https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vedci-opice-pomohou-k-ekologictejsi-produkci-palmoveho-oleje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci: Opice pomohou k ekologičtější produkci palmového oleje

26.10.2019 00:59 (ČTK)
Opice by mohly přispět k tomu, aby pěstování palem olejných méně zatěžovalo životní prostředí. / Ilustrační foto
Opice by mohly přispět k tomu, aby pěstování palem olejných méně zatěžovalo životní prostředí. / Ilustrační foto
Opice by mohly přispět k tomu, aby pěstování palem olejných méně zatěžovalo životní prostředí. Zjistili to vědci z Německa a Británie při výzkumu na plantážích v Malajsii. Makakové vepří totiž rádi požírají krysy, které napadají kořeny palem, a díky tomu mohou pěstitelé používat méně pesticidů, napsali výzkumníci v článku zveřejněném v časopise Current Biology.
 

Vědci sledovali chování makaků vepřích na palmových plantážích v Malajsii. Podle nich tyto opice cíleně vyhledávají u kořenů stromů hlodavce, které pak požírají. Skupina čítající zhruba deset makaků sežrala během roku více než 3000 krys. Snížilo se tak množství přípravku k hubení hlodavců, které museli producenti palmového oleje používat. Jed na krysy je drahý a zároveň tráví i jiné živočichy než škodlivé hlodavce.

Makakové podle studie sice pojídali i plody palem, ale v relativně malém množství. Podle výzkumu snědly opice méně než procento celkové sklizně. Krysy by přitom pěstitele olejných palem připravily asi o deset procent výnosu. Pravidelné "návštěvy" makaků vepřích na malajsijských plantážích dokázaly podle vědců snížit populaci krys až o 75 procent.

Vědci nyní chtějí díky svému objevu přispět k ekologičtějšímu pěstování palem olejných. Vzniknout by měly koridory pro volně žijící živočichy, které by nechránily jen makaky, ale celkově zvýšily biodiverzitu v okolí palmových plantáží.

Malajsie je se zhruba šesti miliony hektarů půdy, které se využívají k pěstování palem olejných, považována spolu s Indonésií za hlavního producenta palmového oleje. Olej se používá po celém světě do množství produktů, od kosmetiky po potraviny.

Odvětví palmového oleje je cílem celosvětové kampaně ochránců přírody a lidských práv, kteří tlačí na spotřební firmy, aby přestaly nakupovat od producentů zapojených do odlesňování a vykořisťování zaměstnanců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

26.10.2019 09:21
Obávám se, že pesticidy nejsou při produkci palmového oleje ten zásadní problém. Těmi hlavními problémy jsou:
1. Likvidace pralesů a jejich náhrada plantážemi, akcentovaná v souvislosti s tzv. biopalivy
2. Ničení motorů tzv, biopalivy
3. Zdravotní škodlivost palmového oleje pro lidi, pokud se přidává do potravy (je v různých zemích různá, na základě dalších složek potravy v potravinovém koši, u nás je spíš nadprůměrná)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist