https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/ve-zlinskem-kraji-pribyva-jmeli-vsetinu-se-postrik-neosvedcil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ve Zlínském kraji přibývá jmelí, Vsetínu se postřik neosvědčil

24.11.2018 15:15 | ZLÍN (ČTK)
Stromy ve Zlínském kraji stále více napadá jmelí.  Ilustrační snímek.
Stromy ve Zlínském kraji stále více napadá jmelí. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Hans / Pixabay
Stromy ve Zlínském kraji stále více napadá jmelí. Některá města zkoušela loni proti přemnoženému jmelí bojovat pomocí speciálního postřiku, kvůli kterému mělo jmelí odumřít a upadnout. Například ve Vsetíně se však tento způsob neosvědčil a radnice jej nebude dál používat, řekla mluvčí vsetínské radnice Alexandra Buršíková.
 

"Postřik byl aplikován v Panské zahradě celoplošně na dva stromy bez ořezu jmelí. Zasažení ale bylo tak velké, že jmelí ani neopadalo a šíří se po stromech dál. V tomto případě bude do budoucna jediné možné řešení skácení stromů, do té doby se budou jen ořezávat keře jmelí. U dalších čtyř stromů bylo jmelí napřed ořezáno a postřik se aplikoval až poté na řez keře. Ani v tomto případě se růst jmelí nezastavil, pouze zpomalil," uvedla Buršíková. Jmelím je podle ní napadeno deset až 15 procent stromů v majetku města, zatím jediným řešením je ořez keřů ze stromů.

V Uherském Hradišti napadá jmelí zejména staré a oslabené listnaté stromy jako je lípa, topol nebo javor. "Nejvíce jsou zasaženy lokality právě s výskytem těchto starších stromů, například lokalita Štěpnice nebo ulice Jiřího z Poděbrad. Proti jmelí město bojuje aktuálně pouze případnými ořezy. Staré, napadené stromy jsou postupně nahrazovány novou výsadbou. Podle posledních výzkumů nevedou chemické postřiky v boji proti jmelí k uspokojivým výsledkům, proto je nepoužíváme a ani to neplánujeme," řekl ČTK mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Jmelí přibývá také na stromech v Kroměříži. "Způsobuje to sucho, které stromy oslabuje. Chemický postřik nepoužíváme, řešíme to nejčastěji ořezy, v krajním případě i odstraněním stromů," uvedl mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Jmelí je stále více i v krajském městě Zlíně. "Odstraňujeme jej mechanicky, což je ale možné jen tam, kde je ho na napadeném stromě ještě málo. Zkoušeli jsme loni chemický postřik v rámci pilotního programu. Výsledky byly individuální, na některých stromech jmelí zcela zmizelo, jinde se obnovilo. Nyní čekáme, zda se tento chemický postřik objeví v nabídce. Pokud ano, s největší pravděpodobností jej na jaře příštího roku objednáme a budeme jej na napadené stromy aplikovat," uvedl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist