https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/z-novych-mlynu-zacnou-upoustet-vice-vody-zavodni-oboru-soutok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři upustí z Nových Mlýnů více vody, aby zavodnili oboru Soutok

4.3.2019 13:26 | BŘECLAV (ČTK)
Vodohospodáři zvýší odtok z vodní nádrže na žádost Lesů ČR, které oboru Soutok spravují.
Vodohospodáři zvýší odtok z vodní nádrže na žádost Lesů ČR, které oboru Soutok spravují.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vodohospodáři z Povodí Moravy budou v týdnu z Novomlýnských nádrží vypouštět více vody, chtějí doplnit vodu v drobných tocích, mokřadech a tůních v suchem ohrožené oboře Soutok. Obora leží v nejjižnějším cípu Moravy na hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Podle státního podniku jde o preventivní opatření proti suchu a s ohledem na kritický stav obory. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.
 

Vodohospodáři zvýší odtok z vodní nádrže na žádost Lesů ČR, které oboru Soutok spravují. Více vody z nádrže začnou odpouštět od ranních hodin 5. března, zvýšený průtok v Dyji budou udržovat následující čtyři dny. Už týden proto hladinu v nádrži zvyšují. "Našim cílem je akumulace určitého objemu vody v nádržích nad vlastní vymezený zásobní prostor, který využijeme pro zajištění jednorázového zvýšení odtoku z nádrže. Voda bude následně přivedena z Dyje do oblasti Soutok. Celkově tak do Dyje během zvýšených odtoků vypustíme asi devět milionů metrů krychlových vody, abychom pomohli fauně a floře v této oblasti," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Hladina v Novomlýnských nádržích může v souvislosti se zvýšeným vypouštěním vody klesnout až o 35 centimetrů, a to zpět na maximální zásobní hladinu. "Naše opatření povede k významnému posílení vodního režimu v oblasti a k omezení negativního vlivu několik let po sobě přetrvávajícího sucha. Obdobnou manipulaci jsme uskutečnili před dvěma lety," uvedl Gargulák. Minule vodohospodáři vypouštěli 90 metrů krychlových vody za sekundu, tentokrát to bude méně, ale potrvá to delší dobu. Chtějí tak ověřit, zda nižší průtok po více dní dostane do oblasti více vody.

Soutok je unikátní přírodní lokalita, kde se stýkají Dyje, Morava a Kyjovka. Jsou tam lužní lesy či louky se starými duby. Obora slouží k chovu jelení a daňčí zvěře a divokých prasat. Rozloha je přes 4200 hektarů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist