https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/zmeny-v-produkci-potravin-a-pristupu-ke-krajine-jsou-pro-stabilni-klima-podobne-dulezite-jako-konec-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Změny v produkci potravin a přístupu ke krajině jsou pro stabilní klima podobně důležité jako konec fosilních paliv

13.8.2019 12:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Problémům, které známe z rozvojových zemí, jako jsou právě dlouhá sucha, degradace půdy nebo úbytek lesů, stále více čelíme i doma. Ilustrační snímek.
Problémům, které známe z rozvojových zemí, jako jsou právě dlouhá sucha, degradace půdy nebo úbytek lesů, stále více čelíme i doma. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) minulý týden v Ženevě zveřejnil novou zprávu, zaměřenou na půdu, krajinu a zemědělství. Po loňské zprávě o možnostech, jak zabránit oteplení planety o více než jeden a půl stupně Celsia, jde o další naléhavé varování vědců, že bez zásadních řešení v produkci potravin a péči o krajinu nebude možné splnit požadavky Pařížské klimatické dohody ani zajistit dostatek potravin pro světovou populaci.
 

Zemědělství a produkce potravin aktuálně zabírají třetinu zemské souše, nárokují si 70 % veškeré spotřeby sladké vody na Zemi a zhoršují mnoho ekologických a socioekonomických problémů, včetně změny klimatu a ničení půdy. Odlesňování, průmyslové zemědělství a další nešetrné praktiky při využívání půdy způsobují zhruba čtvrtinu veškerých emisí skleníkových plynů, tj. obdobně jako výroba elektřiny a tepla.

Ovšem vegetace a půda také poutají a ukládají oxid uhličitý, v celkovém součtu jsou půda, lesy nebo mokřady zatím čistým “úložištěm” emisí a tedy “brzdou” globálních změn klimatu. Vědci varují, že postupující změna klimatu může tuto důležitou funkci narušit a není jisté, zda se z dosavadního úložiště emisí nestane jejich zdroj.

Většina zkoumaných scénářů budoucího vývoje potvrzuje, že zemědělství a špatná péče o půdu budou hrát klíčovou roli v dalším oteplování planety. Zvyšování organické hmoty v půdě, protierozní opatření, obnova lesů, omezení odlesňování nebo plýtvání potravinami mohou zabránit oteplení až o půl stupně Celsia a významně pomoci s udržením globální teploty na relativně bezpečné úrovni. Ovšem za podmínky, že zároveň razantně srazíme emise ze spalování fosilních paliv a průmyslu.

Změna klimatu už nyní produkci potravin silně ovlivňuje a do budoucna bude tento vliv stoupat, ačkoli v různých regionech s různými dopady. Současný potravinový systém je navíc velmi zranitelný: přes 60 % veškeré sklizně tvoří pouze čtyři plodiny (kukuřice, rýže, pšenice a sója) a produkce potravin je zcela závislá na tom, co se s nimi stane.

Například v oblasti subsaharské Afriky poklesne vlivem změny klimatu produkce kukuřice až o ⅖ do poloviny století a úroda pšenice může být o více než třetinu nižší.

Pavel Přibyl, ředitel Českého fóra pro rozvojovou spolupráci, říká, že postupující změna klimatu ohrožuje produkci potravin na celém světě, především v afrických zemích. "V subsaharské Africe jsou na zemědělství jako hlavním zdroji obživy závislí dva lidé ze tří, ale úroda klíčových plodin, kukuřice a pšenice, neustále klesá," říká Přibyl. Řešení podle něho vyžaduje dva kroky: pomoci s adaptací zemědělství na měnící se klimatické podmínky a snížit emise skleníkových plynů.

Podle Jiřího Koželouha z Hnutí DUHA a člena rady Klimatické koalice jsou hynoucí české lesy drsnou ukázkou toho, jak nás měnící se klima v kombinaci se snahou o maximalizaci zisku z využívání přírody připravují o něco, co máme všichni rádi. "A navíc nám způsobují miliardové ekonomické škody. Ministerstvo zemědělství o této hrozbě ví dlouhá léta, ale nic neudělalo. Nyní dokonce odmítá potřebné změny lesního zákona, které navrhují poslankyně a poslanci," říká Koželouh. A dodává, že pokud chceme zase odolné a zdravé lesy, musí Poslanecká sněmovna změny přijmout. "Musí však také přijmout zákony, které zajistí rychlé snižování spotřeby fosilních paliv a naopak úspory energie a rozvoj domácích čistých obnovitelných zdrojů,“ dodává Koželouh.

„Zadělali jsme si na obrovský problém, je ale v našich silách ho vyřešit, když začneme jednat okamžitě," říká za Greenpeace Jan Freidinger. "Dopad lidské činnosti na půdu a na krajinu nemá v historii obdoby. Je do značné míry živen rozpínavostí průmyslového zemědělství a produkcí masa. Po desetiletích plýtvání a bezbřehého konzumerismu se musí celá naše společnost přeorientovat na udržitelnější, zdravější a ve velké míře rostlinnou výrobu. V praxi to mimo jiné znamená globálně omezit maso v jídelníčku o polovinu, v Evropě či USA dokonce o více než dvě třetiny.“

Problém je, že změna klimatu je rychlejší než schopnost lidstva na ni adekvátně reagovat. Říká to Michal Broža, vedoucí kanceláře OSN pro Českou republiku. Šéf OSN António Guterres proto svolal na září do New Yorku světový summit pro klimatickou akci. "Vyzval lídry států, aby přijeli s ambiciózními plány na transformaci energetiky, dopravy, průmyslu i zemědělství. A také ke splnění závazků na financování klimatických opatření. Ne ze štědrosti, ale z vlastního zájmu," říká Broža. Klimatická akce může podle zprávy ‚New Climate Economy Report‘ v porovnání s ‚business as usual‘ do roku 2030 vygenerovat ekonomický výnos v hodnotě 26 bilionů dolarů. "Jde tedy o výhodnou investici,“ říká Broža.

„Člověk v tísni pomáhá zasaženým a ohroženým komunitám v mnoha zemích světa. Ty se stále více potýkají s dopady klimatické změny," říká Jan Svitálek, zemědělský expert Člověka v tísni. "Poskytujeme humanitární pomoc v reakci na častější a intenzivnější přírodní katastrofy jako jsou výjimečná sucha, povodně, tajfuny nebo extrémní mrazy."

"Během posledních let si ale všímáme toho, že stejným problémům, které známe z rozvojových zemí, jako jsou právě dlouhá sucha, degradace půdy nebo úbytek lesů, stále více čelíme i tady doma. Právě proto je nutné brát závěry zprávy IPCC vážně, změna klimatu dopadá i na Českou republiku,“ říká Svitálek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.8.2019 13:46
S názory Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) i našich zástupců ,Hnutí Duha,Greenpeace nelze než vyslovit souhlas.
Alarmující je proto přístup ČR k řešení této situace,vláda i parlament se věnují všemu možnému, jenom ne této otázce. A čas neúprosně běží.
Je to k zoufání, víme co nám hrozí, odborníci se shodují i na tom, co by se dělat mělo, a to bez zbytečných odkladů.
Zatím se stihlo podat trestní oznámení na bývalého ředitele Lesů ČR, vydat a stopnout rozhodnutí o trávení hrabošů , na portálu MZe se skví " Ministr zemědělství: Vyjednali jsme miliardu navíc v rozpočtu, pomůže v lesích i v boji proti suchu" a MŽP ohlásilo vznik Uhelné komise,která bude řešit útlum těžby i celkový energetický mix ČR včetně obnovitelných zdrojů energie či jádra. (pokolikáté už ?)
Slovy Hamleta - Aj pane, to jsou divná, blouznivá jen slova.
Na otázku,kdy se v Praze proberou ze sladkého nevědomí, nabízím následující odpověď - někdy kolem roku 2030, ale to už bude pozdě.
Odpovědět
Anyr

Anyr

13.8.2019 15:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je toho mnoho, co by politici měli - co musí - udělat.
Je toho však pramálo, co jim voliči udělat dovolí.

Proto politici dělají to, co většina voličů chce.
Jakákoliv opatření, ku příkladu ke zlepšení ovzduší, zlepšení retence vody v krajině, zvýšení biodiverzity, snížení množství dopadů, nebo i ke stabilizaci a udržitelnosti důchodového systému, jsou vímána jako omezující, regulující, panovačná, drzá, zlodějská, a voliči budou řvát z plných plic, že kdo jim takto zavaří, tak bude minimálně znovu nezvolen, a velmi pravděpodobně doživotně lidově odsouzen - byť by zabránil katastrofám.

Nechtěl bych být politikem, a popravdě, nechtěl bych být ani voličem. Chtěl bych být poustevníkem a doufat, že příští vtělení budu mít někde na lepší planetě. :P :D

Nicméně jo, jasně a stručně: prostě co nejvíce omezit, a ideálně zvrátit, trend zvyšování uhlíku (nejen uhlíku) v atmosféře. Ať na tom pracuje každý, protože každý může, a to od kolébky ke hrobu a od hrobu ke kolébce. :))
Odpovědět
ig

13.8.2019 19:12 Reaguje na Anyr
Vidíte, jak různé mohou být názory. Já si třeba zase myslím, že politici konají, a konají až moc. Co úkon, to chyba. O solárních elektrárnách nebo řepkovém oleji se snad ani nemusím zmiňovat. O nezvládnuté kůrovcové kalamitě, kdy se vědělo co mají udělat, ale protože poslouchali ukřičené aktivisty chytré jak rádio, udělali pravý opak. O zákonu o odpadech, který jde na ruku mafiánským odpadovým firmám a neřeší odpady. O předpisech namířených proti "starým" automobilům. To všechno jsou věci, se kterými kdyby nedělali vůbec nic, bude přírodě i společnosti líp :-)
Odpovědět
Anyr

Anyr

13.8.2019 20:32 Reaguje na
No tak dobře, Jene a igu - zapomněl jsem napsat "správné věci".

Spokojení, chlapci? :D
Odpovědět
sv

14.8.2019 14:59 Reaguje na Anyr
Problém, chlapče, je v tom, že ty správné věci nedovolí politikům udělat voliči (tentokráte zelení) proto, že jsou právě nedostatečně omezující. Nemluvě o to, že těm voličům jde pěna od huby vždy, když jen o nich slyší.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

13.8.2019 20:52 Reaguje na
Vy si vážně myslíte, že politici dělají chyby? 😀 většina politiků moc dobře ví co dělá.. dělá všechno proto, aby měli peníze a vliv/moc. Občas se nechají dotlačit angažovanými občany do něčeho dobrého, ale to jen občas a částo až z důvodu zahnání do kouta a rady poradce, že takový krok nemusí mít až tak negativní dopad na jeho znovuzvolení.. konání správných věci je vedlejší produkt politiky. Ten hlavní je uspokojení tužeb jednotlivců u státního koryta.

A jen jedna reakce na Váš komentář ke kolapsu lesů. Kdyby se politici řídili tím, co jim už 30 let tvrdí ti "ukřičení aktivisté" jak je nazýváte, tak se dnešní kolaps nekoná..... jenomže těžařská lobby je prostě silnější a množství peněz v tomto sektoru je taaak velké, že se dělá, že se nevědělo.. a teď když se to provalilo, tak politici jako Babiš nebo Toman dělají všechno, aby z katastrofy vytěžili maximum dalších peněz (bezhlavá těžba a "čištění" lesa od lesa pod záminkou záchrany situace).

Kdyby lidi chápali jednání politiků a dokázali číst mezi řádky, tak by bylo na světě mnohem lépe. Ale politici bohužel dál žijí z neznalosti a hlouposti svých vlastních voličů...

Největší nepřítel nečestného politika je informovaný a angažovaný občan.....



Odpovědět
ig

13.8.2019 21:39 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Souhlas, píšu sice "chyba" ale názor na to mám stejný jako vy :-)

Ohledně neznalosti a naivity těch voličů, já si myslím, že je to ještě horší. Že politici dělají to, co chtějí voliči (nemyslím v detailech, spíš v celkovém směřování). A to je ta pravá hrůza, když si uvědomíte, co vlastně voliči doopravdy chtějí. Ne ti z Vaší (nebo z mé) sociální bubliny víceméně vzdělaných a zajímajících se lidí, ale ti z té mlčící většiny...
Odpovědět
MM

Milan Milan

13.8.2019 21:16 Reaguje na Anyr
Legrace je ale to, že nejvlivnější politici světa nekonají pro dobro planety, ale pro kšefty, lobisty a obchodníky a pro své politické cíle. A tak se lže a lže,vymýšlí a překrucuje, nedhodnocuje a dotuje, pak dokonce ti rozumově, odborně a názorově slabší politici, neziskovky a rádoby odborníci hloupé názory celebrit přejímaji jako fakt a následně vymýšlejí "propracované" národní zákony a předpisy, regulace a pokuty pro své občany. Možná ani netuší, že tvoří tak velkou plejádu "užitečných idiotů" na konferencích a blábolech jakých si panelů např. v OSN. Takže i kdyby pršelo v česku celý rok, tak prostě je sucho a bude se dotovat jakási kapková závlaha podle vzoru polopouštního Izraele, nebo dotovat nádrže na dešťovku, které budou následně přetékat zachycenou ale v podstatě prakticky nevyužitelnou vodou....ale kšeft je to bezpochyby výtečný.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.8.2019 09:09
Klesající úroda v rozvojových zemích je dána především vyhnáním farmářů z koloniálních dob a předáním polí bezcenným hlupákům a líným vším, kteří jednak neumějí hospodařit a jednak se jim nechce makat (a ten bič "zlého plantážníka" jim prostě chybí jak praseti drbání).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist