.

Noordin se rozhodl vyrábět kola z bambusu, protože je tento materiál v Ugandě dostupný, rychle roste a lze ho trvale sklízet. Rámy kol se naučil vyrábět u amerického designéra a výrobce kol Craiga Calfeeho a sledováním postupů na internetu.

Bambus je dostupný stavební materiál.
Bambus je dostupný stavební materiál.
Foto | jbdodane / Flickr

"Máme nákresy kol různých typů a velikostí. Vyrábíme horská, městská i cestovní kola a pak také kola silniční a závodní," řekl Noordin. Jeho kola se jmenují Boogali, což je v místním jazyce spojení výrazu pro bambus a bicykl. Stojí od 350 do 450 dolarů (7800 do 10.000 korun). Jsou velmi populární a Noordin plánuje rozšíření výroby. Nyní zaměstnává 20 lidí, v budoucnu jich bude víc.

"Je to levnější, protože kdybyste měli zaplatit karbonové rámy, daň a to všechno, můžete si za to koupit raději dvě tato kola," řekl cyklista Amos Nuwagaba.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist