https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/biotechnologie-jak-zit-na-suchu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Biotechnologie Jak žít na suchu

26.3.2007 | PRAHA | MF Dnes
Změny klimatu pořádně „zatopí“ i zemědělství. Je na vědcích, aby vymysleli, jak lidstvo před důsledky oteplování planety ochránit.
 
Plodiny, které dobře snášejí nedostatek vláhy, kterým nevadí slané půdy, umějí se bránit chorobám a škůdcům a jsou zdravější – takové představovali odborníci na biotechnologie na konferenci BioVision 2007 ve francouzském Lyonu.

Závod o sucho. Tak by se dala nazvat situace, která momentálně panuje mezi vědeckými laboratořemi, biotechnologickými firmami. Kdo „naučí“ rostliny žít na suchu, pomůže lidstvu a ještě bude vydělávat pěkné peníze.

Ztráta úrodné půdy při pobřeží s rostoucí hladinou moře, zvýšený výskyt extrémních projevů počasí, jako jsou bouře, záplavy a sucha, větší výskyt škůdců a chorob rostlin – to jsou některé z předpokládaných důsledků klimatických změn, které mohou přinést do mnoha oblastí světa hlad a bídu. „Již teď každým rokem ubývá na zeměkouli úrodné půdy. Zasolení, postupující poušť, rozšiřování měst – od roku 1950 se zmenšila plocha úrodné půdy o pětinu a rozloha světových lesů o třetinu,“ připomněl v Lyonu Peter Raven, ředitel Botanické zahrady v Missouri, „jen 11 procent světových půd se přitom obejde bez nutnosti zavlažování, vysušování či dalších ekonomicky náročných úprav.“

Vylepšené plodiny

Lidstvo nejvíce živí rýže, pšenice a kukuřice. Není divu, že se vědci zaměřují zejména na tyto plodiny. Cesty jsou dvě: klasické šlechtění a křížení plodin, aby získaly větší odolnost vůči stresu, a genové manipulace, díky nimž rostliny získávají vlastnosti jiného, například suchomilného či slanomilného druhu.

„Do roku 2050,“ předpokládá molekulární biolog Richard Flavell z Kalifornské univerzity v Los Angeles, „budeme znát každý gen a jeho varianty ve všech hlavních, ale i mnoha méně významných plodinách. Genetické modifikace budou běžné – ostatně bez nich se rozhodně nepodaří uživit devět miliard lidí, které v té době budou obývat naši planetu.“ Flavell popisuje budoucnost, zároveň však představuje výsledky laboratorního výzkumu na univerzitě: rostlinky rajčat a rýže po genové úpravě se mají čile k světu, přestože je vědci trápili suchem. Ve srovnání s nimi mateřské rostliny bez přidaného genu skomírají.

Klaus Ammann, bývalý ředitel Botanické zahrady v Bernu, eviduje všechny výzkumné projekty v této oblasti po celém světě. Podobné pokusy probíhají na hrachu, prosu, bramborách, melounu, ječmeni, pšenici, slunečnici a podzemnici olejné. Experimenty, jak dosáhnout vyšší snášenlivosti vůči salinitě (obsahu soli) zase probíhají na pšenici, kukuřici, rýži, ale také tabáku, čiroku.

Hledají se geny

Geny z rostlin, které si dobře umí poradit se suchem, popřípadě se slanou půdou, jsou tedy nyní pro molekulární genetiky navýsost zajímavé. Vylepšené plodiny, které si vystačí s málem vody či přežívají i na zasolených půdách, představovali na BioVision 2007 různé biotechnologické firmy. Například Syngenta představila transgenní odrůdy kukuřice a tropické cukrové řepy, odolné vůči suchu. Její zástupce Michael Mack se chlubil rovněž s vylepšenou slunečnicí, která má být nejen odolnější vůči suchu, ale bude obsahovat i více oleje s lepším poměrem zdravých a nezdravých mastných kyselin.

A které jsou rostliny, jejichž geny vědci zkoumají, eventuálně jejichž geny si „půjčují“? Například huseníček rolní (Arabidopsis thaliana), další brukvovitá bylina – slanomilná Thellungiella halophila, která snáší dobře extrémní chlad, sucho i slanost, čepenka odstálá (Physcomitrella patens), naditec závitkový (Prosopis strombulifera) – středoamerický nízký keř s jedlými semeny, či Xerophyta viscosa – odolná bylina z jihoafrických Dračích hor, která dokáže dlouhodobě přežívat téměř bez vody. Vědci zkoušejí i geny z divokých příbuzných pěstěných plodin, v tomto směru je v pokročilém stadiu vývoj transgenních odrůd pšenice, rýže, brambor.

Rostliny pro budoucnost představil na BioVision i Nordine Cheik, zástupce vědeckého výzkumu firmy Monsanto. „Našli jsme několik vhodných genů u huseníčku rolního a přenesli je do sóje a kukuřice. Po osmi dnech sucha běžné rostliny skomíraly, transgenní se měly k světu. V roce 2003–4 již proběhly polní zkoušky, které měly za cíl ověřit i další vylepšení – listy rostlin přijímají více světla a ztrácejí méně vláhy.“ První úroda na zkušebním poli vědce definitivně přesvědčila. Vylepšené odrůdy kukuřice, sóje a bavlny se však objeví na trhu nejdříve za osm deset let, až transgenní odrůdy projdou všemi testy a povolovacím řízením. Který gen z které rostliny nakonec Monsanto u vylepšené kukuřice a bavlny použila? Nordine Cheik se usměje, sorry. „Testujeme stovky genů. Je to vrcholně obchodní záležitost. V tuto chvíli už jde o přísně střežené tajemství.“

„Nikdo neřekne, z čeho ty geny vzali, nikdo neřekne víc, než je nezbytně nutné,“ komentuje to Ján Kraic z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Bratislavě. Jistě, závody o „suchý gen“ ještě nemají vítěze.

Sytá Evropa

A co Evropa, jejíž vědci se na výzkumu transgenních rostlin podílejí, ale jejíž vlády a občané se k nim zatím staví zdrženlivě až podezřívavě? Všechny modely vývoje klimatu pro Evropu upozorňují, že i zde bude přibývat extrémních projevů počasí. Jižní Evropa se bude muset podle všeho vyrovnávat s tropickými vedry a nedostatkem vláhy. Dlouhotrvající sucha budou nejzávažnějším dopadem i u nás. „Změny klimatu nebudou snad tak zásadní, aby se zcela změnila skladba pěstovaných plodin,“ říká profesor Zdeněk Opatrný z katedry fyziologie rostlin Přírodovědecké fakulty UK, ale i zde půjde podle něj o to, aby se plodiny včas vyvinuly, to znamená vykvetly a dozrály, a aby úroda za něco stála. I biotechnologická platforma EU Rostliny pro budoucnost zdůrazňuje potřebu druhů produktivních i při nižší spotřebě vody.

„Lepší vlastnosti plodin a vyšší výnos – tedy jednoznačné výhody pro zemědělce a producenty transgenních odrůd – se zatím nezdají Evropanům jako dostatečně přesvědčivý důvod, aby kývli na geneticky modifikované organismy,“ postěžoval si Nordine Cheik. Na BioVision však vědci představovali celou řadu plodin, vylepšených i z hlediska výživových vlastností. Brambory s genem z divokého příbuzného, odolné vůči plísním. Řepka olejka a slunečnice s genem z mořské řasy, který zaručuje vyšší obsah zdravých tuků. Kukuřice s vyšším obsahem bílkovin. Právě na potraviny, které budou chránit zdraví konzumentů, budou podle odborníků na biotechnologie konečně slyšet i Evropané, kteří již dávno zapomněli, co je to hlad i při neúrodě obilí.

Rostlinky rajčat a rýže po genové úpravě se mají čile k světu, přestože je vědci trápili suchem.
reklama

Eva Bobůrková

| MF Dnes

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist