MF Dnes: Draví ještěři se zabydleli u Znojma
10.6.2005 | VELKÝ KARLOV | MF Dnes
Stejnou atrakci, za níž přijíždějí turisté z celého světa převážně do jižní Afriky, bude mít zanedlouho i Znojemsko. Ve Velkém Karlově má příští rok vzniknout velkochov krokodýlů s minimálně tisícem kusů dravých ještěrů.
„Bude to největší krokodýlí farma v Evropě,“ míní předseda Agrodružstva Jevišovice Bohumír Rada.
Nápad vedení agrodružstva vznikl loni v srpnu. Dnes již chovají osmačtyřicet kusů krokodýlů nilských jako základ velkochovu.
Živočišný areál ve Velkém Karlově s oprýskanými budovami bývalých kravínů zatím krokodýlí farmu nepřipomíná. Do začátku příští turistické sezony by však mělo být vše jinak.
„Zpracováváme studii. Na konci roku chceme na dvaačtyřicetihektarovém areálu začít stavět,“ přiblížil Rada. Necelá padesátka půlmetrových ještěrů odpočívá ve vyhřívaných bazéncích v místnosti administrativní budovy. Dvakrát do týdne spořádají dohromady jen tři kilogramy masa. Jejich hmotnost i apetit však neustále rostou. Vyspějí do čtyř let, kdy mohou mít až 7 metrů. „Nyní máme základní stádo k rozmnožování. Dalších tisíc jatečních kusů, které dovezeme za několik měsíců, bude určeno výhradně na maso a kůži,“ uvedl Rada.
Krokodýlí maso je prý chuťově jedno z nejlepších, a tedy i nejdražších. Kilogram přijde na téměř tisíc korun. „Nejchutnější je ocas,“ pospal šéf jevišovického agrodružstva. Jejich krokodýlí maso má putovat do luxusních restaurací a hotelů po celé Evropě. Jedna chovná samice by měla na farmě ročně snést až šedesát vajec. K porážce budou určeny dvou až tříleté kusy přes dva metry velké. Krokodýlí farma má podle předsedy družstva přilákat na jih Moravy až milion návštěvníků ročně.
reklama
Nápad vedení agrodružstva vznikl loni v srpnu. Dnes již chovají osmačtyřicet kusů krokodýlů nilských jako základ velkochovu.
Živočišný areál ve Velkém Karlově s oprýskanými budovami bývalých kravínů zatím krokodýlí farmu nepřipomíná. Do začátku příští turistické sezony by však mělo být vše jinak.
„Zpracováváme studii. Na konci roku chceme na dvaačtyřicetihektarovém areálu začít stavět,“ přiblížil Rada. Necelá padesátka půlmetrových ještěrů odpočívá ve vyhřívaných bazéncích v místnosti administrativní budovy. Dvakrát do týdne spořádají dohromady jen tři kilogramy masa. Jejich hmotnost i apetit však neustále rostou. Vyspějí do čtyř let, kdy mohou mít až 7 metrů. „Nyní máme základní stádo k rozmnožování. Dalších tisíc jatečních kusů, které dovezeme za několik měsíců, bude určeno výhradně na maso a kůži,“ uvedl Rada.
Krokodýlí maso je prý chuťově jedno z nejlepších, a tedy i nejdražších. Kilogram přijde na téměř tisíc korun. „Nejchutnější je ocas,“ pospal šéf jevišovického agrodružstva. Jejich krokodýlí maso má putovat do luxusních restaurací a hotelů po celé Evropě. Jedna chovná samice by měla na farmě ročně snést až šedesát vajec. K porážce budou určeny dvou až tříleté kusy přes dva metry velké. Krokodýlí farma má podle předsedy družstva přilákat na jih Moravy až milion návštěvníků ročně.
reklama
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk