https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ve-veku-103-let-zemrel-britsky-vedec-lovelock-autor-teorie-gaia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve věku 103 let zemřel britský vědec Lovelock, autor teorie Gaia

27.7.2022 19:12 (ČTK)
James Lovelock, vědec a autor hypotézy Gaia na snímku z roku 2005
James Lovelock, vědec a autor hypotézy Gaia na snímku z roku 2005
V den svých 103. narozenin zemřel britský vědec James Lovelock. Proslavila jej teorie Gaia, která považuje Zemi za živý organismus ohrožený lidskou činností. Informovala o tom agentura AP.
 

Lovelockova manželka a děti oznámily, že vědec zemřel v úterý večer na komplikace spojené s pádem. Ještě před šesti měsíci byl Lovelock schopen procházet se po pobřeží ve svém domovském hrabství Dorset na jihu Anglie a vést rozhovory, dodala rodina s tím, že po těžkém pádu na začátku tohoto roku se jeho zdravotní stav zhoršil.

Teorie Gaia, kterou Lovelock zformuloval v 70. letech 20. století, považuje samotnou Zemi za složitý samoregulující se systém, který vytvořil a udržuje podmínky pro život na planetě. Podle Lovelocka lidská činnost tento systém nebezpečně vyvádí z rovnováhy. Teorii mnozí vědci zpočátku odmítali, stala se však vlivnou v souvislosti s nárůstem obav z dopadů činnosti lidstva na planetu.

"Biosféře i mně zbývá poslední jedno procento života," řekl Lovelock v roce 2020 deníku The Guardian.

Chemik, biofyzik a publicista Lovelock, jenž dříve spolupracoval s NASA a objevil, že freony narušují ozónovou vrstvu, byl mimo jiné propagátorem jaderné energie, kterou označoval za nástroj snižování emisí skleníkových plynů. Byl znám také podporou techniky hydraulického štěpení hornin (frakování), jímž se těží břidlicový plyn, a také kritikou obnovitelných zdrojů.

Kvůli svým názorům se Lovelock stal oponentem řady ekologických organizací. Byl kritikem současné podoby zeleného hnutí, z něhož se podle něj stává postupně náboženství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.7.2022 19:24
Takového člověka je věčná škoda, ale zanechal po sobě kus práce. Zejména poslední dva odstavce stojí za pozornost. Čest jeho památce!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

28.7.2022 10:16
Ekonáboženští fanatici by si měli koupit a přečíst jeho poslední varovnou knihu: Falešný poplach
s podtitulem: Proč nás klimatická panika stojí tisíce miliard , škodí chudým a planetě Gaia nepomáhá.
Odpovědět
Anyr

Anyr

28.7.2022 10:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
Zaprvé ji nenapsal on, zadruhé jsi manipulant, zatřetí nikdy nikdo neřekl, že pan zesnulý měl pravdu.
Ale rozumím, že konzumní komogeneraci se to líbí. :)
Odpovědět
sv

s v

7.8.2022 14:02 Reaguje na Anyr
Tak jsme se dozvěděli, že Slavomir Vinkler pracuje pravděpodobně na poště. Jedno je však jisté, že fantasmagorické představy o tom jak nás zachrání oze parodie ne elektrárny byly a jsou nesmylné, ty konzumní komogenerace.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.7.2022 11:31 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nenapsal to náhodou Bjorn Lomborg? Dlouhou dobu provařený popírač.

Pár jeho bludů:
https://www.youtube.com/watch?v=Ol7GLx4WpAo
Odpovědět
sv

s v

7.8.2022 13:59 Reaguje na Petr Eliáš
Popírač zelených bludů o možnostech oze parodií na elektrárny, jsi chtěl říct.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist