https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vlkum-ve-slezskych-beskydech-se-narodila-vlcata-zjistili-odbornici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlkům ve Slezských Beskydech se narodila vlčata, zjistili odborníci

14.7.2022 18:22 | OLOMOUC (ČTK)
Vlci se do Slezských Beskyd vrátili už před několika lety. První rozmnožování na české straně pohoří zdokumentovali vědci před dvěma roky v létě 2020.
Vlci se do Slezských Beskyd vrátili už před několika lety. První rozmnožování na české straně pohoří zdokumentovali vědci před dvěma roky v létě 2020.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | selmy.cz
Vlkům, kteří se pohybují na česko-polském pomezí Slezských Beskyd, se narodila na české straně vlčata. Terénní pracovníci Hnutí Duha a zoologové z Mendelovy univerzity v Brně je pozorovali v přírodě a snímky vlčat zachytily i fotopasti. Rozšíření smečky o vlčata je zřejmě důvod, proč se v oblasti Jablunkova letos častěji objevují útoky vlků na hospodářská zvířata, uvedlo Hnutí Duha.
 

"Vlci se do Slezských Beskyd vrátili už před několika lety. První rozmnožování na české straně pohoří zdokumentovali vědci před dvěma roky v létě 2020. Z genetických analýz vyplývá, že přísluší ke karpatské vlčí populaci. Smečka se pohybuje jak na české, tak na polské straně," uvedl Miroslav Kutal, koordinátor Hnutí Duha Šelmy.

Rodičovský pár podle něj prochází obtížným obdobím, kdy musí uživit mláďata, která zatím neumí sama lovit. To je důvod, proč vlci vyhledávají nejsnáze dostupnou potravu. "Rozumíme frustraci pastevců, kteří své chovy již zabezpečili, a přesto u nich došlo ke škodám. Bohužel žádné opatření není stoprocentní a v některých případech může nějakou dobu trvat, než chovatel najde to pravé řešení pro svůj chov. Proto nabízíme pomoc v podobě šetření příčin útoku nebo konzultace možností zabezpečení stád," dodal Kutal, který pracuje v Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

Návštěvníci Slezských Beskyd se ale podle odborníků o svou bezpečnost bát nemusejí. "Obavy ze střetu s lidmi nebo napadení člověka nejsou na základě dostupných informací na místě. K žádnému podobnému případu v České republice v posledních desítkách let nedošlo. Případy napadení člověka nejsou známé ani ze Slovenska, kde je koncentrace vlků vyšší než u nás," dodal terénní pracovník Hnutí Duha Šelmy a Mendelovy univerzity v Brně Jiří Labuda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.7.2022 19:31
Opatření je - žádní vlci nejen v Beskydech !
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.7.2022 20:10
Skoro jako v Červené karkulce. Na babičku v Chorvatsku zaútočili vlci.

Hladoví vlci znovu trápí Chorvatsko. Stále více se totiž přibližují k obytným oblastem, kde útočí na ovce. Napadli dokonce i některé z farmářů, kteří se jim zkusili postavit. Vlci se přibližují k městům a farmám, kde pak zabíjí ovce a další zvěř zavřenou v ohradách. Podobný problém řeší například i zemědělci ve Slovinsku.

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi

Zbožštění nelítostných predátorů vyšinutými jedinci a skupinami nemá daleko k náboženskému fanatismu .
Věřím, že v budoucnu budou společně s vlky izolováni na společném území,
kde budou harmonicky a v míru žít pospolu na věky věkův.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.7.2022 20:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
Pe

Petr

14.7.2022 21:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
A ve vedlejší diskuzi píšete: Raději bych viděl plošnou nápravu celé krajiny, aby umožňovala biodiverzitu posilovat a nikoli zeslabovat.
Odpovědět
Pe

Petr

14.7.2022 21:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jste patrně jediný ochránce přírody na světě se zoofobií (z vlků).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.7.2022 22:04 Reaguje na Petr
V potravním řetězci to funguje tak, že na každý článek tohoto řetězce existuje jiný, který je predátorem tohoto předcházejícího článku. U vrcholných predátorů, jako jsou vlci a medvědi, byl redukujícím prvkem člověk. Bohužel díky pošahanosti ekoteroristů byl tenhle systém narušen, na což u nás vlci a na Slovensku medvědi začínají hřešit a objevují se i tam, kde nemají co dělat. A zatímco se ekoteroristé radují, na tento stav doplácí obyčejní lidé a to nejenom ekonomicky, ale i svým zdravím, případně životem. A pokud se to nezmění, nakonec bude muset ten obyčejný člověk sáhnout ke svému způsobu spravedlnosti, což bude znamenat spoustu načerno zastřelených vlků i medvědů.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.7.2022 05:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1**
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.7.2022 09:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Úplný souhlas!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

14.7.2022 20:25
Tak to je dobře. Ať se to místním dezolátům líbí nebo ne. :-)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.7.2022 20:53 Reaguje na Petr Eliáš
není to dobře
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.7.2022 09:24 Reaguje na Petr Eliáš
IA, IA, IA.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.7.2022 09:36 Reaguje na Břetislav Machaček
Soucítím s vámi. Vaše mentální retardace vám brání ve smysluplném vyjadřování. Ok, beru. Ale opravdu jsem nepotřeboval vědět, jak hýkáte doma na starou. ;)
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.7.2022 22:34
Bylo by fajn, kdyby se po nějaké době objevil článek informující, jestli chovatelé ovcí ze Slezských Beskyd nabídku odborníků pomoci v podobě šetření příčin útoku nebo konzultace možností zabezpečení stád využili a s jakým výsledkem.

Návrat vlků znamená pro přírodu ozdravující prvek, ale vyžaduje od chovatelů ovcí a koz náklady a práci navíc. Mezi chovateli zafunguje selekce - někteří majitelé ovcí se pravděpodobně nebudou schopni na změněné podmínky adaptovat, jiní se přizpůsobí lepším zabezpečením svých stád.
Odpovědět
Jaroslav Havel

Jaroslav Havel

15.7.2022 01:30 Reaguje na Majka Kletečková
Tupa, tupa, tupa.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.7.2022 05:25 Reaguje na Majka Kletečková
Takové zabezpečené chovy ovcí, by Nám měli předvést samotní ochránci zvířat !
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.7.2022 14:20 Reaguje na smějící se bestie
Chcete-li vidět, jak to funguje, domluvte se např. s někým z ČSOP Libosváry, kontakt najdete na https://csoplibosvary.cz/. Do jejich oblasti dorazili vlci v roce 2017.
Biologicky cenná území udržují např. pastvou koz a původních valašek. Při ochraně stád těchto živých sekaček vsadili právě na staletími prověřené použití pasteveckých psů.
Odpovědět
RK

Roman Kramný

15.7.2022 15:20 Reaguje na Majka Kletečková
Tady máte jinou zkušenost,taky spolek,jiné místo a tragické zkušenosti. Mimochodem taky chodí vypásat cenné louky na horách,tady je měli v zabezpečených ohradách a .....odkaz níže
https://www.salamandr.info/aktuality/ovecky-a-vlci-na-vlastni-kuzi
Psy nemůžete nechat bez dohledu na pastvinách,to zavání průserem,na horách je spousta turistů i se psy,to by byla jen otázka času kdy by se něco stalo a odpovědnost padá na majitele psů. A to nevím,jak by se posuzovalo zardoušení vlka pasteveckým psem????? Pytlactví???? Zabití zvlášť chráněneho druhu?????? Odskáče to majitel stád a psů???? Myslím,že nejen já bych chtěl na to odpověď.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.7.2022 05:56 Reaguje na Majka Kletečková
Paní Kletečková, stejně jako pan Hanzl blouzní na stránkách Ekolistu jak OZE ozdraví svět , vy jste zase propadla fixní idei jakým požehnáním je návrat vlka do české krajiny.
Od samého počátku diskuzí o vlkovi opakujete stále stejné bludy .

Prosím proberte se ze snu , zajeďte se podívat na Broumovsko nebo Jablůnkovsko, sedněte si s farmáři, obejděte si to a pak vykládejte.

Já ten zadek zvednul a na to Broumovsko si dojel . A pokud něco napíši, vím proč to dělám.
Odpovědět
RK

Roman Kramný

15.7.2022 09:22 Reaguje na Majka Kletečková
No jestli využili nabídku odborníku.......vtipné,spíše by měli nabídnout hlídaní stád před vlky,když je tak obhajuji. Paní Kletečková,vy vůbec nevíte jak to v Beskydech chodí,převážna většina chovatelů má malopočetná stáda tak do 10,20 kusů,spásaji vlastní pozemky či případně pozemky od sousedů co s ovcemi skončili. Ne vždy za koncem chovů ovcí může vlk,ale je to jedná s přičin. Takový malochovatel nebude investovat do super zabezpečení nebo do pasteveckých psů,to se mu nevyplatí,zpravidla pracuje,ovce má víceméně jako živé sekačky na pozemky,které vlastní a 200 let se tady chovali ovce bez obavy,že by mu je sežral vlk. U chovatelů ovci se nadšení s návratu vlka nekoná,znám to bydlím v Beskydech.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.7.2022 09:35 Reaguje na Roman Kramný
Té paní jsem to už vysvětloval nesčetněkrát, ale nejenom
že staré psa novým kouskům nenaučíš, tak chovatelka pudlů radící chovat šarplanince to ani pochopit nechce. Fanatik
si musí vyzkoušel vše sám, ale to ona nemíní. Může jít za
krajíc chleba a žinčicu pást mému kamarádovi patnáct ovcí
a hlídat je svými pudly před vlky, ale to ona ne. Pouze
radit a radit, myslím, že je to asi "oblíbená" učitelka.
Odpovědět
RK

Roman Kramný

15.7.2022 09:51 Reaguje na Břetislav Machaček
Teď jsem si vzpomněl,v minulosti byl něco jako obecní bača,dostal na starost ovce s celé dědiny,vzal hůl ovčí kožich a šel s ovcemi bačovat po okolních lukách,asi za nějaký peníz plus co si vidělal zpracováním ovčího mléka. No nevím kdo by to dneska dělal,v podstatě sezonní práci......
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.7.2022 11:07 Reaguje na Roman Kramný
Tak to kdysi fungovalo a ten bača byl vděčný
za to, že si mohl ovce podojit a prodat jejich
sýr a žinčici. Na podzim stádo rozdělili zpět
mezi vlastníky, kteří mezitím na loukách bez
vypásání nasušili seno a následně je do zimy
dopásali. To ale ještě bývaly obecní a jiné
horské louky určené k tomu obecnímu vypásání
a ten bača měl nejenom ty psy, ale i možnost
vlkům "vyprášit" kožich. Taková pí Kletečková
by brzo pochopila, že teorie a praxe je rozdíl,
když by ji v noci budilo vlčí vytí u košáru
a ona by měla zodpovědnost vrátit na podzim
majitelům ovce a nikoliv pouze konstatovat,
že je sežraly chráněné šelmy. Zatím to je jen
problémem v pohraničí, ale co ta vlčata? Ty
půjdou kam? Mým vroucím přáním by bylo, aby šly
do okolí paní Kletečkové a jiných rozumbradů.
No a taky mohou splašit nějaké ty závodní koně
ze stájí politiků a lobbistů a bude rozhodnuto
o osudu vlků v této hustě obydlené krajině.
Minulý týden se tu polekal kůň pod mladou
jezdkyní nezvladatelného psa a holčina to
šťastně přežila se škrábanci a modřinami. To
kůň to odnesl hůře a odhadované veterinární léčení nebude mít daleko k padesáti tisícům a to jde
pouze o rekreačního koně a nikoliv závodního
favorita. Zaplatí to vše majitel psa a u vlků
to zaplatí kdo? Kletečková? Slovan? Eliáš?
Nikoliv, my všichni zaplatíme utopický "návrat"
vlků do krajiny, kde už pro ně není místo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.7.2022 10:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Něco málo jsem si o těch pasteveckých psech zjišťoval. V zemích, kde se tito psi používají, tak tam vlastně už štěňata žijí u stáda a sžívají se s ovcemi. Když jsou mladí psi odstaveni, chodí společně se staršími hlídat stádo na pastvinu před predátory. Určitá část těch méněschopných padne sama za oběť predátorům a přežijí jenom ti nejschopnější. Po nějaké době mohou být skutečnou oporou pastevci a dokáží uhlídat svěřené stádo před predátory. Jenže takového špičkového psa obvykle nekoupíte u nás a pokud jej dovezete z ciziny, stojí to doslova majlant. Psi z našich chovů jsou gaučáci, kteří se na ochranu stáda nehodí. Maximálně tak hlídání domu, ale na pastvině by neobstáli a možná by nakonec bača musel před vlky chránit i je.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.7.2022 10:59 Reaguje na Majka Kletečková
Božínku to jsou,ale miloučká vlčatka.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.7.2022 05:18
Jen zbytečné protlačování predátorů do regionu, který už je obsazen člověkem. Dříve nebo později to musí skončit vystřílením vlků, buď rovnou úplným nebo jen ponecháním jednotlivých osamělých šelem pronásledovaných lovci. Ať už ti lovci budou myslivci nebo někdo, kdo nastoupí místo nich.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.7.2022 05:27 Reaguje na Radim Polášek
Když ta propagace vlků bude pokračovat, konce budou hořké - konec vlků.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.7.2022 09:21 Reaguje na Radim Polášek
Zoufalá situace si vyžaduje zoufalá řešení. Až budou lidé načerno střílet vlky, až se budou v lesích klást otrávené návnady, pak na to doplatí i spousta jiné zvěře, protože ty otrávené návnady nesežerou jenom vlci, ale i jiní predátoři, které původce návnad otrávit nechtěl. Pak se objeví záplava článků dehonestujících běžné lidi, kteří údajně nechápou vznosné myšlenky ochrany přírody.
Odpovědět
RK

Roman Kramný

15.7.2022 09:36
Teď si vzpomínám,je to asi rok co eko spolek pásl ovce na Velké osadě v katastru Staré Hamry a vlk je tam několikrát napadl i přes doporučované zabezpečení,co vlk nezadavil to rozehnal. Je to příspěvková organizace,žádá příspěvky a svou činnosti se neuživí......je to takové hobby.......ironický řečeno krmit vlky ovcemi,dále viz odkaz na článek.
https://www.salamandr.info/aktuality/ovecky-a-vlci-na-vlastni-kuzi
No chovat ovce v místě,kde se vyskytují vlci není žádna sranda.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.7.2022 10:02 Reaguje na Roman Kramný
A proč soudruzi z toho ekospolku nevysvětlili těm vlkům, že jejich ovce mají nechat na pokoji a mají se zaměřit na redukci divoké zvěře, což je hlavní důvod, proč jejich existenci ekoteroristé obhajují?
Odpovědět
RK

Roman Kramný

15.7.2022 10:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No tipoval bych,že tam bude chyba v komunikaci:-). No ten článek je hlavně o tom,že skutečně dobře zabezpečit stáda ovcí je problém,prakticky bez denního a hlavně nočního dohledu to nejde, to je naivní představa ekosmýšlejících jedinců odtržených od reality a proto jsem v příspěvku výše navrhl,aby místo analýzy co dělají chovatelé špatně zajistili hlídaní stád. Bez toho tam vlci budou chodit jako do bufetu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.7.2022 10:47 Reaguje na Roman Kramný
Za současných podmínek, kdy má vlk neskutečnou ochranu, nepomůže ani ten celodenní dohled. Když Vám vleze zloděj do bytu za Vaší přítomnosti, pokud se cítíte ohrožen, můžete jej zabít. Vlka zabít nemůžete. Maximálně použít nějaké petardy na jeho odehnání, což nic neřeší, protože přijde znova. A kdybyste, nedejbože, použil na vlka střelnou zbraň, no radši ani nedomyslet.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.7.2022 11:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mám obavu, že zoufalí lidé provedou zoufalé činy
a dopadne to jako s otrávenými dravci, ač to bývá
často cíleno na jiné predátory. To pak bude zase
mazec a nikdo už nebude zkoumat příčinu toho činu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.7.2022 11:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Taky se obávám. Karbofuran, případně jiné jedy, se dají sehnat.
Odpovědět
B5

Bohumil 56gogo

16.7.2022 12:36
vy jelita uvědomte si že v tomto případě je predátor člověk který jim zabírá jejich území a to už víc a víc! denně je vymýceno x ha lesa , kde chcete brát vodu pro svůj život a nejen vodu , pokud tam bude zvěř tak tam bude i nějaký zbytek lesa ! u nás byly krásné zalesněné hory , dneska tam jsou hnusné holiny ! lesy se kácí a zástavba se vrývá víc a víc do "panenské"přírody !chaty chalupy ! lesy jsou plíce země , ta zvěř se snaží člověku jít dál a dál , buďme rádi ž tam je ! už tak vysoká raději žije na poli z lesa je vyhání traktory a řev motorových pil ! nesmyslně si kácíme lesy proč? pro prachy a z blbosti! lesy zvěři!!!!












panenské přírody
Odpovědět
B5

Bohumil 56gogo

16.7.2022 12:38
kdyby jste o tom stále nepsali , měli by klid vlci, zvěř i lidé, jak se říká co oči nevidí to srdce nebolí!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.7.2022 14:26 Reaguje na Bohumil 56gogo
Bohumile, Bohumile. Ty chovatele a jejich ovce to ale bolí a vy
si zkuste zopakovat ZŠ ohledně slohu. Je to jako z překládače z
nějakého cizího jazyka a je to vizitka vašeho vzdělání. Jinak
věcně je to blábol od A do Z a pouze vyjadřuje nezralost vaši
osobnosti potýkající se s negací lidské civilizace, které jste
i vy součástí. Jak chcete žít bez využívání půdy, lesů a vod
k lidskému prospěchu? Příroda se už nikdy nevrátí do doby, kdy
tu nebyl člověk a bez něho se už ani neobejde, protože musí
uměle regulovat nejenom predátory, ale taky jejich kořist tak,
aby nedošlo k nerovnováze. Ono v divočině se tak dělo cyklicky
s migrací na uvolněná místa po úbytku predátorů i kořisti a nebo
naopak při jejich přemnožení. Migrace je dnes iluzí už díky těm
všemožným překážkám a nebo pouze proto, že už tam nejsou vhodné
životní podmínky k rozšíření. Takže doučit sloh a taky něco o
migraci zvěře a o potravním řetězci, jako podmínkách přirozeného
vývoje v přírodě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist