https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vodarenstvi-by-melo-byt-v-majetku-mest-a-obci-mini-ministerstvo-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodárenství by mělo být v majetku měst a obcí, míní ministerstvo zemědělství

12.1.2021 09:43 | PRAHA (ČTK)
"Bereme jako prioritu, aby vlastnictví vodárenské infrastruktury bylo v majetku měst a obcí a chceme, aby do budoucna už nebylo možné, aby infrastrukturu vlastnil někdo jiný. Nebavíme se ale o žádné retroaktivitě," uvedl Kendík. Nyní je podle něho ve vlastnictví obcí nebo jejich společností přes 90 procent hodnoty vodohospodářské infrastruktury.
"Bereme jako prioritu, aby vlastnictví vodárenské infrastruktury bylo v majetku měst a obcí a chceme, aby do budoucna už nebylo možné, aby infrastrukturu vlastnil někdo jiný. Nebavíme se ale o žádné retroaktivitě," uvedl Kendík. Nyní je podle něho ve vlastnictví obcí nebo jejich společností přes 90 procent hodnoty vodohospodářské infrastruktury.
Vodárenská infrastruktura by měla být podle ministerstva zemědělství (MZe) v majetku měst a obcí a do budoucna by nemělo být možné její jiné vlastnictví. Na on-line veřejném slyšení Senátu k petici s názvem Voda je život to řekl náměstek ministra Aleš Kendík. Petice, kterou do současnosti podepsalo přes 30 000 lidí, žádá mimo jiné neziskové zásobování obyvatel pitnou vodou a zakotvení ústavního práva přístupu obyvatel k pitné vodě.
 

"Bereme jako prioritu, aby vlastnictví vodárenské infrastruktury bylo v majetku měst a obcí a chceme, aby do budoucna už nebylo možné, aby infrastrukturu vlastnil někdo jiný. Nebavíme se ale o žádné retroaktivitě," uvedl Kendík. Nyní je podle něho ve vlastnictví obcí nebo jejich společností přes 90 procent hodnoty vodohospodářské infrastruktury. "Návrat vody do českých rukou je tady téměř proveden," soudí náměstek.

Provozních modelů je sice podle něho několik, není možné ale říkat, že některý je lepší. "Žádná data neukazují, že by tam docházelo k nějakým nepravostem," řekl Kendík.

Členové petičního výboru se slyšení přenášeného prostřednictvím internetu neúčastnili. Podle zpravodajky Jaromíry Vítkové (KDU-ČSL) v e-mailu uvedli, že Senát k věci podle nich nepřistoupil dostatečně demokraticky. Vítková míní, že horní komora posuzuje petici zodpovědně.

Ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) Vilém Žák (SOVAK) tvrdí, že petice vytváří dojem, že obor vodárenství je v nepořádku a že se v něm děje něco nekalého. "Vodárenství, jak je provozováno, patří mezi premianty," uvedl.

Senátorka Alena Hubáčková (za KDU-ČSL) hájila model, v němý infrastrukturu vlastní obce a vytvoří si provozovatelskou společnost. Bod petice, který žádá přeměnu vodáren do podoby veřejně prospěšných společností, označila za nehorázný. Senátoři, kteří v diskusi vystoupili, uváděli, že další z deseti požadavků petice se řeší, některé byly už splněny.

Petici nyní dostanou k projednání příslušné výbory a komise. Vzhledem k počtu podpisů ji senátoři proberou také na plénu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

12.1.2021 10:10
Tak proč v minulosti obecní úředníci převáděli vodárenské podniky na zahraniční společnosti?
Odpovědět
va

vaber

12.1.2021 12:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
vlastnit vodárenský podnik zajištuje zisk ,trvalý a bez rizika krize, to u nás tehdy moc lidí nevědělo ,ale v zahraničí to znali a věděli, že u nás vzniknou stejná pravidla,
za vodu se musí platit tolik ,aby byl zisk ,jinak to nejde ,jen ten zisk města nechtěla

Odpovědět
JD

Jiří Daneš

12.1.2021 17:07 Reaguje na vaber
Hlavně, že ti, co to tehdy u nás moc nevěděli, byli demokraticky a svobodně zvoleni! Bylo to darebáctví a ne nevědomost!
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

12.1.2021 17:09 Reaguje na vaber
Zaplatili jsme za to jejich svobodné demokratické budování kapitalismu už hezkých pár peněz. Každý.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.1.2021 17:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Všechny města a vesnice s veřejnými sítěmi vodovodů a kanalizací
disponovaly poměrně rozděleným množstvím akcií. Samozřejmě nejvíc
měly velká města vedená tehdy uskupením stran, které se zhlédlo
v kupováni voličů budováním Potěmkinových vesnic, na které ale
potřebovali finance. Prodejem akcií VaK je získali a ti co váhali,
tak po získání majority většinovým vlastníkem dostali pouze zlomek
hodnoty těch prvních prodejců. Paradoxně tak dobrý hospodář, který
tušil, že prodat sítě je hloupost, tak na tom prodělal. Nyní se
ukazuje, že zahraniční vlastníci pouze rýžují a minimálně investují.
Sítě zastarávají a v blízké době budou ve stavu, že se jich ti
vlastníci budou chtít buď zbavit a nebo vydírat obce o příspěvek
na opravy pro zachováni nezbytné infrastruktury. Mnohde se už tak
děje už při budování kanalizací, které jsou nařízené ze zákona
a budují je samotné obce, aby je následně převedly na společnosti
tyto sítě a čističky provozující. Mnohým tak došlo, že investovat
do cizího a vidět, že on pouze rýžuje je nutí to odkoupit, pokud
to vlastník bude chtít prodat. Slepici snášející zlatá vejce ale
nikdo neprodá dříve, než přestane cokoliv snášet. Pak možná ano,
ale obce budou muset do oprav nasypat vše to, co bylo vyvedeno
ven akcionářům. Prostě to byl tunel podle tehdejší legislativy,
která tak byla nastavena jako při jiných tunelech. Otázkou je,
zda to byl u legislativců pouhý amaterismus a nebo záměr.
Vyberte si !!!
Jsem zvědav, které strany budou pro a proti a taky proč.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

12.1.2021 20:12 Reaguje na Břetislav Machaček
U Klause staršího to bylo obé. Ovšem takových byl celý houf.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

13.1.2021 07:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Bože, bože, když tomu nerozumíte, tak negeneralizujte. I ten článek je v mnoha ohledech mimo mísu. Jen vám připodotknu, že je zcela lživá informace, že vodárenské sítě byly prodány zahraničním vlastníkům. Zahraničním vlastníkům byly prodány provozní společnosti, které nevlastnily trubky, ale zpravidla jen barák, auta a zařízení umožňující, aby trubkami tekla voda (pitná a odpadní). Zcela vyjímečně provozní společnost vlastnila trubky, občas ČOV nebo investiční zařízení umožňující např. čištění pitné vody. A s těmito společnostmi obce uzavíraly zpravidla střednědobé smlouvy na provozování jejich sítí.

Takže současný humbuk je zcela zbytečný a falešný. V současné době je populární zakládání, kupování provozních společností municipalitami. Čas ukáže, zda to byl krok správným směrem. Zda se neukáže, že tyto společnosti se nestanou odkladištěm politiků nebo servisní společností politiků pro jejich další zvolení. Zda tyto společnosti se nestanou se socialistickým hospodařením.
Kdo znal zpravidla krajské nebo okresní vodovody a kanalizace, ví že to byly velmi neproduktivní organizace se špatnou logistikou výrobního procesu. Společnosti, které nyní provozují vodárenskou infrastrukturu jsou zpravidla moderní společnosti s dobrou produktivitou práce.
Odpovědět
RN

Radek Novotný

9.2.2021 03:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Myslím, že na to jasně odpovídá dokonce p. senátor Neviditelná ruka trhu ve vodárenství nejen ČR, je ve skutečnosti evidentní ruka korupce https://youtu.be/7lamkbYts_Q
Odpovědět
RN

Radek Novotný

8.2.2021 14:13
Asi tolik: Voda drahá, cizinci dolují zisky, politici jim slouží a lidé šetří a neušetří - ČR je Absurdistán - více zde https://youtu.be/Jb3tyg0a3qE

K vyjádřením v článku:

1) "Veřejné slyšení", nebylo veřejné. Proto jsme se ho na radu právníků odmítli účastnit. Účast veřejnosti i zástupců médií nebyla umožněna. Nám z 10 lidí nejdříve omezili počet na 5 a následně na 3. Paní Vítkovou jsme několikrát prosili, aby slyšení bylo v případě omezení veřejnosti odloženo na dobu, která umožní, aby proběhlo veřejně.
Myslím si, že je to slušná paní senátorka, která jen nechápe, že se stala součástí zákulisní hry, jejíž cíl bylo formálně petici projednat a co nejvíc zabránit informování senátorů. https://pravdaovode.cz/novinky/verejne-slyseni-neni-verejne/

2) Kdo ovládá peněžní toky z vody, ten na celém odvětví, vydělává a generuje zisky. Pan Kendík to dobře ví. Je spoluodpovědný za to, že až cca 70% tržeb z vody v ČR ovládají koncerny. Provozní model je systém dobývání renty, což pan Kendík také dobře ví. Přesně to popsal státní zástupce v kauze vytunelovaného Vak Prostějov - Uskutečněný prodej, měl na ekonomiku a provoz společnosti negativní dopady a v podstatě znamenal ekonomickou likvidaci společnosti. Z ekonomického hlediska, tak byl prodej výdělečné části podniku Vodovody a kanalizace Prostějov, a.s., zcela pro společnost nevýhodný. https://pravdaovode.cz/ksb-prostejov-sz-23-1-20/

3) Pan Žák sedí v dozorčí radě VKM. Mohl by prosím lidem zde říct toto:
a) Kdy budou mít lidé na Kladensku cenu vody, která poroste pouze inflaci?
b) Kdy přijde na účet cca 270 mil. Kč za prodej provozní části podniku?
c) Kdy VKM dostane stamiliónové dotace z EU?
d) Kolik byla prodejní cena 100% provozní části VKM v roce 2004 a kolik peněz dostal VKM za management, portfolio smluvních klientů VKM, v oboru vzdělaní zaměstnance?

To vše slibovalo vedení VKM podvedeným starostům roce 2003-2004, aby souhlasili s protiprávním vyvedením zisků z vody na koncern Veolia na 30 let.
Odpovědět
RN

Radek Novotný

9.2.2021 04:23
"Žádná data neukazují, že by tam docházelo k nějakým nepravostem," řekl Kendík.

Pokud rozsudky nejsou data, pak říká p. Kendík pravdu. Rozsudky ovšem data jsou.

Nadační fond PRAVDA O VODĚ všem léta ZDARMA rozsudky a stanoviska institucí o protiprávním dění a nepravostem ve vodárenství zpřístupňuje a to i ústavní nálezy.

SOUDY nám dávají za pravdu a potvrzují, že se 20-25 let v řadě regionů porušují zákony ČR a nejen Mze to dobře ví.

Na soudy se při obraně vodáren a občanů neobrátilo nikdy žádné odborné vodárenské sdružení a ministerstvo, ani žádná politická strana či Vládá ČR!

Dodržování zákonů musí bohužel v ČR prosazovat sami občané nebo obce. www.pravdaovode.cz - MENU ROZSUDKY
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist