https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vedci-predstavili-novou-metodu-oderu-krve-z-uloveneho-divocaka.myslivcum-to-usnadni-praci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci představili novou metodu oděru krve z uloveného divočáka. Myslivcům to usnadní práci

21.5.2021 15:14 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jak mu jenom vzít vzorek krve?
Jak mu jenom vzít vzorek krve?
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V roce 2018 měli myslivci povinnost odebrat vzorek krve z každého uloveného divokého prasete, aby veterináři mohli zjistit, zda prase nemělo Aujezskyho chorobu. Vzorek krve odebírali běhen vyvrhování z hrudní dutiny. Nevýhodou tohoto postupu je, že vzorek krve mohl být kontaminován obsahem trávicího traktu či se do něj mohly dostat jiné nečistoty během vyvrhování. Španělský vědec Saula Ruize, který je v Česku na odborné stáži, nabízí myslivcům odebírání vzorků krve pomocí injekční stříkačky skrz oko mrtvého zvířete. Výhodou jeho postupu je, že vzorek se dá odebrat i z několik hodin mrtvého zvířete a zároveň nehrozí kontaminace nežádoucími látkami. Informujte o tom Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze.
 

Saula Ruize společně s kolegy ze své domovské Veterinární univerzity v Cordobě už dříve publikoval metodu odběru krevního vzorku z ulovených divokých prasat z lebečních dutin. Nyní se jeho metodu podařilo ověřit v průběhu naháňkové sezóny i v Česku. Metoda spočívá v odběru vzorku skrze oční bulvu, kdy je nutné zasunout jehlu injekční stříkačky skrze spojení oka a mozku do vnitřní části mozku a zde natáhnout do injekční stříkačky krev nacházející se v žilním splavu. K odběru je nutné použít injekční jehlu o délce minimálně 8 cm a je možné odebrat často i více než 20 ml krve.

Oproti standardnímu odběru náběrem z dutiny břišní má odběr z mozkového žilního splavu několik výhod. Odběr lze provádět i několik hodin po ulovení. Možný byl odběr i po 48 hodinách, a dokonce i odběr pouze z oddělené hlavy. Během odběru je minimální riziko kontaminace vzorku jak z vnitřního, tak z vnějšího prostředí. Odběry lze provádět i z čerstvě uhynulých kusů černé zvěře. Jediná nevýhoda je nemožnost odběru vzorku v případě, že kus byl uloven střelou do lebeční oblasti.

Lesnická a dřevařská fakulta o metodě připravila instruktážní video, kde je celý postup vysvětlen a ukázán.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RW

Richard Wallo

22.5.2021 23:27
O této metodě byla Státní veterinární správa ČR informována už před několika lety.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist