https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ve-vysokych-tatrach-vesel-do-hotelu-medved-dostal-se-pry-az-do-kuchyne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Vysokých Tatrách vešel do hotelu medvěd, dostal se prý až do kuchyně

17.6.2021 00:50 | BRATISLAVA (ČTK)
Slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj podle Korzár.sk řekl, že v létě by mělo být známo, kolik medvědů na Slovensku žije.
Slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj podle Korzár.sk řekl, že v létě by mělo být známo, kolik medvědů na Slovensku žije.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do jednoho z hotelů ve Starém Smokovci ve Vysokých Tatrách v úterý večer vešel mladý medvěd. Podle zástupce městské policie se dostal až do hotelové kuchyně, naopak ředitel ubytovacího zařízení tvrdí, že šelma byla jen na terase. Informoval o tom internetový server Korzár.sk.
 

Podle Jozefa Štefaňáka z městské policie Vysoké Tatry medvěd vešel okolo 20:00 do kuchyně dveřmi na fotobuňku. Na sociálních sítích se objevila fotografie medvěda stojícího na kuchyňském zařízení ve výši pultu. Personálu hotelu ani nikomu z hostů se nic nestalo. To, že do hotelu zavítal nezvaný host, potvrdil i jeho ředitel, podle něho se medvěd ale dostal jen na terasu, nikoliv do kuchyně.

Štefaňák uvedl, že medvědi ve Vysokých Tatrách do zastavěných oblastí chodí v posledních několika týdnech denně. Neděje se to podle něho jen v noci, ale i vpodvečer. V Tatranské Lomnici se každý večer okolo 20:00 potuluje medvědice se dvěma mláďaty. Nikomu neublížila.

Tragický případ střetu člověka s medvědem se stal u obce Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok v Žilinském kraji. V pondělí mrtvého muže našel jeden z místních obyvatel. Pitva pak prokázala, že muž zemřel po útoku medvěda. Podle serveru Sme.sk šlo o první takový případ na Slovensku za posledních sto let.

Slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj podle Korzár.sk řekl, že v létě by mělo být známo, kolik medvědů na Slovensku žije. Výzkum se bude konat na základě vzorků DNA, jejichž odběr odborníci ukončili v únoru. Vzorky budou vyhodnocovat laboratoře Univerzity Karlovy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (52)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 01:29
Takto vypadá výměnný pobyt podle medvědích představ. Lidi se mu courají po lese, tak on se šel courat po hotelu.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 06:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ten vrchní je nějakej divnej :-).
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

17.6.2021 13:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Z tohohle pohledu jsou medvědi vůči lidem velkorysí. Většinou lidi z lesa nevyháněj, i když původně jim to tam celé patřilo.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 06:35
Jsem zvědav jak Budaj zmanipuluje ty výsledky sčítání. Poslední podle DNA potvrdilo počty kolem 1400 ks, přičemž nezahrnovalo celé území SR, kvalifikované odhady pak udávají cca 2-4 tisíce.
Odpovědět
dm

david matoušek

17.6.2021 07:36 Reaguje na Hunter
Stejně nechápu, kam až to chtějí dostat, na úroveň Rumunska?? Už cca před 14,15 lety, kdy byl odhad cca 800 ks, říkal tehdejší šéf Státní ochrany přírody Ján Mizerák, že by bylo potřeba redukce tak o 1/3 z důvodu zdravotních, poměru pohlaví atd. Ale ochránci nestátní hodně řvali, takže nic.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 08:59 Reaguje na david matoušek
Oni neřeší počty. Pro ně je nejdůležitější mantra o nedotknutelnosti medvědů a to i za cenu, že budou lidské oběti.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

18.6.2021 16:58 Reaguje na david matoušek
Prý jich tam je na km2 už 2x více , než na Aljašce. Zase ta úživnost krajiny ...na Aljašce není tolik hotelů a popelnic.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 08:57 Reaguje na Hunter
Já se obávám, že Slováci budou muset vytáhnout flinty a budou si muset sami ty výsledky "zmanipulovat". Sice bude nějakou dobu na Slovensku přemíra medvědího masa, v domácnostech přibudou předložky z meděvdí kůže, ale stav, kdy medvěd zabije člověka a úřady nekonají, je prostě zrůdnost. Ten medvěd poznal, že člověk je snadná kořist, pokud je to medvědice, bude to učit i svá mláďata a od úřadů budeme slyšet akorát rezoluce o nutnosti ochrany tohoto druhu. Pevně věřím, že to Slováci udělají a dají tak aspoň návod našim chovatelům, jak se mají vypořádat s agresivními vlky. Protože stav, kdy Vám medvěd vleze do kuchyně, je stejná zrůdnost jako to, že deset metrů od Vás stojí vlk a vůbec se Vás nebojí.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 11:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jenže o tohle radikální a nelegální řešení nestojí ani polovníci, ani obyvatelé vidieka a laická veřejnost. Všichni by samozřejmě dali přednost nějakému rozumnému managamentu populace medvěda tak, aby byla zachována a přitom byl minimalizován potenciál k případným konfliktům mezi lidmi a medvědy. Jenže bohužel, s ekoteroristy nikdy nebylo možné k nějaké rozumné dohodě dospět. Jakmile se situace zvrhne do toho, že lidi začnou brát tzv. spravedlnost do vlastních rukou, tak to nejvíc odskáče ten medvěd. Bohužel.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

18.6.2021 17:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Slováci doufají , že se Budaj se svou sčítací ekotlupou osobně sčítání zúčastní a narazí na nějaké to medvědí žravé komando. Taková domácí zabíjačka v obci Vysoké Tatry
Odpovědět
LB

Lukas B.

17.6.2021 07:19
co do kuchyně, na slovensku leze medvěd často i do ložnice! jak jinak si vysvětlit tu skutečnost, že mezi slováky je velký výskyt dvoumetrových chlapisek s rukama jak salátové mísy, kteří sami dokážou vymlátit celou hospodu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.6.2021 08:58
Myslím, že reakce ochranářů bude ve stylu omluv psychiatra Chocholouška
o množství pochybení za určitý časový úsek. Co incident, to oprava počtu
a čekání na to, až rupnou nervy veřejnosti a vezme bazuku na ochranáře.
Několik stovek bláznů je schopno terorizovat celou společnost místo toho,
aby přemýšlelo, proč k tomu dochází a jak tomu předcházet. Ochrana šelem
za každou cenu stylem málo, málo a nevadí ani ti narušení jedinci je
nesmysl někoho, kdo ví o přírodě úplně prd, ač má tituly před i za
příjmením. Teorie odtržená od praxe lze provádět v laboratoři, ale ne
na živých tvorech v přírodě. To se hrubě vymstí hlavně v pohledu lidí
na šelmy. Při počtu 350 kusů nikomu nevadili, nikoho neobtěžovali, nic
a nikoho nezabíjeli a nelezli do hotelů a školek. V té době se jimi
Slováci pyšnili a byli rádi, že je mají. Dnes se karta obrací a nebude
dlouho trvat, až se z šelem stane politikum. Regulace bude součástí volebních programů a rozhodnou občané, zda si přejí současný stav a
nebo návrat do doby zdravého selského rozumu. U nás to bude podobné,
pouze s nějakým zpožděním, pokud nedojde dříve k nějakému neštěstí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 09:14 Reaguje na Břetislav Machaček
Nejhorší na tom je, že prim v nótě o ochraně medvěda vedou státy, které nemají medvědy vůbec a nebo jejich populace je jen pár kusů. A ty dokáží země s početnou medvědí populací šikanovat už jenom při úvaze o redukci medvědů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 09:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
.......o redukci počtu medvědů.
Pardon, chybička se vloudila.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.6.2021 09:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A taky za co největší počty šelem bojují ti, kteří je často
viděli pouze v ZOO a nebo V TV. Setkat se s medvědem, tak
se budou bránit postaru a to, že mu budou do očí házet
exkrementy. A kde je operativně vzít? Keď budě medveď, tak
budů aj oné .....!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 09:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Nikdy jsem neměl tu čest potkat medvěda v přírodě, ale mluvil jsem s dvěma lidmi, kterým se to stalo. Jeden ho potkal v Beskydech, kdy šel po louce a souběžně s ním šel chvíli krajem lesa medvěd. Pak les zahýbal a medvěd naštěstí zahnul taky. Druhý je můj švagr, kterému za totáče při stanování v Tatrách medvěd rozpáral stan. Ani jeden z nich by ten "zážitek" nechtěl opakovat.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.6.2021 13:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Doopravdy? Ja v Gruzii potkala na lesni ceste v kopcich v pravidelnych odstupech 4 m od sebe ten trus, tak kdyby se na nas ta mrcha vyritila, tak jsme to meli sbirat a trefovat se mu do oci? A utikat 500 metru z jeho lesa a furt se shybat a hazet?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.6.2021 15:58 Reaguje na Jarka O.
Ne jeho trus, ale váš! Je to myšleno, tak, že
všechny "zaručené" rady jsou na prd a při setkání
s ním se většina lidí potentuje strachy.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.6.2021 17:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Mně spíš strašně rychle stoupnul adrenalin. Ale naštěstí bylo pozdní léto, teplo, medvěd asi někde lenosil, byl nažranej a spokojenej a nezajimali jsme ho. Oštěp, jako místní lovci, jsme neměli. Náš do toho lesa poslal bývaly voják, co byl v r.68 v Praze, že prý je tam hezky. Další den nás poslal na výlet k hranicím jižní osetie, a pak jsme radši odjeli pryč.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 18:46 Reaguje na Jarka O.
Co je třeba dělat při setkání s medvědem? Nemusíte dělat nic, medvěd už se o všechno postará.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.6.2021 19:18 Reaguje na Hunter
Ok, trochu vážněji. On není nebezpečný vždycky, ne? Říká se skrčit se, taky jsem slyšela vztycit ruce, aby člověk vypadal větší, nebo utíkat teď nevím, asi ze svahu dolů. No, jsou to takové zvláštní rady, uznávám. Ja se utíkala shrbit před manžela, on je větší než ja.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 23:17 Reaguje na Jarka O.
Samozřejmě že ne. A jedna z možností je kopnout manžela do kotníku nebo ho praštit klackem přes koleno, aby byl pomalejší než vy :-). Ale když vážně, tak vážně. Podle zkušeností z USA, kde tohle sledují a mají poměrně rozsáhlou databázi vyhodnocení útoků, tak nikdy medvěd nezaútočil na skupinu lidí 5 a více osob. Takže pohyb ve skupině skýtá poměrně bezpečí. Jinak se obvykle doporučuje sbalit se do klubíčka a chránit si rukama hlavu, břichem k zemi. Lidi, kteří dělali mrtvého a lidi, kteří se aktivně bránili, tak ten poměr je údajně 50 na 50. Ještě vás upozorním na jednu maličkost, pokud děláte mrtvolu, tak medvědi mají takový ošklivý zvyk. Hrábnou prackou po hýždích, tím testují, zda je narušitel jejich teritoria opravdu hotov :-). Vzhledem k velikosti drápů asi nic příjemného, na druhou stranu, hýždě jsou samá svalovina :-), takže proti břichu je to lepší :-). To se ovšem týká grizllyho a baribala, jak to mají medvědi na Slovensku netuším :-).
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.6.2021 09:29 Reaguje na Hunter
Diky, z toho uz se clovek pouci. A taky asi nechodit do lesa na jare. Doted jsem poucovala deti o zmijich, divokych prasatech, tak brzy i o chovani v pripade, ze zjistime, ze jsme v medvedove lese.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.6.2021 10:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Souhlas! Názorná ukázka, jak Z cizího krev neteče. Kdyby to mysleli vážně s ochranou medvěda, tak budou sami žebronit, ať jim Rumůni nějaké dovezou. Že už se nemůžou dočkat, až budou moct rozebírat medvědí hovno nebo počítat škody za rozmetané úly. A když jim medvědy nabídnou, s díky odmítnou... Těm huboochranářům k té škodolibé radosti postačí, když budou co týden číst zprávy, co kde zase maco provedl a tetelit se radostí, že my přece nejsme tak blbí, aby jsme něco takového tolerovali… Ale to je ta dělba práce: my máme doma sídlo IUCN, vy máte medvědy a vlky!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 10:36 Reaguje na Karel Zvářal
Rumuni to těm zemím nabízeli. Jenže odezva byla nulová. Prostě akorát kecy a akce žádná.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 10:08
Copak asi dela ten posilněny zásahový tým ☺?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 10:39 Reaguje na Hunter
Oni se posilnili přes míru a teď to vyspávají.
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.6.2021 11:08
Asi má ten hotel kvalitní vyhlašenou kuchyni
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 11:19 Reaguje na karel krasensky
Kdyby provozní toho hotelu za něco stál, už by byla na internetu reklama:"Devět z desíti slovenských medvědů doporučuje kuchyni v hotelu....". :)))
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 11:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dobrý ☺!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 13:01 Reaguje na Hunter
Napadlo mě i degustační menu, ale s ohledem na citlivé dušičky některých místních přispěvatelů to tady nebudu rozvádět. :)
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.6.2021 13:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Boruvky se slehackou a medove pernicky?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.6.2021 13:10 Reaguje na Jarka O.
Boruvky se slehackou a medovy lapy. To by ale byl zločin na úrovni kanibalismu:-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.6.2021 13:13 Reaguje na Karel Zvářal
Nemohli by slovaci exportovat medvedy do Ciny? Tam by vedeli, co s nima. Ale nechci to rozvadet.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.6.2021 13:15 Reaguje na Jarka O.
To by potom nabrali medvědí sílu a vyhrávali ve všech sportech, takže raději ne:-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.6.2021 13:20 Reaguje na Karel Zvářal
Aha. Tak si ten medvedi doping nechame pro nase sportovce. ;)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.6.2021 13:30 Reaguje na Jarka O.
Bývalý spolupracovník dělal dealera pro klokaní maso (á 300 v r. 2007) a pořád o tom mlel, jak je výborné. Tak jsem si ho často dobíral, že musí být doma raz dva, když má odraz jak tarbík:-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.6.2021 13:37 Reaguje na Karel Zvářal
Tak jestli to i jedl, tak urcite :-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.6.2021 13:49 Reaguje na Jarka O.
Jedl, ale holdoval i v práci něčemu jinému, na což zákonitě dojel...
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.6.2021 13:54 Reaguje na Karel Zvářal
A sakra. Mel pit lihuprostou whiskolu, ale ne kazdy to zvladne. Nashledanou.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 17:39 Reaguje na Karel Zvářal
Čučoriedkový koktail
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 13:30 Reaguje na Jarka O.
Mě teda napadlo spíše tohle:
Předkrm - pyré z kořínků a hlíz ochucené lesním ovocem.
Hlavní chod - rozkládající se maso z žebírek z koně včetně muších ponrav.
dezert - včelí plástev včetně živých larviček.
Prostě ňamka.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.6.2021 13:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
S tim by mel nejaky diskuter mit problem? Predkrm by moh byt i dobry.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 13:54 Reaguje na Jarka O.
Ale ten hlavní chod. Z toho by se možná i ghúlovi udělalo špatně.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.6.2021 13:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No. Vyhlasena kuchyne. Vceli plastev s medem je moc dobra, ale bez tech larvicek. Ja se vas chtela zeptat pod jednim clankem o kastraci domacich mazlicku v Recku, jak se kastrujou rybicky. Nashledanou.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.6.2021 15:18 Reaguje na Jarka O.
Teoreticky by se nějaký větší exemplář dal vykastrovat při uspání, ale někteří lidi jako mazlíky chovají mnohonožky, sklípkany nebo mravence. Tohle kastrovat by byla ňamka. :)))
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

18.6.2021 17:13 Reaguje na Jarka O.
Třeba ten hotel koupili medvědi a bude ragú z turisty nebo pečený zoolog se šípkovou omáčkou.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

17.6.2021 13:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
https://www.vareni.cz/recepty/medvedi-pracny/
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

17.6.2021 12:16
Dobrá reklama pro hotel i tak. Možná ani nemuseli vyplácnout majlant odborníkovi na marketing. Řekla bych, že ten medvědí teenager to pro ně udělal zadarmo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.6.2021 12:34 Reaguje na Majka Kletečková
V první řadě je to reklama, kam až může vést ochranářský fanatismus.
Odpovědět
Hu

Hunter

17.6.2021 12:37 Reaguje na Majka Kletečková
Majko, příspěvky od Vás, to je síla :-), fakt si je vždy rád přečtu. Už jem si říkal, kdy nás tady obšťastníte nějakým moudrem vyčteným z brožurek HD :-). Ale nezklamete, tak jen houšť :-).
Odpovědět
JT

Jan Tis

14.7.2021 08:35
Toto natočili 12.7.2021 v Žiarské dolině na parkovišti...https://www.youtube.com/watch?v=ANpP-vduuB0
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist