https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vyzkum-ovzdusi-v-tisnove-zhorsuji-domaci-topeniste-vic-nez-doprava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzkum: Ovzduší v Tišnově zhoršují domácí topeniště víc než doprava

4.5.2024 01:40 | TIŠNOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvalitu ovzduší v Tišnově na Brněnsku v zimě víc zhoršují domácí topeniště než například znečištění z dopravy. V osm měsíců trvajícím měření to zjistili odborníci z Centra dopravního výzkumu, kteří mapovali koncentrace aerosolových částic na osmi místech ve městě.
 

"Naměřené výsledky vypovídají o významném vlivu lokálních topenišť na kvalitu ovzduší města na vybraných lokalitách v zimě. Na pěti z osmi vybraných lokalit došlo k překročení hodnoty denního imisního limitu pro koncentrace aerosolových částic frakce PM10, který je stanoven na 50 mikrogramů na metr krychlový," uvedl Radek Vít z Centra dopravního výzkumu.

Kvalita ovzduší je v Tišnově v zimě srovnatelná s Židlochovicemi, Vyškovem nebo Otrokovicemi. Vedení města chce zjištění z měření využít pro zlepšení ovzduší ve městě.

"Mezi vhodná opatření může patřit výměna starých kotlů na tuhá paliva za kotle nové generace, snižování energetické náročnosti budov, a s tím související úspora energie, a omezení spalování rostlinného materiálu v otevřených ohništích. Snížení prašnosti v ovzduší může také pomoci pravidelné mokré čištění komunikací a zpevněných ploch ve městě a omezování vjezdu vozidel do exponovaných městských částí," vyjmenoval možná opatření místostarosta Tišnova Karel Souček (ODS).

Výsledky měření, které probíhalo od loňského srpna do letošního března, najdou lidé na webových stránkách centra. Kvalitu ovzduší s ohledem na vliv domácích topenišť měřili od října do března také studenti třetích ročníků gymnázií ve Znojmě, Židlochovicích a Vyškově. Na projektu spolupracoval Jihomoravský kraj s firmou ENVITech Bohemia a studenti nyní pracují na závěrečných zprávách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TS

Tonda Selektoda

4.5.2024 12:05
Při každém spalovacím procesu, kde se používá uhlovodíkové palivo a vzduch, vznikají zplodiny hoření, které jsou emitovány (vnášeny) do ovzduší. To je známá pravda, a není co na tom vědecky zkoumat. Na druhé straně, porovnávat míru znečištění vzduchu z lokálních topenišť, spalujících schválená pevná paliva s „dopravou“, spalující jiný druh paliva a jejich aditiv, je jen účelový lobbing, prosazující pod rouškou ochrany ovzduší, nutnost investic do nových tepelných zařízení. Za peníze. Navíc, do dopravy patří nejen ta silniční, ale i lodní a letecká. Jak jsou na tom třeba letadla, která nad Brnem počmárají modrou oblohu? Co vlastně obsahují ty jejich tlusté, dlouho se rozpadající čáry? Jen neškodnou vodní páru? To se snad ani neřeší a raději se budeme pohoršovat nad bílým kouřem, stoupajícím při zátopu, nad střechou nějakého domku na fotce...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist