https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zastreleny-medved-ozivil-ve-francouzskem-podhuri-pyreneji-spory-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zastřelený medvěd oživil ve francouzském podhůří Pyrenejí spory

11.6.2020 02:12 | TOULOUSE (ČTK)
Medvěd zastřelený v jihofrancouzském departementu Ariège.
Medvěd zastřelený v jihofrancouzském departementu Ariège.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V podhůří francouzských Pyrenejí kdosi zastřelil volně žijícího medvěda. Smrt chráněného zvířete oživila spory mezi ochránci, kteří se snaží o návrat těchto velkých šelem do přírody, a místními pastevci, kteří se bojí o svá stáda, informovala dnes agentura AFP.
 

Zastřelený medvěd se našel v úterý v jihofrancouzském departementu Ariège, který hraničí se Španělskem a Andorrou. "Medvěd je chráněným druhem, tento čin je nelegální a je třeba jej ostře odsoudit," uvedla na twitteru francouzská ministryně životního prostředí Élisabeth Borneová. K příspěvku připojila i fotografie mrtvého zvířete. "Stát podá trestní oznámení," dodala.

V případě, že by se podařilo střelce dopadnout, hrozilo by mu podle agentury AFP až tříleté vězení a pokuta 150.000 eur (téměř čtyři miliony Kč).

Zastřelený medvěd byl starý asi čtyři až pět let a vážil 180 kilogramů. Prokuratura z města Foix dnes oznámila, že mršinu nalezli svědci na území horské obce Ustou a vrtulník ji dnes transportoval na pitvu do Toulouse.

Letos je to již druhý mrtvý pyrenejský medvěd, který se našel. Tělo dalšího samce objevili v dubnu na španělské straně hor. Příčinu jeho smrti se nepodařilo zjistit.

Zastřelení medvěda oživilo dlouholeté spory ochránců přírody a místních zemědělců. Jedni se snaží o návrat velkých šelem do Pyrenejí, druzí se obávají o svá stáda. V roce 2018 úřady navzdory ostrým protestům pastevců vypustily do hor dvě medvědice původem ze Slovinska. Obě byly březí.

Ještě v 80. letech minulého století byli medvědi v Pyrenejích na pokraji vyhynutí, nyní jejich počet úřady odhadují na pět desítek. V loňském roce medvědi zabili jen v departementu Ariège 1155 hospodářských zvířat, většinou ovcí. Francie zemědělce za stržené kusy odškodňuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.6.2020 13:50
Medvěd je proti vlkovi neškodný stařík a jeho nezákonný odstřel je skutečně neomluvitelný.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist