https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vedci-chteji-lepe-poznat-mykobakterie-a-rizika-ktera-prinaseji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci chtějí lépe poznat mykobakterie a rizika, která přinášejí

12.2.2021 02:33 | BRNO (ČTK)
Výzkum se zaměří na netuberkulózní mykobakterie, což je většina z 200 popsaných druhů. Asi deset z nich způsobuje u lidí obtížně léčitelné infekce - mykobakteriózy. Mohou postihnout plíce, krční mízní uzliny, kůži i některé další orgány.
Výzkum se zaměří na netuberkulózní mykobakterie, což je většina z 200 popsaných druhů. Asi deset z nich způsobuje u lidí obtížně léčitelné infekce - mykobakteriózy. Mohou postihnout plíce, krční mízní uzliny, kůži i některé další orgány.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Na široce rozšířené, potenciálně nebezpečné, ale málo prozkoumané mykobakterie se zaměří nový výzkum odborníků z Mendelovy univerzity v Brně a dalších institucí. Cílem je přispět k ochraně populace před skrytým nepřítelem, který se hojně vykytuje v různých složkách vnějšího prostředí - třeba v půdě nebo rašelině.
 

Čtyřletý výzkum povede Ivo Pavlík z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Finance poskytla Agenturou pro zdravotnický výzkum Ministerstva zdravotnictví ČR, uvedl mluvčí univerzity Filip Vrána.

Mezi mykobakterie patří také původce tuberkulózy. Výzkum se ale zaměří na netuberkulózní mykobakterie, což je většina z 200 popsaných druhů. Asi deset z nich způsobuje u lidí obtížně léčitelné infekce - mykobakteriózy. Mohou postihnout plíce, krční mízní uzliny, kůži i některé další orgány.

"Akvaristé znají nepříjemné vředy na rukou. U horníků na Ostravsku se zase vyskytuje plicní mykobakterióza způsobovaná druhem popsaným poprvé v důlních oblastech amerického státu Kansas," uvedl Pavlík. V Japonsku se mykobakteriózy objevují ve spojitosti s používáním vířivek s kontaminovanou vodou. V Nizozemsku už před desítkami let objevili různé druhy ve starém vodovodním potrubí s teplou i se studenou vodou.

V Česku stály netuberkulózní mykobakterie dlouho na okraji zájmu, protože populace byla dlouho chráněna plošnou vakcinací proti tuberkulóze, a tím i proti mykobakteriózám. "Ukázalo se, že netuberkulózní mykobakterie jsou tu stále a že představují mnohem větší nebezpečí, než by se na první pohled mohlo zdát," uvedl Pavlík. Žijí například v kompostu, rašelině a půdě. Nemoc může být třeba důsledkem práce na zahradě, koupání v přírodních koupalištích nebo poranění v divoké přírodě. Podle Pavlíka jsou velkou neznámou produkty související s rašelinou.

"Možná nás výsledek bádání přivede k tomu, že musíme přidat v osobní hygieně, jejíž význam stále podceňujeme, i když si to nechceme připustit," uvedl Pavlík. Mykobakterióza je léčitelná antituberkulotiky. Jde ale o to, aby tato léčba nebyla nutná a lidé byli před mykobakteriózami chrání i bez plošného očkování. Pavlíkem vedený výzkum zmapuje různé rizikové faktory. Vědci chtějí nalézt všechny potenciální zdroje nákazy a identifikovat rizikové chování, které může vést k nákaze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist