https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zlinsky-kraj-letos-rozdeli-mezi-123-vcelaru-temer-1-2-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj letos rozdělí mezi 123 včelařů téměř 1,2 milionu Kč

8.4.2020 00:20 | ZLÍN (ČTK)
Zlínský kraj pomáhá včelařům dotacemi na nákup vybavení od roku 2006. / Ilustrační foto
Zlínský kraj pomáhá včelařům dotacemi na nákup vybavení od roku 2006. / Ilustrační foto
Zlínský kraj letos podpoří včelaře částkou téměř 1,2 milionu korun. Rozhodli o tom krajští radní. Podpora je určena současným i začínajícím včelařům. Mezi 123 z nich rozdělí hejtmanství peníze na pořízení vybavení. V tiskové zprávě to v pondělí sdělil Jan Vandík z oddělení vnějších vztahů a komunikace krajského úřadu.
 

O dotaci mohli zažádat zájmoví včelaři ve věku minimálně 18 let, kteří mají svá včelstva umístěna na území Zlínského kraje. "Jsme si vědomi toho, že je i nadále potřeba zkvalitňovat chov včelstev, soustavně pečovat o jejich dobrý zdravotní stav a snižovat výskyt moru včelího plodu," uvedla krajská radní Margita Balaštíková (ANO).

Přidělenou podporu ve výši 5000 až 10.000 korun mohou včelaři použít na pořízení základního vybavení, tedy tří až šesti nástavkových úlů s varroa dnem a rámkových přířezů nebo rámků. Peníze jim mohou posloužit i k zakoupení doporučeného vybavení. "Tím se rozumí například včelařský kuřák, rojáček, rozpěrák, včelařský drátek, forma na sbíjení rámků, krmítko, mateří mřížka nebo ochranné pomůcky," uvedla Martina Neckařová z odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.

Zlínský kraj pomáhá včelařům dotacemi na nákup vybavení od roku 2006. Loni hejtmanství podpořilo včelaře více než 1,4 milionu korun. Peníze tehdy rozdělilo mezi 151 žadatelů.

Včely mají ze všech opylovačů v přírodě největší význam. Zajišťují opylování u 80.000 druhů rostlin, z nichž řada patří mezi zemědělsky významné. Bez včel by vymizelo asi 20.000 druhů. Med a vosk dělá jen deset procent užitku, zbytek připadá na opylování rostlin.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist