MF Dnes: Biopotraviny lákají stále více lidí. Chtějí žít zdravě
23.3.2004 | PLZEŇ | MF Dnes | kř |
Luštěniny, obilniny a maso z ekologicky čisté výroby jsou hitem, i když stojí více peněz. Stále více lidí na západě Čech dává při výběru stravy přednost ekologicky čistým biopotravinám, a to i přesto, že za ně zaplatí poměrně dost peněz.
První biopotraviny se na pultech plzeňských obchodů s racionální výživou objevily již počátkem 90. let. Většina pocházela ze zahraničí. V menších městech se začaly bioprodukty prodávat se zpožděním dvou až tří let. Dana Petráková z domažlického obchodu Bio + Dia vzpomíná: "Prodejnu s racionální výživou jsem otevřela před jedenácti lety. Lidé se postupně naučili i na biovýrobky. Nejčastěji nakupují maminky s dětmi."
Biopotraviny si našly cestu i na pulty zelinářství, ale také do bylinných lékáren. V Plzni a větších městech konkurují specializovaným prodejnám hyper a supermarkety s bohatě zásobenými racio a bio koutky. Podstatnou změnou je i to, že při výběru potravin už nerozhoduje pouze cena výrobku. "Naši zákazníci častěji než dříve volí potraviny se značkou bio, i když zaplatí něco navíc. Nejsou totiž lhostejní ke svému zdraví. Třeba biohovězí si kupují i důchodci," říká Jana Havlíčková ze společnosti Carrefour.
Ceny bioproduktů jsou trochu dražší kvůli přísnějším podmínkám výroby. "Snažíme se výrazně snižovat cenový rozdíl mezi bio a nebio výrobky. Litr biomléka u nás stojí 18,90 korun a litr klasického mléka 14,50 korun," konstatuje Petr uchytil z marketu Delvita.
Spotřeba biopotravin za posledních pět let neustále roste v celém kraji. Někde i o polovinu. Vyšší konzumaci pomáhá i pestřejší nabídka z několika desítek až stovek bioproduktů.
"Nejvíce se tradičně nakupují mouky, dále je velký zájem o luštěniny a obilniny," vypočítává Zuzana Urbánková z prodejny Herbio.
Z nápojů mezi stálice patří zeleninové i ovocné šťávy a sojové nápoje. "Ani milovníky vína neošidíme. Sedmička stojí 100 až 150 korun," doplňuje Dana Petráková.
reklama
Biopotraviny si našly cestu i na pulty zelinářství, ale také do bylinných lékáren. V Plzni a větších městech konkurují specializovaným prodejnám hyper a supermarkety s bohatě zásobenými racio a bio koutky. Podstatnou změnou je i to, že při výběru potravin už nerozhoduje pouze cena výrobku. "Naši zákazníci častěji než dříve volí potraviny se značkou bio, i když zaplatí něco navíc. Nejsou totiž lhostejní ke svému zdraví. Třeba biohovězí si kupují i důchodci," říká Jana Havlíčková ze společnosti Carrefour.
Ceny bioproduktů jsou trochu dražší kvůli přísnějším podmínkám výroby. "Snažíme se výrazně snižovat cenový rozdíl mezi bio a nebio výrobky. Litr biomléka u nás stojí 18,90 korun a litr klasického mléka 14,50 korun," konstatuje Petr uchytil z marketu Delvita.
Spotřeba biopotravin za posledních pět let neustále roste v celém kraji. Někde i o polovinu. Vyšší konzumaci pomáhá i pestřejší nabídka z několika desítek až stovek bioproduktů.
"Nejvíce se tradičně nakupují mouky, dále je velký zájem o luštěniny a obilniny," vypočítává Zuzana Urbánková z prodejny Herbio.
Z nápojů mezi stálice patří zeleninové i ovocné šťávy a sojové nápoje. "Ani milovníky vína neošidíme. Sedmička stojí 100 až 150 korun," doplňuje Dana Petráková.
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




