https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/co-pisi-jini/horska-ekofarma-laka-na-vlastni-syr
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Horská ekofarma láká na vlastní sýr

7.8.2007 | RYŽOVNA | MF Dnes | Radek Duchoň |
Farma v Ryžovně má přilákat do pozapomenutého koutu Krušných hor turisty. Lze ji najít nedaleko cyklostezek i zimních běžeckých tras. Nabízí příjemné občerstvení i možnost ubytování. Sýry tu vyrábí vskutku chutné.
 
Arnika, Urda, Šlikův a pivní sýr. To jsou názvy ovčích sýrů, které z kvalitního biomléka vyrábí lidé v nově postavené salaši s kolibou v Ryžovně v Krušných horách. Návštěvníci hor si tak kromě řady zážitků a osvědčených suvenýrů mohou z Karlovarského kraje odvést i výborný místní sýr. Kromě sýra v salaši samozřejmě nechybějí vybrané speciality.

„Lidé u nás mohou ochutnat speciality z ovčího biomléka, a to v době, kdy se dojí ovce. To je od května do srpna či září,“ vysvětlila žena, která má v salaši výrobu sýrů na starosti.

Salaš s kolibou, která vznikla přestavbou starých stájí, stojí na křižovatce turistických, lyžařských, cyklistických a naučných tras a stezek mezi Božím Darem a Horní Blatnou.

Ovčí pivní sýr a žinčice

Arnika je polotvrdý plnotučný lisovaný sýr, který zraje dva až šest měsíců. Je vhodný pro přímou konzumaci a kilogram stojí 350 korun. Ovčí sýr Urda je syrovátkový sýr typu italské Ricotty. Je nízkotučný s vysokým obsahem minerálních látek, vitaminů a kvalitních bílkovin. Je nasládlé chuti a využívá se v kuchyni k přípravě palačinek nebo do buchet. Jde o charakteristický výrobek na Ukrajině a na východním Slovensku. Kilogram přijde na 320 korun. „Ovčí pivní sýr je výrazné chuti a vůně. Zraje tři měsíce a je vhodné tento sýr zapíjet pivem,“ pokračovala žena.

Tři decilitry osvěžující žinčice mohou lidé ochutnat za 15 korun. Jde o kvašený syrovátkový nápoj s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem lehce stravitelných bílkovin. Používá se při zažívacích problémech a k udržení biologické rovnováhy. Jde o charakteristický výrobek na Slovensku. „Dojí se slovenské plemeno ovcí a mléko nám vozí přímo na Ryžovnu. Mléko zpracujeme, jde třeba o pasterizaci, míchání a podobně. Přidáváme různé kultury a syřidla. Postup výroby sýrů je u každého jiný. Vyrábíme třeba i Šlikův nebo Balkánský sýr. Sýry zrají i šest měsíců, takže se na ně lidé mohou těšit i v zimě. Až přestaneme v září používat ovčí mléko, přejdeme na kravské. Lidem bych kromě jiného doporučila o sýrový talíř s různými sýry za sto korun,“ dodala žena.

Z jídel kuchaři doporučují třeba vareniky s brynzou, slovenské halušky s brynzou nebo s kyselím zelím či bačovu pochoutku. Ceny kolem padesáti a šedesáti korun lidé vítají. „Při výletě na kolech je podobné zařízení v Krušných horách přímo ideální,“ pochvaluje si Anna Janovicová z Ostrova.

Zapomenuté místo ožívá

Boží Dar plánuje do pohraničí vrátit život a rozvíjet agroturistiku. „Proto jsme nechali salaš i za peníze Unie postavit. Je nedaleko běžeckých a cyklistických tras, takže lidé mají při cestě těmito končinami jedinečnou možnost se občerstvit,“ řekl starosta Božího Daru Jan Horník.

Ryžovna nabídne i sportovní vyžití. „Nové sjezdové tratě pro začátečníky, sáňkařský svah, moderní ubytovací prostory budou moci užívat především rodiny s malými dětmi,“ pokračoval.

V Ryžovně stálo kdysi sedmdesát domů, kostel, pivovar, škola a mimo jiné i pekárna. Nyní zde stojí devět domů. K Ryžovně se váže mnoho zajímavých příběhů. Jeden z nich je z doby dávno minulé, když sem chodily děti z okolních osad do školy. „Do Ryžovny chodily děti do školy třeba z nedalekého Zlatého Kopce každý den a fungovalo to tak samozřejmě i v zimě. Cestou zpět, aby nešly s prázdnou, nosily v ruksacích chleba ze zdejší pekárny a potraviny,“ dodal starosta Horník.

Ryžovna je poprvé připomínána ve 30. letech 16. století. V roce 1546 byla ves po tzv. Šmalkaldské válce připojena k české koruně.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj
reklama

 
Radek Duchoň

| MF Dnes

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist