https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/varsavsti-straznici-jeli-pro-zraneneho-psa-narazili-na-vlka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Varšavští strážníci jeli pro zraněného psa, narazili na vlka

23.1.2019 09:15 | VARŠAVA (ČTK)
Vlci se před čtyřmi lety - poprvé po půlstoletí - objevili v Kampinoském národním parku u polské metropole. Na snímku zraněný vlk.
Vlci se před čtyřmi lety - poprvé po půlstoletí - objevili v Kampinoském národním parku u polské metropole. Na snímku zraněný vlk.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Překvapení čekalo varšavské strážníky v jedné ze čtvrtí polského hlavního města, kam je místní obyvatelé přivolali kvůli zraněnému psu, belhajícímu se po ulici. Na místě ale hlídka zjistila, že poraněné zadní tlapy nemá pes, ale dospělý vlk. O pondělní příhodě informovala televize TVN 24 na svém webu.
 

"Strážníci na pomoc zavolali myslivce z městských lesů, který zajistil odchyt zraněného vlka," uvedla stanice s tím, že zraněné zvíře skončilo v útulku, kde jej ošetřil veterinář.

Vlci se před čtyřmi lety - poprvé po půlstoletí - objevili v Kampinoském národním parku u polské metropole. Ochránci přírody vnímali přítomnost predátorů jako známku toho, že ekosystém je v pořádku, a od smečky si slibovali, že poklesnou počty divokých prasat. Auto v březnu 2017 srazilo jednoho již dospělého vlka, ale veterináři jej dali do pořádku. Experti tvrdí, že zraněný vlk pocházel z vlčat, která se narodila již v bezprostředním sousedství metropole.

Na českém území odhadem žije asi 50 vlků.

Také v českých zemích byli poslední vlci odstřeleni na přelomu 19. a 20. století. Na území ČR se vlci začali vracet v polovině 90. let minulého století, v Beskydech byl například poprvé prokazatelně pozorován v roce 1994. Zvířata pravděpodobně přišla ze Slovenska.

Kromě Beskyd se vlci postupně objevili v Jeseníkách a Rychlebských horách, dále v Lužických horách, v Krkonoších, v okolí Máchova jezera na Českolipsku, na Šluknovsku a Děčínsku, na Broumovsku, ale i na Šumavě a v Krušných horách. Vlci v českých horách pocházejí podle odborníků z Německa a Polska.

Přínosem vlka v krajině je podle ochránců přírody regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Negativní stranou návratu vlků jsou škody, které způsobují především chovatelům hospodářských zvířat, hlavně ovcí. Na člověka vlci podle odborníků neútočí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AK

Adéla Kalistolová

23.1.2019 17:59
Myslím,že odsuzovat vlky je hloupé,možná vám vadí,ale mají důležitou roli v udržování přírodní rovnováhy jako každé zvíře, jedinou výjimkou je bohužel člověk jako jediní máme prudce negativní dopad na přírodu!!!
Odpovědět
dm

david matoušek

24.1.2019 05:44 Reaguje na Adéla Kalistolová
On někdo v tom článku odsuzuje vlky? Nebo jsi se zrovna probrala z kómatu?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

25.1.2019 13:58 Reaguje na david matoušek
Přítomnost vlka byla kritizována mnoha diskutujícími zde, hodně i myslivci. Zmíněný vlk měl štěstí, že se zranil v Polsku. U nás by jej přivolaný myslivec nejspíš s chutí odstřelil se souhlasem příslušných míst. Pro veřejnost by se napsalo, že byl nezvykle krotký, měl pěnu u huby, tedy jasné příznaky vztekliny a utracení tak bylo v zájmu bezpečí obyvatel.
Odpovědět
dm

david matoušek

25.1.2019 18:15 Reaguje na Josef Mozek
Kdyby kdyby, paranoia a konspirace chorych mozku vitezi.
Odpovědět
Hu

Hunter

25.1.2019 14:13
http://www.svetmyslivosti.cz/zpravy/vyjasneni-pripadu-zastreleni-vlka-v-nemecku
Odpovědět
JM

Josef Mozek

25.1.2019 14:24 Reaguje na Hunter
"zjevně problematický vlk" - asi nový pojem v myslivecké latině :)
Odpovědět
JM

Josef Mozek

25.1.2019 14:36 Reaguje na Hunter
Vlk se nechoval nijak "problematicky", je to teritoriální zvíře, takže bránil své území.
Odpovědět
Hu

Hunter

25.1.2019 16:30 Reaguje na Josef Mozek
http://www.svetmyslivosti.cz/navrat-velkych-selem/nemecko-vlk-ktery-zautocil-na-lovecke-psy-byl-zastrelen
Odpovědět
mr

25.1.2019 23:31
Vykašlete se na ty dva ujeté zelenokloboučníky a rychle mrkněte na ta dvě fantastická videa, než to zmizí. Tam uvidíte v amatérském videu, že i ti myslivci nenávidění velcí masožravci mnohdy predují i mezi sebou dle dávno popsaného přírodního výběru. Hezký zážitek:

https://www.novinky.cz/koktejl/495535-proc-jeste-nespis-ptal-se-polak-medveda-v-zasnezenem-lese.html
Odpovědět
dm

david matoušek

26.1.2019 04:53 Reaguje na
Tak jsme doma. Uz vime, odkud cerpas ty svoje znalosti.
Odpovědět
dm

david matoušek

26.1.2019 04:56 Reaguje na
Tak jsme doma. Uz vime, odkud cerpas ty svoje znalosti. A ze velci predatori preduji i mezi sebou, bych ti rekl i ja, nemusis studovat novinky cz.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

28.1.2019 07:27 Reaguje na david matoušek
Měl by si dát do kolonky vzdělání tun speciální školu ochránce vlků a pomocník chovatelů ovcí :-)) Jinak ukázka super soužití s vlkem na severu https://www.facebook.com/norwegianoutfitters/posts/2650220961761146?__xts__[0]=68.ARBCR0K7tEed4TxCsv0a0WL1jtrKvNq6sMLbaDbqcfzuTJrqn2dhcjUl2XH47ZdRT3UvLzMyLhOSWIidhlBbt1b8ygNWLAIpUmrEdCG_2R9t97yhciTFFviJPOqdyzBmZ0PZP6YTtEdOx3keKQF75qOqojBlEQYHFFZLQsisRT3-aT6oDlVvAV9f953TohRZOewf0yc_rEvp7FeWm03JVKjDL--VNnQFrRNCzZUf1vMF_hKwt6or_RojVY3i_sVNgqt6NkbqIZQDthsmuAr79shUxp_Rhba9JhNRF0YVWY3nsJKo3Qpw1-rJ6aWag45BWeXwL9LEzH1KKj8XvjPDT8KfEA&__tn__=C-R
Odpovědět
Hu

Hunter

29.1.2019 15:55 Reaguje na

Vlk je hrozbou nejen pro hospodářská zvířata (Zemědělec)
29. leden 2019
Kategorie: Zprávy z oboru myslivost


O introdukci vlků hovoří samotní zastánci vlků. Vždy, když dojde k viditelně nestandardnímu chování vlka, přičítají to jeho umělému odchovu. Jako příklad mohu uvést komentáře ochránců vlků k případu napadení dvou dětí a ženy v Polsku v červnu letošního roku u vesnice Przyslup. Další případ, kdy je dokázané umělé vypuštění, je případ vlčice, která 3. srpna 2018 u Vrchlabí napadla stádo ovcí a následně 6. srpna zabila psa a vnikla do hotelu na Přední Labské. Výsledky krevních testů u vlčice ukázaly přítomnost protilátek na vzteklinu. Následné testy podezření na vzteklinu nepotvrdily. Jediné logické vysvětlení je, že byla očkovaná. A další příklad záměrného vypuštění celé smečky vlků je ze sousedního Bavorska. Nikdy jsem netvrdil, zeje to oficiální postup. To by bylo skandální. Státní orgány neprovádí dostatečnou kontrolní činnost, která vyplývá ze současné právní úpravy. Ta zakazuje neevidovaný chov vlků.

Problém kříženců se psy
Problém kříženců se psy se řeší nejen ve Francii. Jak jsem uvedl v prvním článku, prokázané je 7,5 % prokřížení na úrovni Fl a F2. Podle informační zprávy dochází k různým výsledkům podle laboratoře, kde se rozbory provádějí. Upozorňuje na obtížnost této problematiky, protože DNA psa a vlka se ve více než 99,5 % shoduje. Zásadní je, že přítomnost psí DNA má vliv na chování vlků a na jejich plachost. Stavbu DNA je možno zkoumat na několika úrovních. V případě mitochondriální DNA dochází zejména u živočichů k tzv. maternální dědičnosti. Je známo, že drtivá většina mitochondriální genetické informace je děděna pouze po matce. Tento rozbor některé laboratoře neprovádějí. Studie britské University of Lincoln uvádí, že přibližně 60 % populací vlků v Evropě se z genetického hlediska nedá považovat za čisté. Jejich genofond nese stopy křížení s domestikovanými psy.

Způsobené škody a účinnost opatření
Škody ve Francii se soustředújí na relativně malou oblast na jihovýchodě země. Proto je to pro tamní zemědělce likvidační. Aktuální údaje ke konci října letošního roku uvádí, že jenom počet mrtvých ovcí je 10 803 kusů, což je o 2124 více než v roce 2016 a o 344 více než v roce 2017. Přes všechna přijatá opatření vše nasvědčuje tomu, že letošní rok bude zase rekordní ve výši škod. To jsou jenom mrtvé ovce. Počet zraněných a ztracených zvířat může být násobný.
Tvrzení, že navrhovaná opatření jsou účinná, je zavádějící. Dokládá neznalost dané problematiky nebo záměrně manipuluje nezkušeným chovatelem a veřejným míněním. Fakta jsou jasná. Slovinská studie o útocích vlků na farmy uvádí, že 78 % útoků proběhlo v noci, 22 % ve dne (zejména u těch farem, kde ovce zaháněli na noc), 53 % farem, na které vlci i opakovaně útočili, mělo pastevecké psy, 89 % farem mělo elektrické ohradníky. Podobné jsou zkušenosti z Francie. V oblasti Alp bylo 85 % útoků na stáda s doporučeným ochranným opatřením, 52 % útoků proběhlo během dne, někdy za přítomnosti pastýře a psa. Statistiky ze Saska uvádějí, že velká část útoků byla na pastviny chráněné elektrikou. U nás nedávno vlci zaútočili na farmu v Libné, která měla vybudované doporučené opatření proti útokům vlků. Opatření a pastevecký pes může odradit samotného vlka od útoku. Ale rozhodně ne před útokem smečky, která stádo v panice rozežene a psa odláká.
Podmínky pro odstranění problematických jedinců jsou u nás velmi složité. Podle mých informací za poslední roky k žádnému takovému rozhodnutí nedošlo. Musí se identifikovat problémový jedinec, který opakovaně vykazuje nestandardní chování, které v důsledku ohrožuje život a zdraví lidí nebo působí značné hospodářské škody, a jiná opatření (odchyt) se ukázala jako neúčinná.

Situace v Německu
V článku jsem vycházel z informací spolku na ochranu pastevectví v Německu. Podle oficiálních údajů počet útoků na hospodářská a domácí zvířata od roku 2013 stoupá v Německu o 30 až 35 % ročně. Avšak škody na hospodářských a domácích zvířatech od roku 2013 stoupají dokonce o 50-90% ročně. Oficiální data uvádějí, že v Sasku, Dolním Sasku a Braniborsku bylo při 285 útocích zabito 1079 zvířat. K tomu ještě musíme připočítat zvířata ztracená a zraněná. Problém v různých číslech, které se uvádějí, je v tom, že Německo pokládá za prokázaný útok vlků pouze ten, kdy se potvrdí pomocí vyšetření DNA a zvíře je nalezeno mrtvé. V případě, že se mrtvé ^víře dostane do kontaktu se psem, je přítomnost vlka zpochybňována.

Ukončení pastevectví?
O vlivu na pastevectví mluví jasně stanovisko COPA-COGECA: "Pastva zvířat a pastorální zemědělství hrají zásadní roli v zachování biologické rozmanitosti a ochraně druhů. Zemědělství, pastviny, které se vyvíjely po staletí, jsou ekologickým a kulturním jměním a musí být zachovány. V mnoha regionech Evropy vede tlak velkých šelem k ukončení pastevní a chovatelské činnosti a opuštěné pastviny jsou zalesňovány". Dále se uvádí: "Jediným možným řešením je aktivní řízení populace regulovaným odstřelem. Opatření jako např. ploty jsou nepraktické a náklady dosahují astronomických čísel, zároveň jsou nevhodné do volné krajiny. Šelmy seje naučí překonávat, dokonce ztrácejí plachost před člověkem a vyskytují se v blízkosti lidských obydlí. Pastevečtí psi jsou použitelní jen v horských odlehlých oblastech, jinak mohou způsobit sociální konflikty, případně zranění lidí". Zástupci jednání v Evropském parlamentu, protože ideologický postoj ochránců vlků nepřipouštěl konstruktivní jednaní. "Je nezbytné dohodnout se na definici 'příznivého' stavu pro tyto druhy predátorů v EU, zejména pro vlky. Proběhla četná jednání platformy EU nazvané Lidé a velké šelmy, kde byla jasně vyjádřena stanoviska, zájmy, ale i obavy místních venkovských lidí, včetně soukromých zemědělců a chovatelů. Dialog s ochranáři však neprobíhal konstruktivně, převažovaly pouze jejich zájmy, proto COPA-COGECA pozastavila účast na této platformě", uvádí se dále. Takže negativní vliv přítomnosti vlka na ukončení pastevectví není jen můj nepodložený pocit, ale stanovisko největší zemědělské organizace v Evropě.

Útoky na zvířata a lidi
Informace předkládané veřejnosti a jejich špatná interpretace vzbuzuje dojem, že vlci útočí naprosto minimálně. To, kolik procent potravy tvoří hospodářská zvířata, naprosto nebere v úvahu reálné škody a utrpení zvířat. Naprostou většinu zabitých hospodářských zvířat vlk nezkonzumuje, pouze je smrtelně zraní, případně potrhá. Poznámka k útoku na lidi je také zavádějící. Současné oběti vlků v jiných státech jsou jiní lidé než my? V Evropě je přerušena kontinuita útoků na lidi díky tomu, že se vlci v zalidněné oblasti takřka vyhubili. Porovnávat v západní a střední Evropě období bez vlků se současností je zkreslující. Vlci nepřestali útočit na lidi, ale lidi vytvořili podmínky, aby k útokům nedocházelo. To se v posledních 15 až 20 letech mění. Každý rok se rodí nová generace vlků, která nebere člověka jako hrozbu a přestává se ho bát.
A současně se lidem zakazuje bránit se.
Autor: Ing. Tomáš Havrland, Vernéřovice


http://www.svetmyslivosti.cz/monitor-tisku/12240-vlk-je-hrozbou-nejen-pro-hospodarska-zvirata-zemedelec
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist