https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vlada-projedna-novelu-lesniho-zakona-s-cilem-zvysit-odolnost-a-biodiverzitu-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda projedná novelu lesního zákona s cílem zvýšit odolnost a biodiverzitu lesů

24.9.2024 19:47 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vláda se bude ve středu zabývat návrhem novely lesního zákona, která má přispět k lepší adaptaci lesů na klimatickou změnu a snížit administrativu pro jejich vlastníky lesů. Cílem zákona je také zvýšit biodiverzitu lesů, což přispěje k jejich obnově po kůrovcové kalamitě.
 
Novela například prodlužuje lhůtu pro obnovu lesů ze dvou na pět let, ukládá povinnost pro lesní hospodáře účastnit se vzdělávacích akcí, zřizuje platbu za uložení uhlíku v lesích a zavádí informační systém kategorizace lesů.

Novela například redukuje povinnosti kladené na vlastníky lesů, zachovává ale omezení množství těžitelného dřeva. Pro státní lesníky bude také povinné zachovat minimální podíl zpevňujících dřevin při obnově lesního porostu a zákon stanovuje minimální rozsah zásahů během vývoje a růstu porostů, a to do 40 let věku. Opatření lesníkům omezí hospodaření, návrh proto počítá s částečnou náhradou za zvýšené náklady.

Lesní zákon mimo jiné stanoví novou platbu za ekosystémové služby lesa. Platbu dostanou lesníci za plnění opatření, která zvyšují poutání uhlíku a mají pozitivní dopad na biologickou rozmanitost. Návrh předběžně počítá s tím, že mezi vlastníky rozdělí asi sedm miliard, k platbě má ale připomínky ministerstvo financí. Podpora má nabýt účinnosti v roce 2027, s vyplácením počítá ministerstvo zemědělství o rok později.

Ministerstvo také stanoví vyhláškou minimální množství těžebních zbytků, které bude muset lesník ponechat k zetlení. Za ponechání těžebních zbytků bude mít vlastník nárok na kompenzace.

Zavedení typologického systému lesů má podle návrhu sloužit k vyhodnocení ekologických podmínek a vytvoření podkladu pro vhodné lesnické hospodaření. Popis systému včetně postupu kategorizace stanoví vyhláška.

Z původního znění novely vyplývalo, že nebude možné sbírat dřevo bez vědomí vlastníka lesa, což vyvolalo kritiku veřejnosti, po upravení ale zákon stanovuje, že "každý má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí, sbírat tam pro vlastní potřebu lesní plody a suchou, na zemi ležící klest. Při tom je povinen les nepoškozovat, nenarušovat lesní prostředí a dbát pokynů vlastníka".

Také zástupci organizací sdružených v platformě za novelizaci lesního zákona se shodli, že nechtějí omezit vstup do lesů ani zakázat v lesích sbírat plodiny. Novelizaci zákona podporují, předložený návrh jde podle nich správným směrem a pomůže udržet třetinu Česka zalesněnou.

Novela podle nich musí také úzce souviset s úpravou mysliveckého zákona, a to kvůli přemnožené spárkaté zvěři, která způsobuje miliardové škody. Lesní zákon stanovuje, že vlastníci lesů jsou povinni dbát na to, aby zvěř při pastvě nepůsobila škody na porostech ani pozemcích. Při pastvě v lese zároveň nesmí být omezené právo vstupu do lesa.

Podporu zákonu už v dubnu vyjádřil prezident Petr Pavel po setkání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL). Myslivecký zákon kritizuje Myslivecká jednota i Agrární komora, podporu naopak vyjádřili lesníci, zemědělci a ochránci přírody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ra

Radek

24.9.2024 22:38
Myslivecký zákon kritizuje Myslivecká jednota i Agrearní komora i Lesníci , zemědělci a ochránci přírody .

Podporu naopak vyjádřili novodobí komunisti kteří sdružují hnutí duhu , pár sedláků co vlastní 250 ha půdy a víc, nějaké hrabátko a další soudruzi co si od toho slibují příjem na další roky lehkožití a pan Pitek , jemu podobní co nejsou ochotni přijmout fakt že dotované pozemky které obhospodařují , jsou zvěře domovem bez které nemůžou být zdravé , plnohodnotné a rozhodli se zvěř spárkatou zlikvidovat .

Stávající znění zákona potřebuje pouze pár drobných změn , věřím že to naši poslanci i z panem prezidentem už ví a vrátí předkládanou novelu k přepracování , tak aby odpovídala roku 2024 a zohlednila vše co naše národní bohatství , česká myslivost ,uznávaná ve vyspělých zemích, zvěř a příroda potřebuje . Věřím že skončí započatá genocida srnčí zvěře u státního podniku LČR . Věřím v právní stát a zdravý rozum .
Odpovědět
VP

Václav Pop

25.9.2024 07:41 Reaguje na Radek
Pane, uvádíte mylné informace.
Lesníci, zemědělci a ochránci přírody podporují novelu zákona o myslivosti.
Odpovědět
Ra

Radek

25.9.2024 07:55 Reaguje na Václav Pop
Pane , můžete prosím uvést kteří lesníci , zemědělci a ochránci přírody podporují novelu zákona o myslivosti .

Já mezi ně patřím znám jich tucty co jsou proti , dokonce si troufám říct že je nás většina . Pokud vezmu naše honební společenstvo které má 150 členů , z toho je místních cca 120 ( pro vás , člen honebního společenství je majitel honebních pozemků ) Tak že spět k věci , v našem honebním společenství jsou 2 členi co souhlasí z novelou zákona o myslivosti , slovy dva ! 148 členů s ní nesouhlasí .
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 08:23 Reaguje na Radek
honební společenství? asi kdo by jásal nad tím, že se mu zmenší honitba?
není to náhodou tak, že je to společenství pašalíků, kde si kraluje každý podle představ?
Se mi líbilo jedno prohlášení v tv zprávách...." když dám hromadu peněz za honitbu, tak z toho chci mít taky něco na zpět".
Myslím, že to úplně stačí.
Odpovědět
Ra

Radek

25.9.2024 09:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Hromadu peněz může někdo dát za honitbu LČR a takový člověk od toho něco očekává , nevím ale co to má společného z honebním společenstvem , podle toho co píšete tak vy taky ne .

Já vidím dobře zmlazující lesy , pořád sice vede pan smrk ale je vidět zastoupení i listnáčů ( takže jisté poučení z doby minule tu je ) . Jediné co vedlo ke kůrovcové kalamitě , bylo špatné hospodaření v lesích v žádném případě za to nemůže spárkatá zvěř .

Panu Pitkovi se to nelíbí a hlavně se mu nelíbí že se musí domlouvat z ostatními a nemůže mít svoji malou pidihonitbu kde si muže dělat co chce . To je tak asi jediné oč jde v novele zákona o myslivosti , proto s ní převážná většina ochránců přírody nesouhlasí .
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 12:25 Reaguje na Radek
právě, že něco očekává...možnost honiteb by bylo nejlepší zrušit a zlepšit postavení revírních a polesných.
Pronajímat honitby je jako udělat z pytláka myslivce a nebo taky z kozla zahradníka.
Odpovědět
Ra

Radek

25.9.2024 12:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vy opravdu nevíte co vymyslet . Člověk který dá za pronájem honitby cca 500 000 kč , i víc ….si pronajímá honitbu na 10 let , v ní chová zvěř ( to znamená že loví zvěř špatně založenou ,nemocnou nebo jinak nevhodnou do chovu ) za účelem dochovat se těch nejlepších jedinců . V dané honitbě krom nájmu platí také škody , předkládá sáňky ulovené zvěře a na vyžádání každý ulovený kus . Plní stanovený plán lovu . Zrovna tady je to postavení revírníků / lesních správců hodně dobře nastaveno . Mimochodem , není vůbec jednoduché tu 10letou smlouvu vypovědět ……. Proč by proboha neměl něco očekávat .
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.9.2024 09:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Víte kam můžete jít s těmi vašimi pašalíky. Samozřejmě, pokud dá někdo hromadu peněz za honitbu chce tam mím alespoń tu zvěř která tam být má. Vy si snad pronajmete auto a místo provozuschopného auta se za drahý nájem spokojíte s nepojízdným vrakem? Řekl bych, tedy bez toho abych při tom musel myslet, že těžko.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 08:14 Reaguje na Václav Pop
bych řekl, že pan Pitek jen nezapadá tak dobře do " zájmové" struktury myslivosti.
Spárkatá zvěř hlavně likviduje naše městské parky.
Mluvit o genocidě zvěře a nevidět " genocidu" lesních porostů je trapné.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 08:28 Reaguje na Jaroslav Řezáč
op. ne spárkatá zvěř ale divoká prasata.... nicméně právě spárkatá zvěř je potenciální zlatá pokladnička majitelů honiteb a tak je jasné, kudy vítr fouká...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.9.2024 09:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Čím víc toho napíšete tím je zřejmější , že o tom houby víte. Pokud je, jak tvrdíte spárkatá zvěř potenciální zlatá pokladnička majitelů honiteb, tak se divím, že ti majitelé jako například Lesy ČR, velcí zemědělci, zemědělci a další vlastníci sdruženi v HS proti současným stavům vůbec něco mají, když je to podle vás taková pokladnička. Takže je opravdu jasné, že fouká hlavně ve vaší hlavě. Hotové tornádo.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 10:33 Reaguje na Jarek Schindler
každá ryba smrdí od hlavy...ale ne každá je tak vyhraněným zájmovým sdružením jako jsou majitelé honiteb, kteří si pořád mají tendenci na něco stěžovat.
Jestli si myslíte, že jde jen o spárkatou zvěř, tak jde i o další.
Spárkatá zvěř byla zmíněná ale nejde jen o ni, že?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.9.2024 11:05 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Aha, tak to jo. Ano, majitelé honiteb ( honebních pozemků) co mají tendenci si pořád stěžovat a přitom nevyužívají ( neznají) ani svá současná práva (současný zákon). Tak za tohle bych vám, kdyby to šlo i zatleskal. Mám ale takový pocit, že si, jak je u vás zvykem a podle toho co píšete jinde, pouze neustále pletete pojmy. Takže tleskat nebudu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 11:30 Reaguje na Jarek Schindler
vaše pojmy jsou pro jiné dojmy...ono asi se nedá říci, že bychom všichni mysleli stejným způsobem. Ono upouštění bublin myslivců a majitelů honiteb je podivné a často aby se podívali sami na sebe, tak se dívají hlavně na ty druhé. Absence sebereflexe se vyskytuje běžně, tak proč ne zrovna u nějakých " organizací".
Rozdrobenost území do honiteb lze udělat dvěma způsoby, buď je zcelit pod transparentní organizaci a nebo je ještě více rozdrobit a stanovit pravidla odlovu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 11:32 Reaguje na Jaroslav Řezáč
tedy určité povypuštění rybníku držitelům nynějších honiteb, který si tak opečovávají svoji spárkatou zvěř.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.9.2024 12:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pojmy s dojmy si snad pletete v první řadě jen vy. Ano, "vyhraněným zájmovým sdružením jako jsou majitelé honiteb" se tu zase oháníte jen vy. Jen pro pořádek majitel a držitel je v celku to samé. Jen slovo majitel ve vztahu k honitbě již zákon nezná. No a další vaše perlička z posledního diskusního příspěvku.
"Rozdrobenost území do honiteb lze udělat dvěma způsoby, buď je zcelit" Proboha, jak dosáhnete zcelením rozdrobení? Je smutné, že většina odpůrců myslivosti má bohužel mentální vybavu na vaší úrovni. Podle toho to pak vypadá.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 11:35 Reaguje na Jarek Schindler
zákony do lesa nevidí, ale majitelé honiteb ano...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.9.2024 10:31 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jednou frází svoji hloupost nezamaskujete.
Odpovědět
Ra

Radek

25.9.2024 11:56 Reaguje na Jaroslav Řezáč
zlatou pokaldničku ,zlatou horečku máte tak akorád vy ve vaší hlavě .
Odpovědět
DA

DAG

25.9.2024 08:48 Reaguje na Jaroslav Řezáč
V některých honitbách o genocidě srnčí zvěře mluvit lze.
Jsou to především honitby církevní a některé LČr.
Odpovědět
Ra

Radek

25.9.2024 09:33 Reaguje na DAG
LČR si požádalo o povolení lovu zvěře srnčí v nočních hodinách za pomoci nočního vidění a termovizních zaměřovaču . Z důvodu škod a změny chování zvěře , pohyb zvěře se posunuje do nočních hodin . Samozřejmě jim to bylo povoleno . Co na celé věci zaráží mě , je skutečnost že zvěř se začala pohybovat v nočních hodinách je hlavně ta že nemá klid , lidi na kolech , motorkách , venčící svoje mazlíčky , turisti a prostě pohyb lidí v lesích je vysoký . To že když zvěř nemá klid a žije ve stresu ji vede do míst kde ho aspoň trochu má , tam dělá škody se ví dlouhá léta . Proč LČR nešla cestou omezení vstupu do lesů , aspoň v ranních a večerních hodinách , kdy je pastevní cyklus nejsilnější . Proč jí to na lesním vodním hospodářství nedoporučili jako jeden z kroků pro zmírnění škod ?? proč jim hned povolují jinak zakázaný způsob lovu ?? Jediné co mě napadá je strach z veřejného mínění , pokřivený názor na myslivost , je dohnal ke genocídě srnčí zvěře . Přitom to k nápravě nepovede , pouze zatlačí zvěř ještě dál do míst kde najde klid a tam budou škody …….nakonec bude vadit poslední zajíc .
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.9.2024 08:57 Reaguje na Václav Pop
To by mě tedy zajímalo kolik těch lesníků, tedy mimo těch pár nejhlasitějších lesních zahradníků z Pro Silva Bohemica novelu ZOM v tomto znění podporuje? Oni ji nakonec nepodporují ani všichni zemědělci, že.
Odpovědět
HH

Honza Honza

25.9.2024 08:06
Vše je super, schází mi poutání vody, močáliště, jezírka, přehražení potůčků, ochrana studánek a zadržov. vody pod nimi, boj proti erozi a zadržov vody na cestách apod. Voda je nejdůležitější ze všeho, určitě důležitější než dočasné fiktivní zachyc. uhlíku. Mrtvé dřevo na zemi rovněž slouží hlavně k zachyc. vody- vyrostou tam mechy, vegetace a působí to jako houba.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.9.2024 09:41 Reaguje na Honza Honza
Na osluněném mrtvém dřevě vám toho moc neroste a růst nebude. Opravdu si myslíte, že management každé strouhy či louže má být předmětem zákona?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

25.9.2024 08:49
Tak bohužel, pan ministr se zase nechal oblafnout těmi svými takzvanými ekoexperty na všechno. Pardón, v tomto případě experty na lesy. Co asi přinese prodloužení doby na zalesnění paseky? Samozřejmě s prodloužením doby na zalesnění se automaticky musí prodloužit i doba na zajištění kultůry. Kolik to asi bude?
Zavedení typologického systému lesů? Co je to za nesmysl? Ten typologický systém byl vypracován již někdy v sedmdesátých letech minulého století a lesnická typologie je výchozím podkladem pro plánování v hospodářské úpravě lesů již od osmdesátých let minulého století. Při obnově LHP využíva UHUL každoročně aktualizovanou lesnickou typologii. Atd. Zase někdo " vymyslel" převratný systém?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 12:49 Reaguje na Jarek Schindler
no jo no, problém některých lidí je, že myšlenkově umrzli v 70. letech.
Výchozím podkladem pro plánování hospodářských lesů od osmdesátých let, sorry, kydat všude smrk není plánování.
Plánování je reflektovat změny a potřeb druhově bohatých lesních porostů v prostředí.
Pokud bylo něco v 70. či 80. letech plánováno, tak se to od té doby nesetkalo s realizací.
Do smrkových monokultur právě z těch 80. let se ještě dodatečně vysazují Jedle a Buky, Jeřáb a někde i Modřín.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.9.2024 11:14 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Je těžké vysvětlovat něco o lese člověku, kterému o tom lese chybí základní znalosti a který je schopen pouze neustále dokola plácat něco o druhově bohatých lesních porostech. Navíc , nepsal jsem nic o nějakém plánování v 70 -tych letech ale o zavedení typologie do hospodářské úpravy lesů.
Jinak v těch 70-tých letech docházelo k dost masívnímu zalosňování nelesní půdy. Která dřevina je asi pro převod mezi zemedělskou a lesní půdou k tomuto nejvhodnější?
Aha , tak podle vás se "ještě do těch 40- 50 letých zapojených porostů dodatečně vysazují jedle, buky, jeřáby a modříny. Taky dobré. Jak se to asi dělá a hlavně kdo to dělá?
K každém případě u nás bylo zastoupení buku přes 40 %. A v polohách kam smrk s příměsí jeřábu, olše a níže buku patří nic jiného než ten smrk vy ani další ekozmetci stejně nevypěstujete. Tak o čem to vlastně žvaníte? Ano žvanilové do všeho je asi tím hlavním problémem co přírodu v posleních letech potkalo..
Odpovědět
VN

Vladimír Nechutný

25.9.2024 08:58
Poselství je vždy na konci pastýřského listu. Takže článek k zákonu o myslivosti.
A co takovýto pohled na novelu zákona o lesích:
Kůrovcová kalamita pod dohledem Uhulu a ostatních složek a intitucí(DUHA. , univerzity)připravila tento stát o velké plochy lesů.
Dřevní hmota pryč, peníze pryč, rezervy na hospodaření nejsou.
Nikdo není schopen dodržet lhůty pro obnovu porostů podle stávajícího zákona.
Řešení: Změníme zákon,lhůty prodloužíme, napumpujeme do lesů peníze ze státního rozpočtu.
Podpoříme tím i (zejména) státní podnik,
Když nebudou peníze za dřevo tak to musíme zařídit jinak.
Dobytek poučíme o tom že při pastvě v lese se nemá všímat stromů a moc nedupat .
Otázka zní : V koho zájmu, v čí prospěch.A o tom to vše je.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.9.2024 12:36 Reaguje na Vladimír Nechutný
Kůrovcová kalamita byla svým rozsahem určitým extrémem, na který zákony nebyly připravené a tak se pravidla o zpětném zalesnění ze dvou let posunula na pět.
Co je však podstatné, že smrkové monokultury k tomu jsou náchylné a jsme zase u druhové rozmanitosti.
Jinak místo pro sarkasmus asi moc není. Pasení dobytka v lese se asi moc neděje, takže ať si dupe jak chce.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

26.9.2024 11:28 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To co jde řešit žádostí o odklad bude řešit změna zákona která bohužel přinese pouze zabuřeněné a tím i následně těžko zalesnitelné holiny. Jestli to někdo neví tak ochrana proti buřeni je podstatně pracnější a tím i dražší než ochrana proti zvěři. Atd. Březové háje s podrostem bezu a lísky to je to co asi někdo považuje za ty druhově bohatší lesy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist