https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/vzorky-z-biliny-ktere-odebralo-povodi-ohre-nic-toxickeho-neodhalily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vzorky z Bíliny, které odebralo Povodí Ohře, nic toxického neodhalily

7.5.2021 13:46 | MOST/BÍLINA (ČTK)
"Ohledně počtu uhynulých ryb je nám znám počet osm kusů. Pokud tento počet potvrdí i rybáři, odpovídalo by to běžnému jevu při výraznějších deštích," uvedl mluvčí.
"Ohledně počtu uhynulých ryb je nám znám počet osm kusů. Pokud tento počet potvrdí i rybáři, odpovídalo by to běžnému jevu při výraznějších deštích," uvedl mluvčí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vzorky odebrané Povodím Ohře z řeky Bíliny, kde podle rybářů v neděli hromadně uhynuly ryby kvůli úniku neznámé látky, nic toxického neodhalily. Povodí míní, že za úhyn mohou vydatné deště. Podle mluvčího instituce Jana Svejkovského to potvrzuje i množství mrtvých ryb. Povodí jich eviduje osm, řekl mluvčí ČTK. Podle mluvčího Severočeského územního svazu Českého rybářského svazu Jana Skalského většinu uhynulých ryb odnesl proud, na místě však byli rybáři, očití svědci, kteří množství mrtvých zvířat viděli, řekl Skalský ČTK.
 

"Ohledně počtu uhynulých ryb je nám znám počet osm kusů. Pokud tento počet potvrdí i rybáři, odpovídalo by to běžnému jevu při výraznějších deštích," uvedl Svejkovský.

Laboratoř, která provedla ze vzorků odebraných povodím mikroskopický rozbor, ve své zprávě uvedla, že vzorek vody byl bezbarvý a bez zápachu se zvýšeným výskytem nerozpuštěných částic organického původu. Ve vzorku laboranti našli zvýšený výskyt fytobentických organismů, především rozsivek, které se podle nich do vody dostaly stržením z dnových nárostů při zvýšeném průtoku, uvádí se ve zprávě, kterou Svejkovský poskytl ČTK.

Ve vodě byl i zvýšený výskyt planktonních organismů, především rozsivek a zelených řas pocházející z nádrže nacházející se v povodí. Dále se ve vzorku našly vločky tvořené především bakteriemi zoogleovitého typu a vláknitými bakteriemi společně s organickým detritem. "Lze poměrně s velkou jistotou potvrdit, že jejich původ se nachází v odpadních vodách. Nelze však usoudit, zda jde o uniklý čistírenský aktivovaný kal nebo je jejich zdrojem nečištěná surová odpadní voda," uvedla laboratoř, podle které je možné, že byl vzorek odebrán pozdě, což mohlo snížit jeho vypovídací hodnotu.

Ryby podle Skalského začaly hynout možná ze soboty na neděli, vzorky se odebíraly až odpoledne, kdy ryby proud odplavil do Labe. "Naše výsledky vzorků budou až začátkem příštího týdne," řekl ČTK.

Do Bíliny jsou pravidelně vysazovány nové ryby. Školáci tam na podzim v roce 2019 vypustili například cejny, okouny či kapry. Cílem je oživení řeky. Bílina totiž protéká nejprůmyslovější oblastí České republiky s velkou ekologickou zátěží. Za poslední tři desetiletí se však čistota vody v řece výrazně zlepšila.

Úhyn desítek ryb zaznamenali v dubnu zřejmě kvůli úniku neznámé látky i v Otíně u Jindřichova Hradce. Opakovaně unikly neznámé látky i do řeky Bečvy. Nejzávažnější ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihl Bečvu loni v září v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku po Přerov. Původce stále není znám.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

7.5.2021 20:06
Asi nejspíš hromadná rituální sebevražda.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist