https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/v-zoo-v-poznani-se-snazi-zachranit-tygry-jez-uvazli-na-hranicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zoo v Poznani se snaží zachránit tygry, jež uvázli na hranicích

31.10.2019 00:31 (ČTK)
Do zoologické zahrady v Poznani na západě Polska bylo v noci na dnešek převezeno ve zbídačelém stavu devět tygrů, kteří minulý víkend uvázli na polsko-běloruské hranici. / Ilustrační foto
Do zoologické zahrady v Poznani na západě Polska bylo v noci na dnešek převezeno ve zbídačelém stavu devět tygrů, kteří minulý víkend uvázli na polsko-běloruské hranici. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do zoologické zahrady v Poznani na západě Polska bylo v noci na dnešek převezeno ve zbídačelém stavu devět tygrů, kteří minulý víkend uvázli na polsko-běloruské hranici. Běloruské úřady totiž nákladní auto s šelmami odmítly do země vpustit. Jedno z původně deseti zvířat, která podle polských médií mířila z Itálie do ruského Dagestánu, mezitím uhynulo. Informují o tom polská média.
 

"Situace je dramatická, zvířata jsou ve velmi špatném stavu," uvedlo dnes nad ránem vedení poznaňské zoologické zahrady. Tygři jsou vyhublí, dehydrovaní, mají zapadlé oči, srst slepenou výkaly a kůži poničenou močí. Ošetřovatelé dva z nich převezli do jiné zoologické zahrady na polském území, dva další se podařilo dostat z nákladního auta, v němž strávili poslední týden.

K ostatním zvířatům uzamčeným v jednotlivých klecích se ošetřovatelé nemohou dostat, protože v přístupu k nim jim brání schránka s tygrem, který je kvůli stresu agresivní. Není vyloučeno, že jedna z šelem, k níž ošetřovatelé zatím nemohou, uhynula. Podle listu Gazeta Wyborcza se odborníci z poznaňské zoo domnívají, že proti oficiálním prohlášením, že zvířata jedou do zoologické zahrady, byla ve skutečnosti určena pro cirkus.

Nákladní auto s deseti tygry přijelo na přechod v Koroszczyně na polsko-běloruské hranici minulou sobotu, podle polské veterinární správy byla zvířata odeslána z Itálie 22. října. Polští pohraničníci auto do Běloruska pustili, protože řidiči měli všechny doklady vyžadované v Evropské unii pro převoz chráněných zvířat. Běloruské úřady ale dodávku vrátily zpět, protože řidičům chyběly dokumenty, které ohledně tygrů vyžaduje tato východoevropská země, a také víza. Auto pak stálo až do středečního večera v hraničním terminálu v Koroszczyně na polské straně. Jeden tygr mezitím uhynul a případ začala vyšetřovat prokuratura kvůli podezření z porušení zákona o ochraně zvířat.

Tygři budou několik dnů v Polsku, pak je čeká další převoz, tentokrát do Španělska, pomoc s tím nabídla mezinárodní organizace Advokáti zvířat. Poznaňská zoo mezitím vyhlásila sbírku na dočasné zaopatření tygrů, protože státní úřady jí žádné peníze navíc nevyplatily.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist