https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vedci-prisli-na-zpusob-jak-udrzitelneji-recyklovat-polyethylen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci přišli na způsob, jak udržitelněji recyklovat polyethylen

21.2.2021 07:31 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto | AG Mecking / University of Konstanz
Vědci z univerzity v německé Kostnici objevili způsob, jak recyklovat plast úsporněji a efektivněji než doposud. Jejich nová metoda nevyžaduje při recyklaci tak vysoké teploty, a zároveň nabízí vysokou míru recyklace i u jednoho z nejrozšířenějších jednorázových plastů, který se ale v současnosti recykluje složitě – polyethylenu. O studii, publikované v žurnálu Nature, informuje kostnická univerzita.
 

„Znovupoužití plastů často brání to, že mechanická recyklace funguje pouze do určité míry, protože plasty jsou různě znečištěné či smíchané s dalšími aditivy, která narušují vlastnosti recyklovaného materiálu,“ říká Stefan Mecking. Jeho tým proto přišel s novým typem polyethylenu a s možností, jak ho začít znovu využívat pomocí chemické recyklace.

Díky chemické recyklaci se plast rozloží na základní stavební kameny, které pak mohou být přeměněny na nový plast. Tento způsob je ale poměrně složitý u polyethylenu. „Na molekulární úrovni jsou plasty tvořeny dlouhými řetězci molekul. Řetězce polyethylenu jsou velmi stabilní a rozbít je na malé molekuly je opravdu těžké. Tradičně se v tomto procesu používají teploty přes 600 °C, tím je ale tento proces velmi energeticky náročný. Navíc míra reálné recyklace je poměrně nízká, v některých případech dokonce méně než 10 % původního materiálu,“ komentuje Mecking důvody, které vedly jeho tým k tomu, aby přišel s novým řešením.

Nový typ polyethylenu je na bázi na bázi rostlinného oleje a dá se velmi dobře recyklovat - míra jeho recyklace je kolem 96 % původního materiálu. Navíc tato nová metoda chemické recyklace vyžaduje teploty pouze kolem 120° Celsia. Podle vědců se takto zrecyklovaný polyethylen výborně hodí na tisk do 3D tiskáren.

„Naším výzkumem jsme chtěli přispět k tomu, aby chemická recyklace byla udržitelnější a efektivnější. Věříme, že možnost znovu využívat plast rozhodně dává smysl. Plast totiž bude hrát v budoucí technologii stále důležitější roli,“ uzavírá Stefan Mecking.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Petr Vojvo

Petr Vojvo

21.2.2021 09:28
To je zase titulek jako z rudého práva.
Ty technologie pro polyethylen jsou známy už nějaký pátek, dokonce se využívají.
Bohužel další plasty včetně recyklace pneumatik od elektrovehiklů silně pokulhává. A jsou po celé evropě požáry pneumatik.
Je daleko dražší a nikdo to nezaplatí.
Ani greendealoví zloději. Ti potřebují projekty, na kterých se dá odklonit.
Třeba v německu na zateplení fasád. Nikdo nezkontroluje, kde zmizí 6 mld € určených z greendealu. A angela šoupe podrážkama...
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

21.2.2021 15:59 Reaguje na Petr Vojvo
Správně se píše Rudé právo.

Zřejmě si tento oblíbený deník nepamatujete, tak nevíte, jak byl oblíben, protože na třetí straně byla černá kronika a na poslední sport.
Z deníku se dobře dělaly čepice, a byl super na podpalování, toaletu i obalení kmínků stromu na zimu. Dost dobře se Rudé právo dalo využít na sušení bot a v zimě nastrkat za košili a do kalhot.
Oblíbení bylo i u dětí - při sběru starého papíru měly více kil, než děti co jen nosily Mladou frontu a podobné menší noviny.
A teď - kde v tom co píši máte nějaké titulky - obávám se, že mnoho lidí z těch několika listů četlo jen tu poslední stranu, ale ten plátek odebíralo, aby měli klid od domovních důvěrníků.
Tak a teď nám napište něco o těch známých technologií, které jsou kvalitnější, než v článku popisovaná.
To abyste nepůsobil jako standardní novinář Rudého práva - ten také psal, co vše už za socialismu jsme vymysleli a jak ten Západ je pozadu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

21.2.2021 14:07
To se jako z rostliného oleje vyrobí monomer etylen a ten se zpolymeruje na polyetylen? Chemicky se jedná zase jen o poletylen, to jen Zelení nedovzdělanci si mohou vážně myslet, že není jedno, jde-li o definovanou chemickou sloučeninu, v tomto případě polymer etylenu, že není jedno, jestli se základní sloučenina etylen vyrobí z rostliného oleje, nebo z uhlí.
Ono to asi bude jinak s tím snadno recyklovatelným polyetylenem, buď to není polyetylen a nemá pak chemický vzorec (С2H4)n, nebo jde chemicky o jinou látku, či a to je nejpravděpodobnější, jde o lživou zprávu toho druhu, kterému se dříve říkalo "novinářská kachna", dnes třeba hoax.
Recyklace pneumatik je samozřejmě v praxi nesmyslné, rozložit syntetickou pryž na monomery,vyčistit je a znovu použít k výrobě nové pryže, je energeticky mimořádně náročné a časem by se, vzhledem k rostoucím cenám energií v budoucnu, staly pneumatiky jednou z nejdražších komponent automobilu.
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

21.2.2021 17:40 Reaguje na Jiří Daneš
Také mám pochybnosti zda je:„Nový typ polyethylenu je na bázi na bázi rostlinného oleje..." ještě PE. Trošku jsem hledal a (asi) jsem našel článek, ze kterého (opět asi) autorka diskutovaného článku čerpala. Zdá se mi stejně matoucí jako článek Mráčkové. Zdroj: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210217114432.htm
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist