https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vlci-uz-ziji-i-v-jizerskych-horach-a-na-frydlantsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlci už žijí i v Jizerských horách a na Frýdlantsku

15.12.2020 13:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Snímky z fotopasti potvrdily výskyt vlka na Fýdlantsku.
Snímky z fotopasti potvrdily výskyt vlka na Fýdlantsku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA
Na Frýdlantsku a v Jizerských horách vznikla dvě nová vlčí teritoria. Obě jsou přeshraniční a zasahují také do sousedního Polska. Pro chovatele hospodářských zvířat to znamená potřebu účinnějšího zabezpečení svých stád, upozorňují ochránci přírody.
 

Důkazy o pohybu vlků v této oblasti sice nachází dobrovolníci tzv. Vlčích hlídek už od roku 2018, definitivně se jejich výskyt vlků potvrdil až díky záběrům z fotopastí v loňském a v letošním roce.

„Pro místní lesníky a rozumné myslivce je postupné šíření vlka na Liberecku dobrou zprávou, vlci pomáhají s regulací počtu divoce žijících kopytníků, kteří značně poškozují naše lesy,“ komentoval to Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy Hnutí DUHA a akademický pracovník Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně. „Chovatelům však přibudou starosti. Proto jim nabízíme pomoc a podporu při přípravě projektů na lepší zabezpečení stád,“ dodal Kutal s odkazem na web www.ochranaovci.cz.

Sporadické zprávy o výskytu vlků v Jizerských horách a na Frýdlantsku se objevují již od roku 2014. Hnutí DUHA Olomouc zde před několika lety začalo s monitoringam velkých šelem. Proškolení dobrovolníci při tzv. Vlčích a Rysích hlídkách mapují výskyt šelem zaznamenáváním stopních drah, sběrem biologických vzorků pro genetické a potravní analýzy a sledováním pomocí fotopastí.

Nálezy ukazují na vlčí pár na Frýdlantsku a smečku v Jizerských horách

Stopní dráha vlků v Jizerských horách.
Stopní dráha vlků v Jizerských horách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA
Ze získaných informací vyplývá, že se na Frýdlantsku pohybuje minimálně vlčí pár a v Jizerských horách jedna smečka. Obě vlčí teritoria zasahují jak na území Česka, tak sousedního Polska, kde je vlk celoročně přísně chráněný stejně jako u nás.

Výskyt vlka na hranici Frýdlantska s Polskem potvrdily záběry z fotopastí v létě 2019. Záznamy pořízené během roku 2020 už ukazují, že zde žije vlčí pár, samec a samice.

V Jizerských horách zaznamenali dobrovolníci stopní dráhy více než dvou vlků na jaře letošního roku. Smečku pak potvrdily i záběry z října, kdy před fotopastí proběhli nejméně 3 vlci.

Během sledování jedné ze stopních drah smečky byl nalezen i kadáver lišky, zabité vlky.

Jizerské hory jsou celoročně oblíbenou destinací turistů a sportovců. Ti však nemusí mít z vlčí smečky obavy, vzkazují ochránci přírody. Vlci se člověku spíše vyhýbají a nepovažují ho ani za potenciální kořist.

Příchod vlků do nových oblastí ale může být doprovázen útoky na hospodářská zvířata. Je dopořučené zvýšit ochranu pasených stád. Na pastevecké psy, elektrické ohradníky a další zabezpečení stád mohou chovatelé získat finanční podporu z Operačního programu Životní prostředí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.12.2020 14:29
Teď už pouze schází, aby se přestěhovali také do Prahy.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

15.12.2020 14:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tam díky Deníku Policie stačí toulavý psi a psi majitelů bez základů poslušnosti a ovladatelnosti. Šelmy psovité mohou být v přírodě i člověku nebezpečné. Otázkou pro budoucnost je kdo bude predátor a kdo kořist.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.12.2020 19:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, už je nejvyšší čas, aby i obyvatelé Prahy mohli úspěšně chránit své vlky na svém území. Vždyť jde o hlavní město a chloubu našeho státu. Jistě tam někdy v minulosti vlci žili a to asi dřív než lidé.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.12.2020 20:00 Reaguje na Jiří Daneš
Ještě bych dodal, že vedení AOPK, pak uvidí třeba i vlka živého.
Odpovědět
VJ

Václav John

17.12.2020 18:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jen aby si to v bitvě o Prahu nemuseli rozdat se šakaly, kteří už tam jsou:
https://www.lidovky.cz/domov/sakali-v-cesku-psovitou-selmu-zachytil-fotograf-kousek-od-prahy.A160605_142444_ln_domov_ele
Odpovědět
Sl

Slovan

15.12.2020 14:51
Skvělá zpráva! Do Jizerek rozhodně vlci patří, jsou tam krásné a i rozlehlé lesy.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

19.12.2020 11:17 Reaguje na Slovan
Myslíte instalovat na každé turistické rozcestí jednu vycpaninu ?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2020 17:59
Tak to bude pokračovat stále. Rok co rok více a více a nakonec dojde
i na to Šárecké údolí a k ulovení pejska paní Kletečkové. Možná si
k němu pořídí na hlídání pasteveckého psa a konečně to pochopí.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

19.12.2020 11:20 Reaguje na Břetislav Machaček
Bez přenosného elektrického ohradníku rozumné velikosti ( aby se tam vešel šarplaninec nebo spíše dva + voříšek pí Kletečkové a sem tam i ona) vlastně nebude moci vyjít ani ven.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

16.12.2020 10:16
Skvělé. Hlavně aby byli stejným přínosem jak kdysi chránění kormoráni.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

19.12.2020 14:56
Bylo prokázáno, že vlci přednostně loví ovce v ohradách a divoké zvěře si spíše nevšímají.
Zřejmě do doby, dokud za současné "ochrany" vlků ekologickými aktivisty chovatelé s chovy neskončí, pastviny nezalesní a zůstane jen pár výjimek, ovce ustájené natrvalo v pevných stájích a louky sekané na píci a seno traktory.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

19.12.2020 23:23
Navrhuji vlkům "platit výpalné" např. formou naklaďáku masa odvezeného každý týden do lesa. Vyjde to levněji, než náhrady škod a oplocenky apod.. nevýhodou asi bude stoupající počet vlků a náklaďáků. Ale to je v podstatě už nynější trend - zvyšující se náhrady škod.
Odpovědět
JP

Jiří Pecák

31.12.2020 21:32
Přesto, že jsem myslivec, mám za to, že do naší krajiny vlci patří. Podle mého názoru, ovšem ne všude! Chránil bych je v přírodních parcích a rezervacích, ale lovil bych je (ne kvůli trofejím, ale kvůli tomu, aby si zvykli, že tam "nejsou vítáni...) všude jinde, kde žijí lidé, chovají hospodářská zvířata a mají zájmové chovy lesní zvěře a obory. Tam vlci jistě nejsou vítáni, a jak chovatele, i stát by to stálo hodně financí. Vezměme v potaz, že na rozdíl od doby, kdy tu vlci běžně žili, se dost změnila infrastruktura i počet obyvatel na našem venkově.. Ne všude tedy budou tyto šelmy vítány!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist