https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/z-planu-obnovy-musi-jit-podle-ekologickych-organizaci-vic-penez-do-obnovy-krajiny-a-zadrzovani-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z plánu obnovy musí jít podle ekologických organizací víc peněz do obnovy krajiny a zadržování vody

23.3.2021 14:59 | PRAHA (ČTK)
Pokud vláda nepřidá peníze, chtějí signatáři alespoň přehodnocení a nahrazení některých návrhů typů podpor. Výhrady mají třeba k úpravám toků navržených MZ, kvůli kterým podle ekologů odtéká voda z krajiny. Za problematické označili i umělé zalesňování holin.
Pokud vláda nepřidá peníze, chtějí signatáři alespoň přehodnocení a nahrazení některých návrhů typů podpor. Výhrady mají třeba k úpravám toků navržených MZ, kvůli kterým podle ekologů odtéká voda z krajiny. Za problematické označili i umělé zalesňování holin.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | pxhere
Zástupci ekologických organizací a akademici žádají, aby šlo z připravovaného Národního plánu obnovy více peněz na obnovu krajiny. Podle signatářů se s těmito typy projektů v dřívějším návrhu počítalo jen okrajově. O otevřeném dopisu adresovaném minulý týden premiérovi Andreji Babišovi (ANO) informovalo Hnutí Duha.
 

Iniciátoři žádají, aby byly do projednávané verze plánu zařazeny investice, které budou mít významný pozitivní dopad na problémy se suchem, schopnost krajiny zadržet vodu a klesající biodiverzitu. Signatáři připomněli, že vysychání krajiny, eroze zemědělské půdy a její snižující se schopnost zadržet vodu jsou velké problémy zemědělství i lesnictví vyžadující dlouhodobá a nákladná řešení. Plán obnovy vidí jako příležitost pro investice do revitalizace vodních toků, rozptýlené zeleně v krajině a dalších opatření. Podle signatářů by to oživilo i ekonomiku na venkově a podpořilo šetrnější způsob hospodaření.

Iniciátoři výzvy zmiňují, že ministerstvo životního prostředí (MŽP) má dostatečnou kapacitu v krátkém čase přidělit, v souvislosti s dosavadním návrhem, potřebným projektům nejméně o 7,5 miliardy korun více. To však podle signatářů nestačí. Uvedli, že projektů, na které chybí peníze, je mnohem více. Kromě revitalizace vodních toků jde o obnovu mokřadů či výsadbu zeleně. Signatáři tak žádají premiéra o doplnění peněz. "Pro naši krajinu je to příležitost, která se nebude opakovat," napsali s tím, že dosavadní jednání se zástupci MŽP a ministerstva zemědělství (MZ) byla bez úspěchu.

Podle odhadů uvedených v dopisu je například na revitalizaci toků v nejbližší době potřeba 20 miliard korun, dlouhodobě až 200 miliard. To má vytvořit až 20 000 pracovních příležitostí po dobu trvání revitalizace. U obnovy krajinné struktury se odhady nákladů pohybují od sedmi do 30 miliard korun v závislosti na míře využití přirozené obnovy.

Pokud vláda nepřidá peníze, chtějí signatáři alespoň přehodnocení a nahrazení některých návrhů typů podpor. Výhrady mají třeba k úpravám toků navržených MZ, kvůli kterým podle ekologů odtéká voda z krajiny. Za problematické označili i umělé zalesňování holin.

Dopis iniciovaly například Hnutí Duha, Asociace soukromého zemědělství ČR, Český svaz ochránců přírody či Česká společnost ornitologická. Z akademiků ho mimo jiné podepsali ekologové Pavel Kindlmann a David Storch z Univerzity Karlovy, Miroslav Svoboda z Lesnické a dřevařské fakulty České zemědělské univerzity v Praze či Hana Šantrůčková z Katedry biologie ekosystémů Jihočeské univerzity.

Národní plán obnovy bude podkladem pro to, aby Česko mohlo získat zdroje z nového fondu Evropské unie na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) minulý týden uvedl, že pro Česko je připraveno zhruba 172 miliard korun, původně se počítalo s částkou o deset miliard vyšší. Plán je rozdělen do několika oblastí. Velká část peněz cílí na digitalizace, další půjdou na fixní infrastrukturu, vědu, výzkum, inovace či vzdělávání. Evropská komise stanovila duben jako nejzazší termín předložení plánu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

23.3.2021 17:43
V ČR díky suchu a globálnímu oteplováná tiká v domacnostech a sklenících časovaná bomba.Tím je spolek pěstitelu kaktusu a sukulentu a jejích sbírky.Muže dojít k hloupému výhození jedincu do odpadu s následným odvozem na skládky odkud muže dojít k masívními invaznímu šíření do české krajiny.Měly by být založeny smíšené hlídky z členu hnutí duha,AOPK,děti země,greenpeace a policie.Hlídky by měly právo vykonávát domovní prohlídky,zabavit sukulenty a likvidovat ve spalovnach.V minulosti jsme se přesvědčili o rychlém šíření křídlatky a bolševníku.Proto musíme být ve střehu a rysující se vážný problém zlikvidovat v zárodku.Členy spolku kaktusařu musí BIS zařadit na seznam extremistických organizaci a pruběžně je sledovat zda neprovadějí ilegalní pěstírny
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.3.2021 07:06 Reaguje na karel krasensky
Jako ironie dobré.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

23.3.2021 18:53
Já bych to také podepsala, ale když počítám, že jedno zmiňované pracovní místo vytvořené pro revitalizace toků bude stát 10 milionů korun, tak to snad žádná vláda dosud nedala ani NEXENu, ani Hyundai v Nošovicích. Vlastně to znamená částku 20 tis. Kč pro každého člověka v ČR, pokud by se vláda rozhodla podpořit myšlenku Základního nepodmíněného příjmu.
Hele, sekera je do státu už dost zaťatá díky současné vládě, příští vláda to bude muset všechno uhasit a od roku 2026 mít pouze vyrovnané rozpočty.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.3.2021 20:07 Reaguje na Katka Pazderů
Ekoaktivisté, jak patrno z článku, se stávají veřejnými nepřáteli a to bez ohledu na vzdělání, politické názory (ty jsou jednotné - pryč s Babišem a ANO 2011), náboženské vyznání a bůh ví co ještě. Prostě veřejní nepřátelé. (chtěl jsem napsat ještě, jak bývalo normání, "bez ohledu na barvě pleti", ale nenapíši, byl by to projev rasizmu a to já nejsem - jsem Vierteljude)
Odpovědět
PB

Petr Blažek

23.3.2021 21:58
Na jedné straně chtějí peníze na výsadbu zeleně, na druhé straně jim ve stejném příspěvku vadí umělé zalesňování holin. Ale hlavně potřebujeme DOTACE.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist