https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vystava-soucasneho-designu-predstavi-i-netradicni-zelena-reseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava současného designu představí i netradiční zelená řešení

4.10.2011 04:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Model koloběhu vody v přírodě designérky Michaely Tomiškové.
Model koloběhu vody v přírodě designérky Michaely Tomiškové.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Životní styl šetrný k životnímu prostředí, současné trendy v módě a bytové architektuře, to jsou ústřední témata letošního Designbloku. Třináctý ročník dnů designu v Praze proto ozvláštní Velký atlas světa: výstava o cestě do budoucnosti, hlavní doprovodný program propojující špičkový design s čistými technologiemi.
 

Že je to propojení nelogické? Právě to se snaží pořadatelé výstavou vyvrátit. Chtějí dokázat, že moderní zelená řešení a krásný design k sobě patří. A že na místě není ani despekt vůči zeleným technologiím. Šetrná řešení podle nich vůbec nemusí znamenat nižší hospodářský růst nebo kvalitu života. Může to být dokonce naopak.

„Nechtěli jsme výstavu, která bude návodem na to, jak žít, nebo říkat, co je správné,“ představuje expozici její kurátor Jiří Macek. Vystavené objekty a informační panely mají za úkol popsat příběhy zdánlivě obyčejných věcí, moderní přístupy nebo základy ekologie. Výstava představí například větrné elektrárny v podobě rozkvetlých stromů od amsterdamského studia NL architects, originální vázy a židle z recyklovaných materiálů nebo moderně designované nářadí pro stále populárnější městské zahrádkaření.

Stěžejním projektem výstavy je model koloběhu vody v přírodě z křišťálu a laboratorního skla designérky Michaely Tomiškové. Exponát bude v době konání výstavy možné ovládat tlačítky a pozorovat tak vliv lidských zásahů do přirozené cirkulace vody.  

Výstavu doplní veřejná beseda s autory expozice nebo designéry Maximem Velčovským a Petrem Suske. Pro návštěvníky je přichystáno také interaktivní počítadlo emisí skleníkových plynů, projekce tří krátkých filmů a obchod s bio a eko výrobky.


reklama

 
Další informace |

Designblok´11 se koná ve dnech 4.- 9. října. Přehlídka „Velký atlas světa: výstava o cestě do budoucnosti“ je umístěna v suterénu Šporkovského paláce v Hybernské ulici v Praze. Připravila ji agentura Profil Media ve spolupráci s Informačním centrem OSN v Praze a Hnutím DUHA.

Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist