https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zabery-z-mnozirny-nedaleko-prahy-ukazuji-psy-kteri-pojidaji-vlastni-vykaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záběry z množírny nedaleko Prahy ukazují psy, kteří pojídají vlastní výkaly

26.9.2017 14:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Množírna psů v Podolance.
Množírna psů v Podolance.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obránci zvířat dnes zveřejnili záběry z množírny psů v Podolance. Na záběrech jsou maltézští psíci, shitzu, trpasličí pinčové, bišonci či trpasličí pudlové ve výběhu plném bahna a exkrementů. Jak uvádí Obránci zvířat, veterinární správa při kontrolách porušení zákona nezjistila. Podle Obránců zvířat podolanská množírna nepatří k nejhorším, přesto podle nich v ní zvířata strádají.
 

"Záběry, které jsme minulý týden obdrželi, jsou natočeny v různých časových obdobích. První část z nich je z prosince loňského roku. Jsou na nich zdokumentovány podmínky, ve kterých psi žijí. Mají přístup do vnitřních kotců a výběh, pokrytý výkaly a bahnem," říká za Obránce zvířat Daniel Cao. Jak dodává, na konci loňského roku na množírnu psů narazil náhodný kolemjdoucí.

„Při procházce jsem uslyšel pronikavé a opakované štěkaní. Podle hlasitosti jsem usoudil, že těch psů musí být hodně, nebylo to jako běžný štěkot psů na vesnici,“ uvádí podle Obránců zvířat muž, který podnět na veterinární správu podal. „Zjistil jsem, že štěkot vychází zpoza betonové zdi nad cestou. To už mi přišlo podezřelé. O množírnách psů jsem věděl z médií, proto jsem se rozhodl zjistit, co se děje za zdí,“ popisuje dále svou zkušenost.

„Když jsem to viděl, udělalo se mi špatně. Považoval jsem za svoji občanskou i lidskou povinnost to nenechat jen tak být. Všechno jsem nafotil a sepsal podrobný podnět na veterinární správu pro Středočeský kraj v Benešově," popisuje muž. Zanedlouho mu přišla odpověď s informací o provedené kontrole, která žádné porušení právních předpisů nezjistila.

Druhá část záběrů je z letošního září a vyplývá z nich, že se nic nezměnilo. Psi tam nadále žijí v bahnitých výbězích obklopeni svými exkrementy, které na záběrech i požírají. To samo o sobě může být známkou špatného výživového stavu psů.

„Záběry z této množírny dokumentují obvyklou realitu množíren. Vidíme na nich velké množství psů především společenských plemen, kteří žijí v neadekvátních podmínkách,“ říká k uveřejněným záběrům Daniel Cao, mluvčí spolku Obránci zvířat - OBRAZ.

„Tento případ určitě nepatří k nejhorším množírnám, přesto jsou psi i zde pouhým nástrojem zisku. Nikdy nezažijí teplo a vlídnost pravého domova, jen každoročně odrodí velké množství štěňat. A z každého vrhu se pak stane svazek bankovek, který skončí v kapse množitele,“ rozvádí svou myšlenku Daniel Cao. „A zatímco se na podobných dvorcích plných bahna a výkalů rodí další a další štěňata, tisíce psů v útulcích čekají na svou druhou šanci,“ uzavírá Cao.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

26.9.2017 16:06
No ochránci zvířat by měli asi vědět že hrabání se ve vlastních výkalech je u psů poměrně časté, a řekl bych že dokonce téměř normální. Taky se mi to kdysi nelíbilo,ale časem jsem pochopil že to prostě tak je. Veterinář to ví určitě a tak se nad tím nijak zvlášť asi nepozastavuje. Běžné jevy v přírodě jsou ale zřejmě pod rozlišovací schopností některých lidí.
Odpovědět
PK

Petr Kinkal

26.9.2017 17:13 Reaguje na Milan Milan
Koukám že asi máte taky nějakou množírnu, jak se toho můžete zastávat.
Odpovědět
MM

Milan Milan

26.9.2017 19:18 Reaguje na Petr Kinkal
Množírnu ani náhodou, ale v životě jsem měl možnost poznat i mít několik psů, různých plemen a prostě psi se často "hrabou" ve svých výkalech, to je prostě tak. Kdo chce o přírodě a zvířecí říši rozumovat, měl by o jejich fungování něco vědět. Ale to by nebylo tak populistické, nebo zajímavé.....??
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

27.9.2017 06:38
psi svá hovna nežerou...to se spíše vyválejí v hovně v parku nebo leklé rybě na břehu rybníka...třeba kokři to rádi dělají...
Odpovědět
LB

Lukas B.

2.10.2017 15:13
1. kde je poptávka, vznikne nabídka. je poptávka po laciných štěňatech. holt je někdo nabízí a umí stlačit náklady.
2. pes je čuně. zdravý a spokojený pes je špinavý a smrdí a kočkuje se se smečkou. naopak samotinký načinčaný načasaný vykoupaný pes bez přístupu k blátu trpí.
3. psa ani množírnu nemám.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist