https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zlinsky-kraj-proplati-dalsi-skody-zpusobene-vlkem-a-rysem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínský kraj proplatí další škody způsobené vlkem a rysem

11.12.2019 00:17 | ZLÍN (ČTK)
Zlínský kraj proplatí šesti žadatelům další škody, které útokem na ovce napáchali vlk obecný a rys ostrovid.  / Ilustrační foto
Zlínský kraj proplatí šesti žadatelům další škody, které útokem na ovce napáchali vlk obecný a rys ostrovid. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zlínský kraj proplatí šesti žadatelům další škody, které útokem na ovce napáchali vlk obecný a rys ostrovid. Dosáhly částky 153.800 korun. V tiskové zprávě to včera uvedla mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.
 

Náhrady za škody způsobené zvláště chráněnými živočichy proplácí hejtmanství dlouhodobě. Peníze dostává ze státního rozpočtu. "Většinou jde o škody způsobené vlkem, bobrem, vydrou, kormoránem, medvědem či rysem," uvedla krajská radní Margita Balaštíková (ANO).

Za loňský rok krajský úřad proplatil škody ve výši téměř 650.000 korun. Z toho za škody způsobené vydrou činily 265.322 korun, bobrem 184.523 korun, medvědem 170.345 korun a vlkem 29.800 korun. Letos už tato částka přesáhla 1,418 milionu korun. Výrazné zvýšení ve srovnání s loňskem zapříčinilo podle zástupců hejtmanství proplacení škod způsobených kormoránem, které dosáhly 589.836 korun. Škody způsobené medvědem byly 300.760 korun, vlkem 207.785 korun, vydrou 207.729 korun, bobrem 108.536 korun a rysem 3500 korun.

Lidé mají na náhradu škody způsobené zvláště chráněnými živočichy nárok ze zákona. Žadatel musí podat žádost do deseti dnů od zjištění vzniklé škody a také dodat protokol o ohledání veterinárním lékařem a stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. Pokud se škoda stane na území chráněné krajinné oblasti, je příslušným orgánem Agentura ochrany přírody a krajiny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Hu

Hunter

11.12.2019 11:15
Bylo by jistě zajímavé mít k dispozici celorepubliková data a porovnat je s předchozími lety ve srovnání s investovanými náklady na ochranu a početním nárůstem dotčených druhů (vydra, bobr, vlk, kormorán, rys, medvěd).
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.12.2019 12:18
Zase je třeba připomenout, že by se to nemělo platit z kapes občanů, ale cíleně z kapes lidí, kteří zde tuto škodnou chtějí a prosazují ji.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist