https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ve-stredoceskych-obcich-pribudou-dalsi-vaky-na-vodu-pro-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve středočeských obcích přibudou další vaky na vodu pro stromy

29.7.2020 00:20 | KLADNO (ČTK)
Pro naplnění vaků se používá voda z přírodních pramenů nebo dešťovka, ne pitná voda.
Pro naplnění vaků se používá voda z přírodních pramenů nebo dešťovka, ne pitná voda.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Ve středočeských městech a obcích přibude dalších 350 zavlažovacích vaků pro stromy, instalují je Středočeské vodárny. Navazují tak na loňský zkušební provoz, kdy se vaky testovaly a osvědčily, informovala mluvčí vodáren Lenka Kozlová.
 

"V loňském roce dodaly vodárny pro naše stromy prvních šedesát vaků a jejich instalace se v suchém, horkém létě velmi osvědčila. Tento způsob zavlažování se ukázal v našich podmínkách jako velice účinný, a proto v akci letos pokračujeme," řekl primátor Kladna Dan Jiránek (ODS). Vaky se objeví nejen u stromů v Kladně, ale také v Mělníku, Neratovicích a Kralupech nad Vltavou, nově i v Líbeznici, Byšicích a Veltrusech.

Vodárenská společnost vaky dodá na místa, která starostové vytipují, a města pak zajistí jejich průběžné doplňování. "Jde o odolné plastové vaky, které lze instalovat k patě stromu jednotlivě, ve dvojici či trojici. Vaky lze připnout ke kmeni stromu či postavit samostatně. Instalace vaku ke stromu zabere vteřiny, naplnění trvá zhruba tři minuty a kapková závlaha zalije strom přímo ke kořenům při menší spotřebě vody," řekl generální ředitel Středočeských vodáren Jakub Hanzl.

Pro naplnění vaků se používá voda z přírodních pramenů nebo dešťovka, ne pitná voda. Do jednoho vaku se vejde téměř 65 litrů vody, ta z něj k patě stromu pomalu odtéká asi devět hodin. Půda kolem stromu tak má dostatek času k tomu, aby vláhu vstřebala, a zavlažování je tak mimořádně účinné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

29.7.2020 06:47
Po dlouhé době něco co se opravdu povedlo. Vaky jsou skvělé jak pro čerstvou výsadbu tak pro stromy v lokalitách naprosto nevhodných ke klasické zálivce.
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

16.2.2023 11:35
V dnešní době je potřeba zachytávat každou vodu, která spadne z nebe. My máme na zahradě studnu a retenční nádrž, takže máme naštěstí dostatek vody. I tak s ní ale šetřím. Když už je velké sucho, tak teda zalijeme i trávník, aby nebyl úplně suchý. Koupila jsem tento zavlažovací systém https://www.plaza.cz/otocny-zavlazovac/ a stačí trochu vody a tráva se krásně vzpamatuje :-) .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist